Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Rudenok_O.YU._Finansoviy_menedgment_2010.doc
Скачиваний:
66
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
2.12 Mб
Скачать

2.3. Методи внутрішнього фінансового контролю

У механізмі фінансового менеджменту важлива роль належить системам і методам внутрішнього фінансового контролю.

Внутрішній фінансовий контроль являє собою організований самим підприємством процес перевірки виконання і забезпечення реалізації управлінських рішень у сфері управління фінансами підприємства з метою досягнення стратегічних цілей і попередження кризових ситуацій, які можуть привести до банкрутства.

У практиці країн, з розвинутою ринковою економікою поширення дістала нова прогресивна комплексна система внутрішнього контролю, що застосовується у великих компаніях з розгалуженою мережею або в холдінгових компаніях, яка називається контроллинг. Сьогодні система контроллингу поступово починає впроваджуватися і на вітчизняних підприємствах.

У загальній системі контроллингу виокремлюється один з основних його блоків – фінансовий контроллинг.

Фінансовий контроллинг – це напрям фінансової роботи на підприємстві, зв’язаний з орієнтацією управлінського процесу на досягнення оперативних і стратегічних цілей підприємства.

Функції контроллингу:

  • координація управлінської діяльності по досягненню цілей підприємства;

  • інформаційна і консультаційна підтримка прийняття управлінських рішень;

  • створення і забезпечення функціонування загальної інформаційної системи управління підприємством;

  • забезпечення раціональності управлінського процесу.

Організаційно-методичні основи створення системи контроллінгу на підприємстві передбачають організацію служби контроллінгу як спеціального структурного підрозділу. Служба контроллінгу входить до складу фінансово-економічних служб підприємства. Для забезпечення ефективної роботи служба контроллінгу повинна:

  • мати можливість отримання необхідної інформації із бухгалтерії, фінансового відділу, планово-економічного відділу, служби збуту та матеріально-технічного постачання;

  • мати повноваження на організацію за допомогою інших економічних служб збору додаткової інформації, яка не міститься у фінансово-економічній документації;

  • мати можливість швидкого доведення інформації до вищого керівництва підприємства;

  • бути незалежною від інших підрозділів фінансово-економічних служб.

Впровадження на підприємстві системи фінансового контроллингу дозволяє значно підвищити ефективність всього процесу управління фінансовою діяльністю.

Тема 3. Управління грошовими потоками

3.1. Види грошових потоків підприємства

3.2. Принципи і етапи управління грошовими потоками

3.3. Методи визначення величини грошових потоків

3.4. Аналіз грошових потоків

3.5. Оптимізація грошових потоків

3.6. Планування грошових потоків

3.1. Види грошових потоків підприємства

Вітчизняні аналітики почали широко оперувати терміном "грошовий потік" лише з початком ринкового реформування української економіки. За ринкових умов поява терміну "грошовий потік" поряд з існуванням категорії коштів є цілком оправданою. Адже термін "грошовий потік" розкриває динамізм підприємницької діяльності, де грошові надходження і вибуття мають постійний характер, йдуть безперервними потоками. Лише в балансі підприємства його кошти показані на певну дату.

Сучасна теорія фінансів розглядає ГРОШОВИЙ ПОТІК як надходження і використання грошових коштів у процесі здійснення всіх видів господарської діяльності.

Відповідно, виникнення та формування грошового потоку при здійсненні фінансово-господарської діяльності підприємства є результатом цілеспрямованого прояву сукупності фінансово-економічних відносин та має певні ознаки, основними серед яких необхідно вважати наступні:

1 - рух грошових коштів відбувається в результаті виконання певної угоди між двома суб'єктами господарювання, оформленої належним чином;

2 - грошові потоки, що генеруються суб'єктом господарювання, мають виключно фінансовий характер, адже їх результатом є формування, розподіл, перерозподіл чи споживання фондів грошових коштів (у нашому випадку, фондів грошових коштів суб'єкта підприємництва);

3 - грошові потоки визначають порядок та особливості реалізації інших фінансових відносин, що формують фінанси підприємства, у тому числі, формування фінансових результатів, забезпечення ліквідності та платоспроможності і т.д.

Сукупність грошових потоків підприємства можна класифікувати наступним чином: