Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Rudenok_O.YU._Finansoviy_menedgment_2010.doc
Скачиваний:
65
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
2.12 Mб
Скачать

164

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

Донецький національний університет економіки і торгівлі

імені Михайла Туган-Барановського

Кафедра фінансів

О.Ю. Руденок

Фінансовий менеджмент

Конспект лекцій для студентів

денної форми навчання Інституту обліку і фінансів

спеціальності 7.050104 “Фінанси” ОКР «спеціаліст»

Донецьк – 2010

Назва теми

Змістовний модуль І. Організація фінансового менеджменту

1.

Теоретичні та організаційні основи фінансового менеджменту

2.

Система забезпечення фінансового менеджменту

3.

Управління грошовими потоками

4.

Визначення вартості грошей у часі та її використання у фінансових розрахунках

Змістовний модуль ІІ. Управління фінансовими ресурсами підприємства

5.

Управління прибутком

6.

Управління активами

7.

Вартість і оптимізація структури капіталу

Змістовний модуль ІІІ. Стратегія фінансового менеджменту

8.

Управління інвестиціями

9.

Управління фінансовими ризиками

10.

Аналіз фінансових звітів

11.

Внутрішньофірмове прогнозування і планування.

12.

Антикризове фінансове управління на підприємстві

Змістовий модуль і. Організація фінансового менеджменту

Тема 1. Теоретичні та організаційні основи фінансового менеджменту

1.1. Сутність і принципи фінансового менеджменту

1.2. Мета, задачі і функції фінансового менеджменту

1.3. Стратегія і тактика фінансового менеджменту

1.1. Сутність і принципи фінансового менеджменту

У системі управління різними аспектами діяльності будь-якого підприємства в сучасних умовах найбільш складною й відповідальною ланкою є управління фінансами. У країнах з ринковою економікою принципи й методи цього управління ще на рубежі XIX-XX ст. оформилися в спеціалізовану область знань, що одержала назва "фінансовий менеджмент".

Фінансовий менеджмент як наука сформувався в середині ХХ ст. в країнах з ринковою економікою за наступних передумов:

    • були створені основи загальної економічної теорії ринкового господарства;

    • рівень організації виробництва досяг високого розвитку у вигляді створення індустріального суспільства, в основу якого було покладено велике промислове виробництво й колективну форму власності;

    • сформувалась ефективна система правових інститутів і ринкова інфраструктура;

    • набула розвитку система національних і міжнародних фондових і фінансових посередників.

Таким чином, наукова школа фінансового менеджменту почала формуватись у звязку з посиленням ролі фінансового капіталу, формуванням фондового ринку. Саме тоді управління капіталом стало окремою функцією управління і відокремилося в структурі підприємства, компанії. Передумовою виникнення фінансового менеджменту як науки був досить високий рівень розвитку економічної науки в цілому.

За столітній період свого існування фінансовий менеджмент значно розширив коло досліджуваних проблем - якщо при його зародженні він розглядав в основному фінансові питання створення нових фірм і компаній, а згодом - управління фінансовими інвестиціями й проблеми банкрутства, то в цей час він включає практично всі напрямки управління фінансами підприємства. Ряд проблем фінансового менеджменту в останні роки одержали свій поглиблений розвиток у нових, щодо самостійних областях знань – фінансовому аналізі, інвестиційному менеджменті, ризик-менеджменті, антикризовому управлінні підприємством при загрозі банкрутства. Значна частина дослідників за розробку окремих проблем фінансового менеджменту визнані гідними нобелівських премій (1973 р. Василь Леонтьєв (США) «За розвиток методу „витрати-випуск» і за його застосування до важливих економічних проблем»; 1981 р. Джеймс Тобин (США) «За аналіз стану фінансових ринків і їх впливу на політику прийняття рішень в галузі витрат, на стан безробіття, виробництва і цін»; 1990 р. Гарри Марковиц, Мертон Миллер, Уильям Шарп «За вклад в теорію формування ціны фінансових активів»; 1997 р. Роберт К. Мертон (США), Майрон Шоулз (Канада) «За їх метод оцінки похідних фінансових інструментів»).

У нашій країні практика ефективного фінансового менеджменту перебуває поки лише в стадії становлення, зіштовхуючись із об'єктивними економічними труднощами, недосконалістю нормативно-правової бази, недостатнім рівнем підготовки фахівців до роботи в кризових економічних умовах. Подальше просування країни по шляху ринкових реформ і подолання кризових економічних тенденцій дозволяє повною мірою використовувати теоретичні результати й практичний досвід фінансового менеджменту.

ФІНАНСОВИЙ МЕНЕДЖМЕНТ являє собою систему принципів і методів розробки й реалізації управлінських рішень, пов'язаних з формуванням, розподілом і використанням фінансових ресурсів підприємства й організацією обороту його коштів.

Фінансовий менеджмент ґрунтується на системі принципів, серед яких особливо слід відмітити такі:

1. Інтегрованість із загальною системою управління підприємством. У якій би сфері діяльності підприємства не приймалося управлінське рішення, воно прямо або побічно впливає на формування грошових потоків і результати фінансової діяльності. Фінансовий менеджмент безпосередньо пов'язаний з виробничим менеджментом, інноваційним менеджментом, менеджментом персоналу та деяких інших видів функціонального менеджменту. Це визначає необхідність органічної інтегрованості фінансового менеджменту із загальною системою управління підприємством.

2. Комплексний характер формування управлінських рішень. Всі управлінські рішення в області формування, розподілу і використання фінансових ресурсів і організації грошового обігу підприємства найтіснішим образом взаємозалежні та здійснюють прямий або непрямий вплив на результати його фінансової діяльності. У ряді випадків цей вплив може носити суперечливий характер. Так, наприклад, здійснення високоприбуткових фінансових інвестицій може викликати дефіцит у фінансуванні виробничої діяльності і як слідство – істотно зменшити розмір операційного прибутку (тобто знизити потенціал формування власних фінансових ресурсів). Тому фінансовий менеджмент повинен розглядатися як комплексна керуюча система, що забезпечує розробку взаємозалежних управлінських рішень, кожне з яких вносить свій внесок у загальну результативність фінансової діяльності підприємства.

3. Високий динамізм управління. Навіть найбільш ефективні управлінські рішення в області формування, використання фінансових ресурсів і оптимізації грошового обігу, розроблені та реалізовані на підприємстві в попередньому періоді, не завжди можуть бути повторно використані на наступних етапах його фінансової діяльності. Насамперед, це пов'язане з високою динамікою факторів зовнішнього середовища на стадії переходу до ринкової економіки, і в першу чергу – зі зміною кон'юнктури фінансового ринку. Крім того, змінюються в часі й внутрішні умови функціонування підприємства, особливо на етапах переходу до наступних стадій його життєвого циклу. Тому фінансовому менеджменту повинен бути властивий високий динамізм, що враховує зміну факторів зовнішнього середовища, ресурсного потенціалу, форм організації виробничої й фінансової діяльності, фінансового стану та інших параметрів функціонування підприємства.

4. Багатоваріантність підходів до розробки окремих управлінських рішень. Реалізація цього принципу припускає, що підготовка кожного управлінського рішення в сфері формування й використання фінансових ресурсів і організації грошового обігу повинна враховувати альтернативні можливості дій. При наявності альтернативних проектів управлінських рішень їх вибір для реалізації повинен бути заснований на системі критеріїв, що визначають фінансову ідеологію, фінансову стратегію або конкретну фінансову політику підприємства. Система таких критеріїв установлюється самим підприємством.

5. Орієнтованість на стратегічні цілі розвитку підприємства. Якими би ефективними не здавалися ті або інші проекти управлінських рішень в області фінансової діяльності в поточному періоді, вони повинні бути відхилені, якщо вони вступають у протиріччя з місією (головною метою діяльності) підприємства, стратегічними напрямками його розвитку, підривають економічну базу формування високих розмірів власних фінансових ресурсів за рахунок внутрішніх джерел у майбутньому періоді.

Ефективний фінансовий менеджмент, організований з урахуванням викладених принципів, дозволяє формувати ресурсний потенціал високих темпів приросту виробничої діяльності підприємства, забезпечувати постійне збільшення власного капіталу, істотно підвищувати його конкурентну позицію на товарному і фінансовому ринках, забезпечувати стабільний економічний розвиток у стратегічній перспективі.

З урахуванням утримування й принципів фінансового менеджменту формуються його цілі й завдання.