Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка РКС.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
726.53 Кб
Скачать

Частина і.

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

З ВИВЧЕННЯ ДИСЦИПЛІНИ «РЕКРЕАЦІЙНІ КОМПЛЕКСИ СВІТУ»

ІДЕНТИФІКАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ (МОДУЛЯ)

1. Дисципліна.

Рекреаційні комплекси світу.

2. Опис.

Змістовий модуль 1. Рекреація та рекреаційна діяльність як галузь наукового пізнання.

Теоретичні основи формування рекреаційних комплексів. Рекреаційні потреби і рекреаційний попит та рекреаційно-ресурсний, потенціал - основа формування рекреаційних комплексів. Формування та структура рекреаційної індустрії. Рекреаційне районування світу в Україні. Рекреаційне природокористування й охорона природи у рекреаційних комплексах.

Змістовий модуль 2. Регіональні особливості рекреаційних комплексів .

Європа - провідний рекреаційний регіон світу. Середземноморський рекреаційний комплекс - найбільш розвинений курортний комплекс світу. Розвиток рекреаційний комплексів американського континенту. Рекреаційні комплекси країн Африки. Специфіка формування і розвитку рекреаційних комплексів і центрів туризму в Азії. Рекреаційні комплекси Австралії та Океанії Проблеми розвитку рекреаційних комплексів країн СНД. Формування та регіональні проблеми розвитку рекреаційно-туристичного комплексу України.

3. Зв’язки з забезпечуючими дисциплінами.

Курс «Рекреаційні комплекси світу» є однією з перших професійно орієнтованих дисциплін, що викладаються майбутнім менеджерам туристичної індустрії та туризмознавцям. На базі отриманих знань з дисциплін «Туристичне країнознавство», «Географія туризму», «Туристичне краєзнавство» вона закладає підґрунтя розуміння такого складного соціально-економічного процесу, як рекреаційно-туристична діяльність, і є основою для опанування спеціальних дисциплін: «Організація туризму», «Міжнародний туризм» та ін.

4. Цілі і завдання.

Метою дисципліни «Рекреаційні комплекси світу» є вивчення умов формування, розвитку та розміщення територіально-рекреаційних комплексів, ознайомлення з системами організації діяльності населення для відновлення фізичних і духовних сил: відпочинком, оздоровленням та курортним лікуванням, туристичними мандрівками тощо.

Основні завдання дисципліни: визначення теоретичних основ формування і факторів розвитку рекреаційних комплексів, їх спеціалізації та видів у сучасних конкретних умовах; дослідження зарубіжного та вітчизняного досвіду створення та функціонування рекреаційних комплексів; аналіз функціональної, галузевої та територіальної структури рекреаційно-туристичного комплексу України; розробка принципів вдосконалення системи збалансованого забезпечення рекреаційних потреб населення України та раціонального використання національних рекреаційно-туристичних ресурсів.

5. Бібліографія.

  1. Про курорти: Закон України // Відомості Верховної Ради України. - 2000. - № 50.

  2. Про туризм: Закон України // Всеукраїнські відомості. - 2003. - 28 грудня.

  3. Александрова А.Ю. Международный туризм. - М. : Аспект Пресе, 2001.

  4. Балабанов Й.Т., Балабанов А.И. Экономика туризма. - М: Финансы и статистика, 2003.

  5. Бейдик О.О. Рекреаційно-туристичні ресурси України: методологія та методика аналізу, іінологія, районування. - К., 2001.

  6. Биржаков М.Б. Введение в туризм. - СПб.: Герда, 2000.

  7. Бовсуновская А.Я. География туризма : учеб. пособ. - Донецк, ДИТБ, 2002.

  8. Виноградова О.В., Перебийніс М.Г. Рекреалогія: Методичні вказівки для самостійної роботи студентів денної та заочної форми навчання, напрямок підготовки „туризм”. – Донецьк: Дон НУЕТ ім. М. Туган-Барановського, 2011.- 82 с.

  9. Виноградова О.В., Перебийніс М.Г. Світові ринки рекреаційних послуг: Методичні вказівки для самостійної роботи студентів денної та заочної форми навчання, напрямок підготовки „туризм”. – Донецьк: Дон НУЕТ ім. М. Туган-Барановського, 2011.- 62 с.

  10. Воскресенский В.Ю. Международный туризм: Международный туризм и основы туристического страноведения. - М.: МГУ, 2004.

  11. Воскресенский В.Ю, Международный туризм: учеб. пособ. М.: ЮНИТН-ДАНА, 2007.

  12. Воскресенский В.Ю. Основы социально-экономической и рекреационной географии. - М. :МГУ, 2004.

  13. Квартальнов В.А. Туризм : учебник. - М.: Финансы и статистика, 2000.

  14. Любіцева О.О.Ринок туристичних послуг (геопросторові аспекти).-К.:Альтерпрес, 2002.