Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методички по качеству / МВ К самОСТ 2012.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
523.78 Кб
Скачать

Змістовий модуль 10. Досвід управління якістю будівництвом в закордонних країнах

10.1. Європейський досвід управління якістю

10.2. Досвід управління якістю в США

10.2.1. Система заслуг

10.3. Досвід управління якістю в Японії

10.3.1. Комплексне управління якістю продукції

10.4. Стратегія маркетингу в вирішенні проблем якості продукції

Методичні вказівки

Сучасний закордонний досвід ґрунтується на нових підходах і методах роботи у сфері забезпечення якості продукції підприємства, в тому числі будівельної.

Якщо раніше, при вирішенні проблем якості, орієнтувалися на технічну сторону якості продукції без урахування проблем ринку, то сьогодні ці проблеми вирішуються по усьому життєвому циклу створення будівельної продукції, і головне, з урахуванням думки замовників (споживачів). Сьогодні діє принцип загального управління якістю продукції (TQM). Більшість закордонних країн використовують статистичні методи контролю якості, що включені до міжнародних стандартів серії ISO 9000. Велика увага приділяється створенню груп і кружків якості, функціональному управлінню, організації та дії систем якості, безпеці, захисту навколишнього середовища.

В той же час кожна країна має власні особливості та форми управління якістю, що охоплюють ріні рівні керування.

Для країн Західної Європи характерні питання створення законодавчої бази для проведення робіт з якості, його оцінюванню і підтвердженню, а також гармонізації вимог національних стандартів, правил і процедур сертифікації. Важливе значення надається ритмічності серійного виробництва шляхом чіткого випробування досвідних зразків, а також участі споживачів у перевірці роботи служб постачальників. Велика увага приділяється навчанню на всіх рівнях.

В США управління якістю в основному здійснюється на підприємствах. Воно базується на жорсткій системі випробувань та глибокому аналізі причин відказів виробів з введенням відповідних корегуючих дій і використанням методів математичної статистики. Велике значення надається колективному і груповому управлінню якістю, а також постійному стимулюванню та мотивації працівників всіх рівнів.

Управління якістю в Японії суттєво відрізняється від європейського та американського підходів до управління якістю.

Японську систему управління якістю можливо поділити на два напрямки. Перший - спрямований на підвищення ефективності виробництва і відомий як система «точно вчасно» і «канбан», та другий – із застосуванням інших методів, що об’єднані під терміном «комплексна система управління якістю».

Ці дві системи взаємно переплітаються та складають єдине ціле, діють на основі простих принципів і методів, спрямовані на перебудову свідомості у сфері управління якістю. Термін «якість» поширюється не тільки на продукцію, але й на обслуговування, працю, інформацію, технологічний процес, якість роботи працівників і службовців, виконання ними посадових інструкцій. Наголос робиться на поліпшення роботи всіх ланок, від яких залежить якість шляхом підвищення вимог. Особлива увага приділяється виключенню повторних відказів з проведенням глибокого аналізу, контролю якості, науковим розробкам, застосуванню комп’ютерної техніки, взаємовідносинам з споживачем.

Важливе значення надається маркетинговим дослідженням, якими починається та закінчується управління якістю продукції в усіх закордонних країнах.

Соседние файлы в папке методички по качеству