Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методички по качеству / МВ К самОСТ 2012.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
523.78 Кб
Скачать

Рейтинговий заліковий контрольний модуль 2

Законодавча та нормативна база.

Документування системи управління якістю

Змістовий модуль 4. Правове забезпечення управління якістю продукцією

4.1. Закон України «Про захист прав споживачів»

4.2. Закон України «Про стандартизацію»

4.3. Закон України «Про метрологію і метрологічну діяльність»

4.4. Закон України «Про стандарти, технічні регламенти і процедури оцінки відповідності»

4.5. Указ Президента України «Про Положення про Державний Комітет України з питань технічного регулювання і споживчої політики»

4.6. Законодавчі акти з питань якості в області будівництва

4.6.1. Закон України «Про відповідальність підприємств, установ і організацій за правопорушення у сфері містобудування».

4.6.2. Положення «Про державний архітектурно-будівельний контроль»

Методичні вказівки

У процесі вивчення теми і у практичній діяльності необхідно, в першу чергу, поряд з нормативно-технічною документацією про якість продукції, володіти знаннями законодавчих актів з питань якості, що стосується як виробника, так і споживача.

Захист прав споживачів, визначений Цивільним кодексом України і Законом України «Про захист прав споживачів», регулює відносини між споживачем і виробником (продавцем), встановлює права споживача на придбану продукцію, товари належної якості, безпечних для життя і здоров'я людей, встановлює міру відповідальності виробника (продавця) за виробництво і реалізацію неякісних товарів.

Цей закон визначає повноваження Державного комітету України по захисту прав споживачів і його органів, встановлює права громадських організацій споживачів. Проте його дія розповсюджується тільки на етапи реалізації продукції, товарів і не піднімає такі питання, як розробка і постановка продукції на виробництво, питання метрології і т.д.

Ці питання зважаться виданням законодавчих актів: Декрету «Про стандартизацію і сертифікацію», Законів «Про стандартизацію», «Про метрологію і метрологічну діяльність і ін.

Декрет України «Про стандартизацію і сертифікацію» і Закон України «Про стандартизацію»:

- визначають правові і економічні основи систем стандартизації і сертифікації;

- встановлюють організаційні форми функціонування цих систем в Україні;

- діють і розповсюджуються на підприємства і організації незалежно від форм власності і видів діяльності;

- направлені на забезпечення єдиної технічної політики в області стандартизації, метрології і сертифікації, якості продукції відповідно до розвитку науки і техніки;

- визначають захист інтересів споживачів і держави в питаннях безпеки продукції для здоров'я і майна громадян, охорони навколишнього природного середовища.

Проблема якості продукції залежить від рівня метрологічного забезпечення, уміння правильно користуватися приладами і проводити виміри. З цього виходить, що між якістю продукції і якістю вимірювань існує безпосередній зв'язок: чим вище якість вимірювань, тим вище рівень якості продукції.

Якість вимірювань досягається шляхом точного відтворення і зберігання, вживаних в Україні одиниць фізичних величин і передачі їх від еталонів до робочих засобів вимірювання. Розміри одиниць відтворюються, зберігаються і передаються за допомогою еталонів. Основні принципи побудови систем вимірювань визначені Законом України «Про метрологію і метрологічну діяльність», яким також визначена робота метрологічних служб і її фінансування.

Указ Президента України «Про затвердження Положення про Держспоживстандарт» визначає завдання, права і обов'язки у сфері захисту прав споживачів, стандартизації, метрології, підтвердження відповідності і управління якістю, і сприяє задоволенню потреб населення.

Велике значення законодавчими актами приділяється якості будівництва, як визначальній галузі народного господарства, а накладенні штрафи за невиконання вимог при будівництві сприятимуть запобіганню цим порушенням.

Соседние файлы в папке методички по качеству