Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
UltraSn0w-FIXER-iOS-5_1_1 / Гос. управленческий учет.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
243.2 Кб
Скачать

83. Аналіз взаємозв’язку затрат, обсягу діяльності та прибутку, припущення при аналізу.

Аналіз взаємозв’язку «витрати» - «обсяг» - «прибуток» - метод системного дослідження взаємозвязку витрат, обсягу діяльності та прибутку п-ва з метою визначення:

  • Обсягу продажу, що забезпечує відшкодування всіх витрат і отримання бажаного прибутку

  • Величини прибутку за певного обсягу продажу

  • Впливу зміни величини витрат, обсягу та ціни реалізації на прибуток п-ва

  • Оптимальної структури витрат.

СVР припускає два етапи аналізу:

А) аналіз беззбитковості – оцінюєть точка беззбитковості в натуральному і вартісному вираженні, поріг рентабельності, запас фінансової міцності і ефекту операційного важеля.

Б) аналіз чутливості прибутку до різних факторів, а саме до зміни перемінних витрат, постійних витрат, ціни реалізації, обсягу реалізації. Крім того, що узагальнює, фактором є показник маржинального доходу, тому чутливість прибутку до зміни МД оцінюється за допомогою ефекту операційного важеля.

Припущення при СVР

  1. Обєм в-ва = обєму реалізації

  2. Функції постійних, змінних витрат признаються лінійними і функціонально повязані з обємом

  3. Функція доходу, лінійно і функціонально повязана з обємом

  4. Відсутність струткних зрушень, тобто СVР аналіз проводиться для одного визначеного виду продукції. Якщо необхідно аналізувати багатопродуктивне в-во, то потребується застосування певних методів, розподіл постійних витрат за видами продукції використання середньозваженого МД і т.д.

  5. СVР аналіз – дія факторів при одночасовій зміні декількох факторів потребує порівняння загальних фінансових результатів до і після аналізу. Недоліком СVР аналізу є складність у створенні багатопродуктивного в-ва.

При СVР –аналізі існує основне припущення про тривалість аналізованого періоду, тобто аналіз може проводитися на довгостроковому періоді, обсяг змінюється в значних межах, тому постійні витрати приймаються постійними тільки в межах релевантного діапазону.

Вихід за межі релевантного діапазону означає стрибок постійних витрат. В короткостроковому періоді аналіз проводиться в межах релевантного діапазону. Передбачається, що в межах цього діапазону постійні витрати не змінні, перемінні витрати прямопропорційні обсягу, а функція повнх витрат У=А+В*Х прямолінійна, тобто повні витрати пропорційні обсягу.

Функція доходу приймається прямолінійно і функціонально звязаною з обсягом і функцією витрат, тобто функція МД пропорційна обсягу.

84. Методи аналізу взаємозв’язку «затрати – обсяг діяльності - прибуток»

При CVP –аналізі використовують такі методи: 1)аналітичний метод розрахунку операційного прибутку і точки беззитковості у тому числі з аналізом на основі маржинального підходу. Базова рівність розрахунку прибутку має вигляд:

Д – Змінні витрати – Постійні витрати =Прибуток

Д – Змінні витрати = МД

МД – Постійні витрати = Прибуток

МДЕ * Q=Пр. + Пост.витр. =Q = Приб.+Пост.витрати

МДЕ

Qварт. =Qн.*Ц =Приб.+Пост.витрати= Приб. +Пост.витр.

МДЕ/Ц КМД

КМД (коефіцієнт МД)

КМД = МДЕ/Ц = МД/Д В точці беззбитковості прибуток = 0, тому об’єм у натуральному вигляді для точки беззбитковості.

Qт.безб.н. = Пост.витр./МДЕ

2.графічний методаналізуCVP– аналіз графічним методом надає: 1)графік беззбитковості (класичний підхід); 2)графік взаємозв’язку «обсяг - прибуток» (графік прибутку); 3)графік маржинального доходу.

В аналізі в умовах багатопродуктового виробництва. Великі підприємства звичайно випускають декілька видів продукції. В цьому випадку СVP– аналіз базується на комбінації продажу, тобто на взаємовідношення окремих видів продукції до загального виробництва реалізації .Це відношення показується або у продукції або у пропорціях виробів (1:3). Точка беззбитковості для комбінації продажу.

Q т.без.заг. =Пост.затрати

МДЕ

Соседние файлы в папке UltraSn0w-FIXER-iOS-5_1_1