Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
UltraSn0w-FIXER-iOS-5_1_1 / Гос. управленческий учет.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
243.2 Кб
Скачать

93. Аналіз для прийняття доггострокових рішень.Концепція вартості грошей у часі.

Інструменти аналізу довгостр. рішень відрізняються від методів оперативних рішень.Довгостр. методи

аналізу направлені на виявлення і покращення майбутніх дій і ризиків п-ства; для збереження його потенціалу і забезпеченості йоговпливу в довгостроковій перспективі.До стратегічних цілей відносяться:

1)розробка нових продуктів і послуг;

2)збільшення частки ринку;

3)створення нових капіталів збуту і нових потужностей;

4)впровадженя нових технологій;

5)навчання персоналу;

6)залучення капіталу.

Для досягнення цих цілей застосовують стратегічні інструментитакі як СVP-аналіз на довгострокових інтервалах,фін. і капіт. інвестицій,рішення типу «виробляти чи купувати»;на довгострокових інтервалах портфельний аналіз.

Перед застосуванням стратегічних інструментів оцінюють індикатори раннього порушення призового стану з врахуванням впливу зовнішнього середовища.В управлінському обліку довгострокове рішення повязане в основному з плануванням і інвестувнням.Процес прийняття інвестиційних рішень включає наступні етапи:1)визначення потенційних проектів;2)розрахунок доходів і витрат по проекту;3)оцінка проекту статистичним чи динамічним способом.Для оцінки проектів динамічним методом використовують дисконтувавання грошових потоків під проект;при чому грошові потоки можуть бути комбінованими: -дисконтовані щорічні вхідні грошові потоки;- дисконтована ліквідаційна вартістьпроекту.Для одночасного грошового потокумайбутнявартістьFV розраховується через поточну вартістьPV з використанням дисконт- ної ставкиі наn-інтервалах по ф-лі:FV=PV(1+і)^n=PV*FV(1,і,n) ;PV=FV*1/(1+i)^n.

Серія рівно великих платежів через рівні інтервали часи назив. фін. рентою або ануїтет.Ануїтет може бути:пренумерандо і постнумерандо.При чому для оцінки проректу викор. постнумерандо,оскільки щорічні ВГП формується як:ВГП=Прибуток+Амортизація.

Майбут. в-сть ануїтету постнумерандо визнач. за ф-лою:FVA=∑ ВГПk(1+і)^n-k=A((1+i)^n-1)/i)

PVA=FVA*PV(1,i,n); Якщо поступлення будутьm-раз в рік ,то при річній процентній ставціj׃

FV=PV*(1+j/m)^n*m

У разі довготермінових інвестицій переважно використовуються складні відсотки,які дають більший дохід,ніж прості.

94. Загальна характеристика методів оцінки проектів капітальних вкладень.

На прийняття рішення сильно впливають результати розрахунків ,тому багато фірм використовують для оцінки проектів по декілька методів.Методи оцінки проектів інвестицій (капітальних вкладень) включає емітаційне моделювання і класичні,статистичні і динамічні методи.

Усі методи оцінки проектів капітальних вкладеньможна поділити на двігрупи:1-Статистичні методине враховують вартість грошей у часі і їх рух за весь термін служби обєкта івключає:а)метод період окупності б)метод рентабельності інвестицій,в)метод зрівняння по затратам,г)метод порівняння по прибутку.2-Динамічні методи включають:а)метод чистої поточної вартості,б)метод внутрішньої норми доходності,в)метод дисконтованого періоду окупності,г)метод ануїтетів як різновидність методів ЧПВ.

Для оцінки простих і дешевих проектів з невеликим терміном корисної експлуатації зазвичай використовують статичні методи оцінки проектів.

Найбільш поширеніметоди,що не враховують вартість грошей з врахуванням часу :період окупності і облікова норма прибутковості.Період окупності-період часу,необхідний для повного повернення початкових інвестицій за рахунок чистих грошових надходжень від їх використання.Облікова норма прибутковості-відношення величини середнього чистого прибутку ,отриманого внаслідок здійснення проекту капітальних вкладень до середньої або початкової вартості інвестицій в цей проект.Метод порівняння по прибуткувраховує не тільки середні затрати,але й середній прибуток за період;зручний для оцінки проектів,які розрізняються кількісними показниками.Метод порівняння по затратамвикористовують для оцінки інвестицій в заміну обладнання,за один і той же період завжди порівнюють середні затрати по проекту.

Методи дисконтування грошових потоків(динамічні),які використовують концепцію вартості грошей з урахуванням часу для оцінки проектів капітальних інвестицій.Найбільш поширеними методами оцінки ,які допускають дисконтування грошових потоків,являється:чиста поточна вартість і внутрішня норма доходності.Чиста поточна вартість-це дисконтована вартість майбутніх грошових надходжень мінус поточна вартість чистих інвестицій.Внутрішня норма доходності-ставка дисконта,при якій чиста теперішня вартість проекта капітальних вкладень рівна нулю.Метод ануїтетів оперує середніми значеннями ЧПВ за період.

Соседние файлы в папке UltraSn0w-FIXER-iOS-5_1_1