Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
UltraSn0w-FIXER-iOS-5_1_1 / Гос. управленческий учет.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
243.2 Кб
Скачать

78. Облік загальновиробничих накладних витрат

Загальновироб.накладні в-ти – це в-ти, які безпосередньо не зв’язані з конкретним виробом продукції чи замовленням, тому вони обліковуються за відповідними рах-ками і включаються до с/в продукції (замовлення) шляхом додавання до прямих в-т. Якщо ЗВВ пов’язані з виготовленням 2-ох і більше видів продукції, то накладні в-ти розподіл-ся за видами продукції пропорційно до бази розподілу.

П(С)БО-16 «В-ти» визначено, що до складу ЗВВ включають:в-ти на управління вир-вом (оплата праці апарату управління цехами, дільницями тощо; відрах-я на соц.заходи і медичне страхування апарату управління цехами, дільницями; в-ти на оплату службових відряджень і т.д.); амор-ція, утримання, експлуатація, ремонт, страх-я, операційна оренда ОЗ та НМА заг.вироб. призначення; в-ти на вдосконалення технології і вдосконалення вир-ва; в-ти на опалення, освітлення, водопостачання та ін. утримання вироб приміщень; в-ти на обслуговування вироб процесу, охорону праці, техніку безпеки і охорону навкол. середовища; інші в-ти (нестачі незаверш.вир-ва, втрати від псування матер.цінностей у цехах, оплата простоїв тощо)

Бухгалтер. документи , які є підставою для віднесення в-т до ЗВВ: Рах-к амор-ції ОЗ; Лімітно-забірні картки, Накладна вимога на відпуск матеріалів, Акт на списання МШП, Видатковий касовий ордер, виписка банку, Авансовий звіт, рахунки-фактури, Акт приймання виконаних підрядних робіт, Табель обліку викор-я роб.часу тощо.

Облік ЗВВ на організацію вир-ва та управління цехами, дільницями, бригадами та ін. підрозділами осн. та допоміжного вир-ва, а також в-т на утримання та експлуатацію машин і устаткування ведеться на рах-ку 91 «ЗВВ». Д-т – сума визнаних в-т, К-т – щомісячне, за відповідним розподілом, списання на рах-ки 23 «Вир-во» та 90 «С/в реалізації». Аналітичний облік ведеться за місцями виникнення, центрами і статтями в-т.

ЗВВ можуть бути фактичними і планово-списаними. Для зручності калькул-ня всі фактичні ЗВВ, що обліковуються на відповідних рах-ках об’єднуються на одному синтетик. рах-ку «Накладні в-ти». Планово-списані ЗВВ передбачають викор. одного синтетич. однойменного рах-ку, на ньому списані в-ти відображені по К-ту протягом звітного періоду. В кінці звіт.періоду синтет. рах-ки(фактичний та планово-спис.) взаємно закриваються з відношенням різниці на с/в реалізації. Списання ЗВВ (планово-вспис.) корегується до фактичного значення наст. чином: якщо сума корегування невелика, а більша частина продукції реалізована, то сума спис-я на «С/в реал. товарів». Якщо сума велика або продана незначна частина продукції в даному періоді, то сума корегування розподіляється на сальдо рах-ках «Нез.вир-во», «Готова продукція», «С/в реал. товарів».

ЗВВ можуть розподілятисяза видами продукції з викор. 2-ох видів нормативних коеф-тів розподілу накладних в-т : фактичний і бюджетний коеф-т планово-списаних в-т. При викор. Кфакт треба заг.суму факт.ЗВВ за звіт.період поділити на факт.базу розподілу(з/п осн. вироб. робітників, відпрацьований час, прямі з-ти, відпрац. машинний час). Перевага методу – відсутність корегувань в кінці звіт.періоду, але для розподілу необхідно чекати кінець звіт. періоду, а с/в треба знати щодня, тому на прктиці викор. розподіл по бюджетному коеф-ту. Бюджетний коеф-т розподілу – відношення прогнозуючих ЗВВ до прогнозуючої бази розподілу. Прогнозуючі дані визнач. на основі трендового аналізу за ряд років.

Щомісячне списання ЗВВ оформляється за допомогою розрахунку (довідки), складеного працівником бухгалтерії. Для узагальненого обліку ЗВВ викор. при журнально-ордерній формі обліку журнал-ордер№5, а при спрощеній – відомість В-3.

Соседние файлы в папке UltraSn0w-FIXER-iOS-5_1_1