Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
UltraSn0w-FIXER-iOS-5_1_1 / Гос. управленческий учет.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
243.2 Кб
Скачать

103. Аналіз відхилення матеріальних витрат в системі калькулювання стандартних затрат.

Відхилення прямих матеріальних витрат зазвичай виникають внаслідок динаміки цін(фактор цін) і використання(фактор норм).

Відхилення прямих матеріальних витрат за рахунок ціни-це різниця між стандартною та фактичною ціною, помножена на фактичну кіл-сть матеріалів.

Відхилення прямих матеріальних витрат за рахунок ціни = (факт.кіл-сть*стандартна ціна) – (факт.кіл-сть*факт.ціна) = (станд.ціна – факт.ціна)*факт.кіл-сть

В якості ціни матеріалів можуть поступати грошові і інші оцінки. При цьому слід враховувати взаємозв’язок ціни матеріалів з їх якістю, та як відхилення по ціні матеріалів може призвести до значного погіршення чи покращення якості продукції, що випускається. Позитивне відхилення за рахунок ціни є наслідком недоліків у плануванні.

Відхилення прямих матеріальних витрат за рахунок використання– це різниця між стандартною (на факт.випуск) та фактичною кіл-стю використаних матеріалів помножена на стандартну ціну.

Відхилення прямих матеріальних витрат за рахунок використання = (станд.ціна*станд.кіл-сть на факт.обсяг) –(станд.ціна*факт.кіл-сть витрачених матеріалів)=(станд.кіл-сть – факт.кіл-сть)*станд.ціна

Позитивне відхилення – ефективне використання матеріалів. Негативне відхилення – неекономне використання, або наслідок поганого планування.

Класифікація відхилення прямих матеріальних витрат:

1)Відхилення за рахунок ціни: - відхилення за рах. планування; - відхилення за рах. ефективності закупок.

2)Відхилення за рахунок використання:

- відх. за рах. планування;

- відх. за рах.ефективності використання

а)відх. за рах. комбінації компонентів;

б)відх. за рах. прибутковості вир-ва.

104. Аналіз відхилення витрат на оплату праці в системі калькулювання стандартних витрат.

Відхилення витрат на оплату праці найчастіше виникає за рахунок тарифної ставки (фактор цін) та продуктивності праці (фактор норм).

Відхилення прямих витрат на оплату праці за рахунок тарифної ставки(ВПВОПТС) – це різниця між стандартною і фактичною тарифною ставкою, помножена на факт кіл-ть витраченого робочого часу(год).

ВПВОПТС = (станд.тарифна ставка*факт.кіл-ть годин)-(факт.тарифна ставка*факт.кіл-ть годин) = (станд.тарифна ставка – факт.тарифна ставка)*факт.кіл-ть годин

Причиною відхилення може бути використання кваліфікованих робітників на операціях, де потрібна менша кваліфікація, або оплата понаднормових робіт чи зміни тарифної угоди під час звітного періоду.

Відхилення прямих витрат на оплату праці за рахунок продуктивності праці (ВПВОПП) – це різниця між стандартною і фактичною кіл-тю витраченого часу, помножена на стандартну тарифну ставку.

ВПВОПП=(станд.кіл-ть год*станд.тарифна ставка) – (факт. кіл-ть год*станд.тарифна ставка) = (станд.кіл-ть год – факт.кіл-ть год)*станд.тарифна ставка

Причиною відхилень зарплати за рахунок продуктивності праці може бути низька якість матеріалів, різна складність робіт, порушення технології, раціональніша організація праці тощо. Але певна частина відхилень може виникнути внаслідок дій інших підрозділів, через вади планування виробничого процесу або зміни режиму контролю якості.

Класифікація відхилень прямих витрат на оплату праці.

1)відх. за рах. тарифної ставки: - відх. за рах. планування; - відх. за рах. ефективності праці.

2)відх. за рах. продуктивності праці:

- відх. за рах. планування

- відх. за рах. ефективності використання робочого часу:

а)відх. за рах. комбінації праці;

б)відх. за рах. продуктивності вир-ва.

Соседние файлы в папке UltraSn0w-FIXER-iOS-5_1_1