Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ремонт часть 1 26.01.12.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
4.61 Mб
Скачать

Лабораторна робота № 3

ТЕХНІЧНИЙ ОСВІДЧЕННЯ ШАТУНА

Ціль роботи: Вивчення методів технічного освідчення шатуна.

Шатун зв'язує колінвал з поршнем. Діючі на шатун сили викликають у ньому складні деформації: стиск, розтягання, поздовжній або поперечний вигини. Тому шатун повинен бути міцним і твердим при можливо малій масі. До характерних несправностей шатунів ставляться: тріщіни в шатуні; зношування внутрішньої поверхні нижньої й верхньої головок шатуна; тріщини, обрив шатунних болтів, зношування й пошкодження різьблення болтів і гайок; витягування шатунних болтів і ін. Основні види технічного освідчення шатунів дизелів приводяться в даній роботі.

Хід роботи

1. Вимір отвору в малій голівці шатуна

У процесі роботи відбувається зношування отвору в малій голівці шатуна, тому при ремонті роблять перевірку геометричних розмірів отвору при запресованій бронзовій втулці з метою визначення овальності та конусності.

Зробити виміри отвору в малій голівці шатуна за допомогою індикаторного нутроміра. Виміру робити у двох поясах ,по двох взаємо-перпендикулярних напрямках (рис.1). Визначити конусність та овальність отвору. Результати вимірів занести в табл.1.

Рисунок 1 – Схема виміру малої головки шатуна.

Таблиця 1 – Результати вимірів

Пояса

Діаметр отвору по перетинах, мм

Овальність

Конусність

а - а

б - б

I

II

Допускаються по ПТР

82,23

0,12

0,02

2. Вимір отвору у великій голівці шатуна

На відміну від перевірки отвору в малій голівці шатуна отвір у великій голівці перевіряють без вкладишів.

Зібрати більшу головку шатуна без вкладишів і перевірити щупом прилягання кришки до шатуна. Щуп товщиною 0,03 мм проходити не повинен.

Зробити виміри у великій голівці шатуна за допомогою індикаторного нутроміра. Виміру робити по перетинах а-а та б-б (рис.2). Визначити конусність і овальність отвору. Результати вимірів занести в табл.2.

Рисунок 2 – Схема виміру великої головки шатуна

Таблиця 2 – Результати вимірів

Пояса

Діаметр отвору по перерізах, мм

Овальність

Конусність

а - а

б - б

I

II

Допускаються по ПТР

191,27

0,05

0,05

3. Перевірка паралельності осей отворів, головок шатуна по його довжині (на вигин)

Перевірка шатуна на вигин виконується у випадках заклинювання або задира поршня, а також при руйнуванні вкладиша шатунного підшипника й зміні, втулки верхньої головки.

Перевірка здійснюється на контрольній плиті за схемою, показаної на мал.3. В отвори головок вставити оправки 3 і 6, шатун 4 установити у вертикальне положення на дві призми 2.

Правильність установки шатуна на призми проконтролювати по різниці розмірів А' - А''. Різниця допускається не більше 0,03 мм. Пересуваючи, стояк 5 по контрольній плиті 1, визначити непаралельність осей індикатором 7, ніжку якого поставити на верхню частину оправки в з віддаленням від торця на 15 мм. Відхилення стрілки індикатора відповідної різниці розмірів Б' - Б'' допускається не більше 0,12 мм.

Рисунок 3 – Схема перевірки шатуна на вигин:

1- контрольна плита; 2 – призми; 3, 6 -оправка; 4-шатун;5 – стойка; 7 - індикатор.

4. Перевірка шатуна на скручування

Перевірка шатуна на скручування виконується у випадках, зазначених у пункті 3.

Для перевірки на скручування шатун установити в горизонтальне положення на три призми 2 (рис.4), які встановлюються на контрольній плиті 1. Правильність установки шатуна проконтролювати по - різниці розмірів Д'-Д". Різниця, допускається не більше 0,03 мм. Пересуваючи стійку 5 з індикатором 7, визначити різниця розмірів С' - С". Скручування шатуна допускається не більше 0,2мм.

Рисунок 4 – Схема перевірки шатуна на скручування:

1– контрольна плита; 2 – призми;3,6 – оправка; 4 – шатун; 5 – стояк;7– індикатор.

Проаналізувати результати перевірок шатуна по пунктах 1 - 4 і дати висновок про його придатність.