Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ремонт часть 1 26.01.12.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
4.61 Mб
Скачать

Лабораторна робота № 2

ПЕРЕВІРКА РОЗБІгу щік КОЛІНЧАТОГО ВАЛА ДИЗЕЛЯ

Ціль роботи: Перевірка правильності укладання колінчатого вала дизеля в підшипниках і перевірка співвісності вала дизеля та вала головного генератора дизеля Д100.

По величині розбіжності щік колінчатого вала дизеля можна судити про правильність укладання колінчатого вала в підшипниках і про співвісність колінчатого вала дизеля й головного генератора. Якщо перевіряється правильність укладання колінчатого вала в підшипниках виконується вимір розвалу щік у всіх шатунних шийок, а якщо перевіряється співвісність колінчатого вала дизеля й генератора, розвал щік перевіряється тільки в шостої шатунної шийки.

На дизелях 2Д100 розбігу щік перевіряється в нижнього вала й тільки після його від'єднання від вала генератора. У дизеля Д50 розбіжність щік колінчатого вала виконується, як правило, тільки після виїмки із циліндра поршнів при температурі дизеля не більше 40 оС.

Хід роботи

Для перевірки розбігу щік колінчатого вала користуються пристроєм, показаним на рис 1.

Для цього пристрій установлюється між щоками шатунної шийки на відстані 275 мм від осі шатунної шийки. Ніжки пристрою розташовуються по вертикальній осі, трохи зміщеної до краю щік. Вимірювальний стрижень індикатора повинен мати постійне місце упору, для цього при першому ж вимірі необхідно зробити лунку на одній із щік колінчатого вала. Індикатор пристрою встановлюється з невеликим натягом, щоб ніжка його могла рухатися в обох напрямках. Наявність натягу перевіряється по відхиленню маленької стрілки індикатора від нульового положення. .

Замір виконується через кожні 90о положення колінчатого вала дизеля, починаючи з нижньої мертвої точки шатунної шийки. Зручніше робити виміри, якщо стрілку індикатора при першому вимірі встановити проти нуля. Після повного обороту колінчатого вала стрілка індикатора повинна вернутися в нульове положення. Якщо це умова не виконана, виміри повторюються знову. Колінчатий вал провертається вручну. Для зручності спостереження за показаннями стрілки індикатора можна користуватися дзеркалом.

Рисунок 1 – Пристрій для виміру розбіжності щік колінчатого вала дизеля Д50:

1 - шайба ; 2 - упорна втулка; 3 - ручка; 4 - гвинт; 5 - контргайка; 6 - корпус; 7 - пружина;

8 - шайба; 9 - поршень; 10 - напрямна гайка; 11 - індикатор; 12 - затискний гвинт.

Відхилення стрілки від нуля за годинниковою стрілкою записується зі знаком (+) , що вказує на те, що щоки при повороті вала сходяться. Відхилення стрілки у зворотну сторону записується зі знаком (–) , що вказує на те, що щоки розходяться.

Отримані результати вимірів записуються в табл.1. У цій таблиці для першої шийки показаний зразковий запис результатів вимірів.

Позитивним розбіжність щік прийнята вважати відстань А, обмірюване при положенні шатунної шийки у ВМТ, менше відстані В, обмірюваного при положенні шийки в НМТ (рис.2). Негативним уважається, коли при тих же вимірах А більше В.

Таблиця 1 – Результати вимірів

Положення

шатунної

шийки

Номера шатунних шийок

1

2

3

4

5

6

НМТ

90°

ВМТ

270°

НМТ

0

+0,01

-0,03

-0,01

0

Рисунок 2 – Положення колінчатого вала при вимірі розвалу щік.

Розподіл розбігу щік на позитивне й негативне потрібен для побудови діаграми зламу осі колінчатого вала. При цьому негативний розбіг щік у відповідному масштабі відкладається від осі колінчатого вала долілиць, а позитивне нагору (рис.3). Така ж діаграма будується для значень розбігу щік отриманих при положенні шатунних щік під кутом 90° і 270°. При цьому лінія зламу осі вала буде показувати зсув шийок колінчатого вала в горизонтальній площині. Негативна й позитивна величини розбіжності щік допускаються не більше 0,05 мм при випуску з під’ємного ремонту й великого періодичного ремонту, не більше 0,06 мм - при всіх інших видах ремонту й в експлуатації,

Усунення розбіжності щік або вирівнювання осі колінчатого вала виконується за рахунок постановки вкладишів різної товщини, шабровкой бабіту залив нижніх вкладишів. Розбіжність щік шостої шатунної шийки колінчатого вала дизеля Д50 можна усунути:

а) опусканням кінця вала генератора шляхом зсуву остова генератора;

б) установкою прокладок між кістяком генератора й картером дизеля у верхній частині;

в) регулюванням висота пружин, установлених під лапи генератора, постановкою під них прокладок;

г) шабровкой бабіту залив вкладиша упорного (сьомого) або шостого корінного підшипника.

Рисунок 3 – Діаграма зламу осі колінчатого вала дизеля Д50

Після виконання вимірів розвалу щік колінчатого вала зробити висновок про правильність укладання колінчатого вала дизеля в підшипниках і про правильність центрування вала дизеля й вала головного генератора.