Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дипломна робота Фастовець І.Ю. (восстановлен).docx
Скачиваний:
232
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
619.02 Кб
Скачать

1.5 Система управління вмістом cms Joomla

1.5.1 Основи cms

В останні роки стали популярні системи управління контентом (або як їх ще прийнято називати CMS - від англ. «Content Managment System»). За допомогою подібних систем досвідчений користувач може при необхідності легко створити базовий веб-проект.

CMS— комп'ютерна програма або система, яка використовується для забезпечення і організації сумісного процесу створення, редагування і управління текстових і мультимедіа документів. . Головна характеристика таких систем – це простота створення і редагування інформаційного наповнення динамічних веб-сторінок. Системи управління вмістом, зазвичай, дуже складні, вони можуть містити в собі служби розсилання новин, форуми і інтернет-магазини – і при цьому легко редагуються. Останнім часом появляється дедалі більше сайтів, які розроблені під управліннямCMS. У часи, коли системи управління контентом практично не застосовувалися - розробка чергового веб-проекту була пов'язана зі створенням коду розмітки кожної сторінки, або з важким програмуванням та інтеграцією графічного оформлення в кожну сторінку. Процес займав величезну кількість часу, а результат виконував обмежену кількість функцій і важко модернізувався. Сучасні системи управління контентом знімають необхідність постійного програмування. Досить вибрати готовий модуль, з тисячі раніше створених і протестованих. Інтеграція в систему не займе багато часу, так як всі додатки розробляються за єдиним стандартом.

Зараз системи управління це не тільки зручна оболонка-менеджер для користувача, але й потужний інструмент для веб-розробника . Завдяки таким системам, все рідше виникає необхідність у розробці веб-проектів «з нуля» - підготовленому користувачеві достатньо просто вибрати, встановити та налаштувати існуючу систему, щоб швидко і без додаткових різних витрат одержати прийнятний результат професійного рівня.

Сучасна CMS система повинна дозволяти, не вдаючись до додаткового програмування, виконувати: редагувати вміст сторінок, включаючи додавання / видалення графіки; додавання нових сторінок; зміна структури сайту і різноманітних даних; налаштування реєстраційних форм; управління опитуваннями, голосуваннями і форумами; висновок статистики відвідувань ; розподіл прав з управління сайтом серед користувачів [15].

1.5.2 Історія виникнення Joomla

Joomla - це вільно поширювальна система управління вмістом, яка як і раніше випробовує зростання популярності, починаючи з 2006 року, коли вона була перейменована з Mambo. Дві основні особливості системи - простота адміністрування і гнучкість в створенні шаблонів - привели до того, що ця система почала використовуватися для створення найрізноманітніших сайтів, від корпоративних у внутрішніх мережах до шкільних.

У 2000 році компанія Rice Studios(раніше називалася Miro, знаходиться в місті Мельбурн, Австралія) випустила першу реалізацію програмного продукту під назвою CMS «Mambo». Спочатку Mambo мала закритий початковий код. Пізніше, в квітні 2001 року, третя версія Mambo почала розповсюджуватися по двох різних ліцензіях, одна з яких була Open Source. Ця версія отримала назву Mambo Site Server і була випущена під ліцензією GNU GPL.

У 2002 «Mambo Site Server» почав називатися «Mambo Open Source», щоб була видна різниця між комерційною і версією з відкритим початковим кодом.

Проект Mambo Open Source виявився надзвичайно успішним і отримав велику кількість престижних нагород Open-Source.

У 2004 році журнал Linux Format нагородив Mambo званням «Кращий проект року вільного програмного забезпечення», а журнал Linux User and Developer — званням «Краще програмне забезпечення для Linux або відкритого програмного забезпечення». Але найважливіше, що шаблони, пропоновані системою Mambo, стають предметом заздрості користувачів будь-якої , сучасної на той час, системи управління вмістом.

У 2005 році Mambo була нагородженна, ще важливішими званнями, таких як «Краще відкрите рішення» і «Краща демонстрація - закінчене промислове рішення» - на виставці LinuxWorld, що проходила в Бостоні, і «Краще відкрите рішення» - на виставці LinuxWorld в Сан-Франциско.

У 2005 році комерційна версія Mambo була перейменована в «Jango». Була створена організація Mambo Foundation і поставлена мета, щоб ця організація сприяла захисту принципів Mambo і забезпечувала більш структуровану методологію роботи.

Створення Mambo Foundation створило розкол в співтоваристві Mambo Open Source. Створення цієї організації розглядалося багатьма як спроба Rise Studio отримати контроль над проектом Mambo Open Source.

В серпні 2005 року розгорається суперечка, пов'язана з ухваленням рішень в координаційній раді Mambo Foundation.

Mambo Foundation, що в основному складався з Mambo Open Source розробників, публічно оголосив про те, що вони мають намір відмовитися від Mambo Open Source. Вони об'єднуються в некомерційну організацію під назвою «Open Source Matters і утворюють свою власну групу, в яку входять основні розробники, що вирішили порвати зв'язки з Rise Studio (Miro) і покинути проект Mambo.

Open Source Matters створила Joomla. Проект, з 100% відкритим початковим кодом і GPL-ліцензією. Після серйозного доопрацювання, у вересні 2005 року, Open Source Matters випустила Joomla 1.0. За минулі місяці Mambo також реформує свої команди і структури підтримки і відмовляється від подальшого розвитку версії 4.5.3, вирішивши продовжити підтримку поточної стабільної бази програмного коду.

З настанням 2006 року обидва проекти - Mambo і Joomla - продовжили свій переможний хід, при цьому обидва вони були засновані на одній і тій же базовій версії 4.5.2.

Різні обмеження в Joomla 1,0 змусили розробників задуматися, як би все перебудувати. Після тривалого періоду розвитку, і декілька бета-версій, Joomla 1,5 була випущена в середині 2007 року.

До теперішнього часу в обох проектах був проведений повний рефакторинг початкових текстів і випущені нові версії - Mambo 4,6 і Joomla 1.5.

Joomla 1,5 сильно відрізняється від Joomla 1,0 і Маmbо. Joomla 1,5 вводить багато нових класів і реалізує повноцінний фреймворк. Радикальною зміною є введення MVC (модель-вид-контролер) стуктури компонентів. Ці зміни привели до істотного зниження сумісності Joomla і Маmbо.

Анонсована , ведеться повним ходом і непогано висвітлюється, наступна версія — Joomla 1.6. За попередніми анонсами вона буде сумісна з Joomla 1,5, але повністю перейде на PHP 5,0, і не планує підтримку режиму Legacy Mode, а отже і розширень, розроблених для Joomla 1,0.