Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дипломна робота Фастовець І.Ю. (восстановлен).docx
Скачиваний:
232
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
619.02 Кб
Скачать

1.4.3 MySql

MYSQL – це популярна система управління базами даних (СУБД), дуже часто вживана у поєднанні з PHP.

База даних є структурованою сукупністю даних. Ці дані можуть бути будь-якими – від простого списку майбутніх покупок до переліку експонатів картинної галереї або величезної кількості інформації в корпоративній мережі. Для запису, вибірки і обробки даних, що зберігаються в комп'ютерній базі даних, необхідна система управління базою даних, якою і є ПЗ MYSQL. Оскільки комп'ютери чудово справляються з обробкою великих обсягів даних, управління базами даних грає центральну роль в обчисленнях. Реалізовано таке управління може бути по-різному – як у вигляді окремих утиліт, так і у вигляді кодів, що входить до складу інших застосувань.

MYSQL – це система управління реляційними базами даних. У реляційній базі даних дані зберігаються не все скопом, а в окремих таблицях, завдяки чому досягається виграш в швидкості і гнучкості. Таблиці зв'язуються між собою за допомогою стосунків, завдяки чому забезпечується можливість об'єднувати при виконанні запиту дані з декількох таблиць. SQL, як частину системи MYSQL, можна охарактеризувати як мову структурованих запитів плюс найбільш поширену стандартну мову, використовувану для доступу до баз даних.

MYSQL – це ПЗ з відкритим кодом. Застосовувати його і модифікувати може той, що будь-який бажає. Таке ПЗ можна отримувати по Internet і використовувати безкоштовно. При цьому кожен користувач може вивчити вихідний код і змінити його відповідно до своїх потреб. Використання програмного забезпечення MYSQL регламентується ліцензією GPL (GNU General Public License), http://www.gnu.org/licenses/, у якій вказано, що можна і чого не можна робити з цим програмним забезпеченням в різних ситуаціях.

Чому веб-сервер-програмісти віддають перевагу СУБД MYSQL? MYSQL є дуже швидким, надійним і легким у використанні. MYSQL володіє також рядом зручних можливостей, розроблених в тісному контакті з користувачами. Спочатку сервер MYSQL розроблявся для управління великими базами даних з метою забезпечити вищу швидкість роботи в порівнянні з аналогами, що існували на той момент. І ось вже протягом декількох років даний сервер успішно використовується в умовах промислової експлуатації з високими вимогами. Не дивлячись на те, що MYSQL постійно удосконалюється, він вже сьогодні забезпечує широкий спектр корисних функцій. Завдяки своїй доступності, швидкості і безпеці MYSQL дуже добре личить для доступу до баз даних по Internet.

Технічні можливості СУБД MYSQL MYSQL є системою клієнт-сервер, яка містить багатопотоковий sql-сервер, що забезпечує підтримку різних обчислювальних машин баз даних, а також декілька різних клієнтських програм і бібліотек, засоби адміністрування і широкий спектр програмних інтерфейсів (API).

Пристрій MYSQL

MYSQL складається з двох частин: серверною і клієнтською.

Сервер MYSQL постійно працює на комп'ютері. Клієнтські програми (наприклад, скрипти PHP) посилають серверу MYSQL sql-запити через механізм сокетів (тобто за допомогою мережевих засобів), сервер їх обробляє і запам'ятовує результат. Тобто скрипт (клієнт) вказує, яку інформацію він хоче отримати від сервера баз даних. Потім сервер баз даних посилає відповідь (результат) клієнтові (скрипту).

Cтруктура MYSQL трирівнева: бази даних – таблиці – записи. Бази даних і таблиці MYSQL фізично представляються файлами з розширеннями frm, MYD, MYI. Логічно – таблиця є сукупністю записів. А записи – це сукупність полів різного типа. Ім'я бази даних MYSQL унікально в межах системи, а таблиці – в межах бази даних, поля – в межах таблиці. Один сервер MYSQL може підтримувати відразу декілька баз даних, доступ до яких може розмежовуватися логіном і паролем.Знаючи ці логін і пароль, можна працювати з конкретною базою даних. Наприклад, можна створити або видалити в ній таблицю, додати записи і так далі. Зазвичай ім'я-ідентифікатор і пароль призначаються хостинг-провайдерами, які і забезпечують підтримку MYSQL для своїх користувачів [11, 12].