Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дипломна робота Фастовець І.Ю. (восстановлен).docx
Скачиваний:
232
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
619.02 Кб
Скачать

1.4.4 JavaScript

JavaScript–новамовадляскладанняскриптів,розробленафірмоюNetscape, яка дозволяє вбудовувати виконуємий вміст в документи, написані на мові HTML. У суті, це усічена мова програмування, яка являє собою більш вільну інтерпретацію мови Java, хоч і менш складна в порівнянні з Java. З появою JavaScript було ліквідоване провалля, що розділяло створення текстів на мові HTML і програмування на мові Java. JavaScript дозволяє розробляти виконуємий вміст, не вдаючись в тонкості складної мови програмування.

Програми на мові JavaScript є автономними і вміщуються в документи, написані на мові HTML. Програма на мові JavaScript інтерпретується самим браузером при загрузці документа, в який вміщений її код. У цьому і складається одна з основних відмінностей програм на мові JavaScript від аплетів Java, які зберігаються окремо від документа HTML, до якого вони відносяться.

Програми, написані на мові JavaScript, здатні вирішувати самі різні задачі і можуть бути настільки складними (або простими), наскільки це потрібно. Колись фраза "програмування на HTML" викликала цілу хвилю критики серед програмістів, працюючих в мережі Internet. Але тепер документ HTML може дійсно містити значну "програмуєму" частину.

Порівняльна характеристика JavaScript і Java

У основному Java і JavaScript розрізнюються кількістю можливостей і складністю. JavaScript має більш вільну в порівнянні з Java реалізацію, тому в ньому, наприклад, можна не оголошувати змінні, а перетворення типів даних здійснюється значно простіше. До того ж, початковий код програми на мові JavaScript не треба компілювати, на відміну від Java-апплетов: мова JavaScript інтерпретуєма. Інтерпретатор JavaScript читає програму рядок за рядком і повідомляє про помилки (якщо такі є) після кожного прочитаного рядка (а не після обробки всього тексту програми, як це робить компілятор мови Java). Початковий код програми на мові Java повинен бути перетворений в формат з побайтовим представленням до виконання програми, і, отже, програми на мові JavaScript можна розробляти і налагоджувати значно швидше.

Як і мова Java, JavaScript є об'єктно-орієнтованою мовою, хоч в ньому немає ні класів, ні вбудованих механізмів успадкування, які є стандартними для Java. У програмах на мові Java використовуються класи об'єктів, і ці програми є повністю об'єктно-орієнтованими. І Java, і JavaScript відносяться до числа безпечних мов в тому значенні, що в кожному з них реалізована підтримка засобів, які не допускають запису на жорсткий диск даних, отриманих з невідомого джерела.

Для чого можна використати JavaScript?

Всі події, які генеруються браузером, такі як натиснення кнопок, обробка полів і переміщення між сторінками, можна перехопити і обробити засобами JavaScript.

Мова JavaScript забезпечує, крім засобів обробки окремих звертань користувача до гиперзв`язків, можливість розпізнавання моменту переходу на іншу сторінку і виконання відповідних дій при настанні цієї події. Мова JavaScript чудово підходить для рішення рутинних щоденних задач, таких як перевірка достовірності даних, обробка форм, а також для виконання дій над рядковими і числовими значеннями, тобто тих задач, які не можна вирішити за допомогою існуючих засобів мови HTML. З його допомогою можна динамічно створювати документи HTML, тобто такі документи, які створюються програмою на мові JavaScript, а не самим користувачем. Отже, в документі можна реалізувати управління структурою документа відповідно до заданих правил. Найбільш важливо те, що з появою мови JavaScript статичний характер сторінок HTML став долею минулого. Нижче перераховані основні області застосування мови JavaScript:

  • Динамічне створення документа HTML за допомогою програми

  • Перевірка достовірності полів форм HTML до передачі їх на сервер

  • Локальне введення інформації для управління програмою на мові JavaScript

  • Надання користувачеві можливості вибору операцій, що виконуються броузером

  • Виведення повідомлень для користувача (наприклад, застережень) у відповідних вікнах

  • Локальна обробка форм, локальне введення інформації користувачем і інші "домашні" задачі

Програми на мові JavaScript вбудовуються в сторінку тексту на мові HTML. Броузер розпізнає програму на мові JavaScript, вміщену між початковим і кінцевим тегами <script>, і приступає до її виконання. Тег <script> HTML є контейнером, і тому для того, щоб указати кінець тіла сценарія Java, завжди потрібно </script>. Сам код сценарія розташовується, відповідно, всередині контейнера [13, 14].