Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дипломна робота Фастовець І.Ю. (восстановлен).docx
Скачиваний:
232
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
619.02 Кб
Скачать

1.5.6 Взаємозв’язок меню з модулями

Для кожного меню є свій модуль, який відповідає за зовнішній вигляд і розміщення меню на сторінці. На даний час є шість різних меню, які встановлюються за замовчуванням разом з демонстраційним вмістом Joomla. Якщо перейти на сторінку Menu Manager (Меню), можна побачити всі шість меню.

Відразу ж зауважимо: щоб перейти до редагування вибраного меню, потрібно клацнути не за посиланням у стовпці Title (Заголовок), як можна було б подумати, а по іконці в стовпчику Menu Items (Пункти меню). Нижче наводиться список цих шести меню:

• Main Menu (Головне меню). Містить основні елементи навігації для вмісту за умовчанням.

• User Menu (Меню користувача). Спеціальне меню, що містить деякі функції, доступні зареєстрованим користувачам.

• Top Menu (Меню верхнього рівня). Дублює деякі посилання з головного меню.

• Other Menu (Меню інше). Містить чотири посилання на сайти, що мають відношення до проекту Joomla.

• Example Pages (Приклади сторінок). Посилання на сторінки, що демонструють різні шаблони розміщення вмісту.

• Key Concepts (Ключові концепції). Посилання на сторінки, де наводиться опис шаблонів і розширень.

Така структура меню є всього лише рекомендацією або прикладом. Ці шість меню встановлюються разом з демонстраційним вмістом, коли в ході установки вибирається параметр Install Sample Data (Встановити демо-дані). У більшості випадків доведеться створювати власні меню або видозмінювати існуючі.

Важливо зрозуміти, що кожне меню пов'язане як мінімум з одним модулем, який визначає його зовнішній вигляд і місцерозташування меню.

Управління зовнішнім виглядом меню здійснюється за допомогою Менеджера модулів, наприклад, у ньому можна вказати, чи слід підкреслювати текст посилання при наведенні покажчика миші, визначити колір шрифту і зовнішній вигляд посилань (чи повинні вони бути схожими на кнопки). Всі ці характеристики можуть бути визначені у файлі шаблону, що містить каскадні таблиці стилів (Cascading Style Sheets - CSS).

1.5.7 Елементи меню

Основними будівельними блоками для меню є елементи меню. Кожному елементу меню відповідає єдине посилання в зовнішньому інтерфейсі.

Сайти на базі Joomla генерують всі сторінки динамічно. Коли користувач клікає по будь-якім посиланні, система Joomla бере інформацію з цього посилання і на її основі визначає, що повинна містити сторінка і як вона має виглядати.

Можемо уявити собі посилання меню, які складається з трьох частин, що визначають:

-Куди слід виконати перехід.

-Як повинна виглядати сторінка після переходу по посиланню.

-Як повинні виглядати самі посилання.

Посилання в меню контролюються елементами цього меню (в даному випадку mainmenu) в менеджері меню, які визначають, до якої сторінки варто перейти і на що повинні бути схожі ці сторінки. Меню і посилання володіють наступними важливими характеристиками:

• Сайт управляється за допомогою меню. Сторінки є динамічними і не існують, поки не будуть пов'язані з посиланнями.

• Меню/посилання та інформаційне наповнення повністю незалежні один від одного - вміст спочатку має бути створено, а потім пов'язано з посиланням.

• Посилання меню можуть створюватися тільки після того, як вміст буде створено та збережено.

• Посилання меню можуть посилатися як на вміст, так і на компоненти.

• Посилання меню визначають зовнішній вигляд сторінок, на які вони посилаються.

Пункт меню може посилатися на сторінки трьох основних типів: на окремо взяту статтю, на цілу категорію або на розділ. Крім того, посилання може вказувати на компоненти еквівалентних різновидів, наприклад на окремий компонент або на категорію компонентів. Вибір типу елемента меню цілком залежить від структури створюваного сайту.

Основна складність полягає в організації інформаційного наповнення різними способом. Різноманітність методів, безумовно, підвищує гнучкість системи, але вона ж може викликати складнощі при створенні сайту. Після створення інформаційного наповнення нам доведеться вирішити, як конструювати різні меню, щоб визначити посилання на елементи вмісту. Тому необхідно планувати структуру вмісту сайту в термінах розділів і категорій, а потім можна буде розробити структуру меню, щоб пов'язати цей вміст.