Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PavlyukMPN-kursovoy.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
346.62 Кб
Скачать

Тема 3. Область застосування грщ.

Основним призначенням головного розподільного щита ГРЩ є введення електроенергії в будинок, з цього щити ГРЩ використовуються у всіх будівлях, які є електроспоживачами великої потужності, такі як: багатоквартирні будинки;

адміністративні будівлі;

промислові об'єкти;

медичні установи і т.д.

Тема 4. Призначення грщ.

Головний розподільний щит (ГРЩ)-центральний пункт, куди надходить електрична енергія від джерел (генераторів) і де вона розподіляється між різними групами споживачів на судні. ГРЩ виконується у вигляді панелі зі змонтованої пускової і регулювальної апаратурою - реостатами, регуляторами, захисною апаратурою і автоматами, запобіжниками, реле, контрольно-вимірювальними приладами, сигнальними пристроями і т. п. 

ГРЩ встановлюється в площині шпангоутів на піднесеній майданчику, щоб нагляд за розміщеними на ньому приладами і сигналізацією був можливий з багатьох місць приміщення. На суднах монтують ГРЩ закритого типу, на яких всі струмопровідні частини виводяться з внутрішньої сторони щита, підхід до якої повинен бути ретельно огороджений. На лицьовій стороні щита розміщуються лише панелі контрольно-вимірювальних приладів, сигнальні пристрої і важелі управління апаратурою. 

Крім ручного управління судновий електростанцією передбачається також дистанційне і автоматичне керування нею з центрального поста управління (ЦПУ) або з рульової рубки. 

З ЦПУ виробляють пуск і зупинку генераторів. Автоматичне управління судновий електростанцією передбачає автоматичну синхронізацію генераторів при їх одночасній роботі відключення другорядних споживачів при наступаючої перевантаженні генераторів, запуск аварійного дизель-генератора і підключення до нього споживачів, які повинні працювати в аварійному режимі. 

Електричний струм передається від ГРЩ до споживачів по електричних мереж, що складається з кабелів або проводів і розподільних пристроїв.

Тема 5. Технічні характеристики грщ.

Основна функціональна частина ГРЩ - т. зв. збірні шини, що представляють собою товсті мідні смуги, розташовані уздовж всього розподільного щита. До збірних шин підключені пучки кабелів для прийому електроенергії від генераторів і окремі кабелі для подачі електроенергії споживачам. 

Електрична схема ГРЩ забезпечує можливість від'єднання кожного генератора електростанції і кожного споживача від збірних шин за допомогою автоматичного вимикача. Схемою ГРЩ передбачається підключення вимірювальних приладів і апаратури захисту і управління електростанцією. 

На передній стінці (панелі) ГРЩ розташовані всі необхідні ручки управління автоматами, вимірювальні прилади, перемикачі, сигнальні вічка, а також електрична схема електростанції. 

У деяких випадках управління електростанцією проводиться не з ГРЩ, а з пульта управління, в якому розміщені для зручності оператора всі необхідні ручки, кнопки, перемикачі, вимірювальні прилади. 

Роль ГРЩ може виконувати ВРП або щит низької напруги підстанції. 

ВРЩ значно простіше по пристрою і менше за розмірами. 

Конструктивно ГРЩ складається з однакових прямокутних секцій висотою 2м, глибиною близько 0,6 м, шириною 0,6-0,8 м. 

Довжина всього ГРЩ коливається залежно від потужності електростанції від 3 до 15 м. З боків щит закрито торцевими панелями.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]