Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MAKRO_OPOR_KONSP_NOVA_RNP-2012_zmini_1_Doc1.doc
Скачиваний:
64
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
992.77 Кб
Скачать

Економічна рівновага на основі моделі ad-as

Механізм відновлення економічної рівноваги, що порушується зменшенням сукупного попиту.

Графік короткострокової і довгострокової рівноваги в умовах зменшення сукупного попиту

Т1 – точка, в якій перетинаються всі криві, й одночасно точка короткострокової та довгострокової рівноваги, тобто в умовах повної зайнятості, коли ВВП1= ВВП потенційному.

Точка РЦ1- початкова рівноважна ціна. Цим умовам відповідає і певний рівень заробітної плати, яка врівноважує ринок праці. Якщо рівновага в економіці повної зайнятості порушується зменшенням сукупного попиту, то в короткостроковому періоді зменшуються ціни (до рівня РЦ2), а обсяг виробництва буде ВВП2, що є нижчим, ніж потенційний ВВП1. За цих умов короткострокова рівновага переміщується ліворуч в точку Т2, в якій крива АD2 перетинається з AS1. В цій точці економіка знаходиться у стані неповної зайнятості. Проте на цьому процес пристосування економіки до зменшення сукупного попиту не припиняється. У довгостроковому періоді заробітна плата зменшиться пропорційно зменшенню цін. Тому адекватно зменшаться середні витрати, а короткострокова сукупна пропозиція збільшиться до рівня потенційного ВВП1. Унаслідок цього крива AS зміститься праворуч(AS2) і перетнеться з кривою АD2 (точка Т3). Із досягненням точки Т4 в економіці відновиться подвійна рівновага – коротко - та довгострокова. В даній точці перетинаються криві АD2, AS3 та ASдовг.

Механізм відновлення економічної рівноваги, що порушується зменшенням сукупної пропозиції.

Короткострокова та довгострокова рівновага в умовах скорочення сукупної пропозиції

Початкова рівновага в економіці досягається в точці Т1, якій відповідають рівноважний ВВП1 на потенційному рівні та рівноважна ціна РЦ1, а також певний рівень заробітної плати в умовах природного рівня безробіття.

Якщо подвійна рівновага в економіці порушується зменшенням сукупної пропозиції, то в короткостроковому періоді обсяг виробництва зменшується (ВВП2) порівняно з потенційним ВВП1, а ціни зростають до рівня РЦ2. Така ситуація називається стагфляцією. За цих умов короткострокова рівновага переміститься в точку Т2. Відновлення довгострокової рівноваги залежить від стійкості чинників, які викликали зменшення сукупної пропозиції. Якщо ці чинники є постійними, то довгострокова рівновага відновлюється за рахунок зменшення потенційного ВВП. Якщо ці чинники є тимчасовими, то відновлення довгострокової рівноваги відбудеться після самоусунення таких чинників. Держава може прискорити процес відновлення довгострокової рівноваги

за рахунок заходів, що стимулюють пропозицію або попит.

Головною в цьому напрямі може бути політика стимулювання сукупної пропозиції через такі технологічні зміни в економіці, які здатні швидко викликати підвищення ефективності ресурсів (матеріальних і трудових) і зменшити середні витрати. Певного результату держава може досягти зниженням рівня оподаткування підприємств (фірм), оскільки податки, в певному розумінні, також відносяться до витрат підприємств (фірм). Зазначені заходи мають прискорити переміщення кривої AS праворуч.

Проте цього може бути недостатньо, якщо стагфляція є глибокою. Припустимо, що під впливом політики стимулювання сукупної пропозиції рух кривої AS праворуч є недостатнім. За таких умов уряд має вдатися до політики стимулювання сукупного попиту, що дасть змогу збільшити обсяг виробництва (короткострокову сукупну пропозицію) на основі додаткового зростання рівня цін (прискорення інфляції) і зниженням реальної заробітної плати. Однак слід ураховувати, що це відбудеться на фоні прискорення виходу економіки з рецесії. Тому доцільність застосування політики стимулювання сукупного попиту за даних умов залежить від співвідношення між її позитивними та негативними економічними і соціальними наслідками.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]