Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MAKRO_OPOR_KONSP_NOVA_RNP-2012_zmini_1_Doc1.doc
Скачиваний:
64
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
992.77 Кб
Скачать

Структура грошової маси в Україні

Грошові агрегати

Склад грошового агрегату

М0

готівкові гроші поза банками

М1

М0 + кошти на поточних рахунках у національній валюті

М2

М1 + строкові депозити в національній валюті й валютні кошти

М3

М2 + кошти клієнтів за трастовими операціями банків (операції із цінними паперами клієнтів) і цінні папери власного боргу банків

Пропозиція грошей

Величина грошової пропозиції регулюється центральним банком і не залежить від процентної ставки (ПС). Збільшення пропозиції грошей стимулює сукупний попит і є важливим інструментом стабілізаційної (антициклічної) політики.

Процента ставка - це вартість послуги, пов’язаної з грошовим запозиченням, яка встановлюється в процентах до суми запозичених грошей. Рівень процентної ставки визначається в розрахунку на річний термін використання грошей. Можна виділити: процентні ставки за депозитами, процентні ставки за кредитами (позиками), процентні ставки за облігаціями, облікова процентна ставка тощо.

Реальна процентна ставка – це така ставка процента, яка формується ринком за припущення, що ціни на товари та послуги не змінюються протягом терміну використання позики.

Номінальна процентна ставка – це така ставка процента, яка формується ринком з урахуванням реальної процентної ставки та інфляції, тобто зростання цін на товари та послуги, яке відбувається протягом терміну використання позики.

Тобто   ПСр = ПСном - РІ (5.3) (реальна процентна ставка є різницею між номінальною процентною ставкою та рівнем інфляції).

ПС ном = ПС р + РІ. (5.4) Це співвідношення між рівнем інфляції і номінальною процентною ставкою має назву ефекту(рівняння) Фішера. Збільшення рівня інфляції на 1% призводить до підвищення номінальної процентної ставки на 1%.

Попит на гроші – це попит на реальну грошову масу. Він включає попит на гроші для угод (трансакційний попит на гроші) і попит на гроші як активи (спекулятивний попит на гроші).

ПГ = ПГу + ПГа (5.5).

Попит на гроші для угод (трансакційний попит на гроші) відображає ту кількість грошей, яку економічні суб’єкти хотіли б мати на руках для здійснення повсякденних ділових угод.

Попит на гроші для угод (трансакційний попит на гроші)

Кількість грошей у обігу при цьому визначається рівнянням обміну, відомим як формула Фішера:

ГМ х ШОГ = РЦ х О (5.6) , де:

О – кількість угод.

Цілком справедливо вважати, що немає таких угод, які не були б враховані у ВВП. Тоді:

ГМ х ШОГ = РЦ х ВВПр (5.7), де: РЦхВВП р = ВВП номінальний.

Попит на гроші для угод (ПГу) дорівнює:

ПГу =(5.8).

ГМ =(5.9).

(5.10).

Попит на гроші як активи (спекулятивний попит на гроші)

Рівновага на грошовому ринку

Рівновага на грошовому ринку забезпечується за умов рівноваги пропозиції грошей і попиту на них. Рівновага між попитом і пропозицією грошей свідчить про те, що на грошовому ринку немає ні надлишку, ні нестачі грошей. За таких умов відсутні причини для зниження або до зростання рівноважної процентної ставки. Але рівновага на грошовому ринку – це тенденція, яка постійно підтримуються ринковим механізмом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]