Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
52
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
2.16 Mб
Скачать

1.4. Особливості збуту на поліграфії

Поняття збутової логістики. У логістиці під розподілом розуміється фізична, відчутне, речовинами венное зміст цього процесу. Закономірності, пов'язані з наданням прав власності, тут також беруться до уваги, проте не вони є основним предметом дослідження та оптимізації. Головним предметом вивчення в розподільній логістики є раціоналізація процесу фізичного розподілу наявного запаса матеріалів. Як упакувати продукцію, за яким маршрутом направити, чи потрібна мережа складів (якщо так, то яка?), Чи потрібні посередники − ось приблизні завдання, які вирішуються розподільчою логістикою.

Логістика вивчає і здійснює наскрізне управління матеріальних потоками, тому вирішувати різні завдання розподільчого характеру, тобто ділити що-небудь між ким-небудь, тут доводиться на всіх етапах:

  • розподіляються замовлення між різними постачальниками при закупівлі товарів;

  • розподіляються вантажі по місцях зберігання при надходженні на підприємство;

  • розподіляються матеріальні запаси між різними ділянками виробництва;

  • розподіляються матеріальні потоки в процесі продажу і т. д.

Для того щоб окреслити межі розподільчої логістики, необхідно розглянути схему процесу відтворення капіталу, який, як відомо, має три стадії (рис. 1.2).

Рис. 1.2. Процес відтворення капіталу і функціональні області логістики

Як видно з рис. 1.2., матеріальні потоки стають об'єктом розподільчої логістики на стадії розподілу і реалізації готової продукції.

Поняття розподільчої логістики легко сформувати на основі загального визначення поняття логістики. Згадаймо, що логістика визначається як наука (діяльність) про наскрізному управлінні матеріальними потоками, що включають в себе:

1. Доведення матеріального потоку до виробництва.

2. Управління процесом проходження потоку всередині виробництва.

3. Управління процесом доведення готової продукції споживачеві.

Специфіка логістики полягає в об'єднанні управління матеріальним потоком на названих трьох ділянках, а також всередині кожного з них, в «одних руках».

Розподільна логістика вивчає останній етап (не у відриві, а в глибокій системній взаємозв'язку з попередніми етапами), тобто представляє собою науку (діяльність) про планування, контроль і керування транспортуванням, складуванням та іншими матеріальними і не матеріальними операціями, що здійснюються в процесі доведення готової продукції до споживача у відповідності з інтересами і вимогами останнього, а також передачі, зберігання та обробки відповідної інформації.

Принципова відмінність розподільчої логістики від традиційних збуту та продажу полягає в наступному:

  • підпорядкування процесу управління матеріальними та інформаційними потоками цілям і завданням маркетингу;

  • системна взаємозв'язок процесу розподілу з процесу виробництва і закупівель (в плані управління матеріальними потоками);

  • системна взаємозв'язок всіх функцій всередині самого розподілення.

Розподільна логістика - це комплекс взаємопов'язаних функцій, що реалізуються в процесі розподілу матеріального потоку між різними оптовими покупцями, тобто в процесі оптового продажу товарів.

Збутова логістика є невід'ємною частиною загальної логістичної системи на типографії, вона забезпечує найбільш ефективну організацію розподілу виготовленої продукції, охоплюючи весь ланцюг системи товаророзподілу: складування, управління запасами, транспортування, замовленнями та ін.

Наукові розробки та практичні дослідження показали, що, як правило, логістичні витрати обслуговування коливаються від 20% до 49% собівартості продажів. Таким чином, скорочення цих витрат призводить доскорочення загальних витрат. В результаті, рівень собівартості обслуговування може бути знижений при незмінному або більш високий рівень його якості.

Оцінку на відповідність критеріям логістичного обслуговування в доповнення до існуючих методів аналізу діяльності необхідновикористовувати з метою підвищення ефективності бізнесу. Використання переваг логістичних концепцій і методів у діяльності підприємств,забезпечує високий рівень якості обслуговування. Впровадження логістичного обслуговування дозволяє скоротити різні види запасів у постачанні, виробництві та збуті, інтенсифікувати процеси руху продукції і прискорити оборотність капіталу, знизити витративиробництва та обігу продукції і тим самим забезпечити високуконкурентоспроможність наданого обслуговування.

Питання застосування логістики в поліграфії доситьдетально висвітлені в роботах європейських вчених. Висновки та рекомендаціїсправжньої роботи, вся використовувана інформація, засновані на досвіді, накопиченому зарубіжними та вітчизняними фахівцями в області логістики.

Ці праці відображають закономірності розвиненого ринку, але, як правило, слабо враховують специфіку функціонування українського підприємств. Аналіз вітчизняних і зарубіжних досліджень показує, що до теперішнього часу ще не вироблена цілісна концепція логістичного обслуговування споживачів.

Полігафічне виробництво диктує свою специфіку у розташуванні та вирішенні логістичних задач. Зокрема чи не найголовнішим показником впливаючим на задовільність роботи типографії,являеться швидкість доставки вже готових продуктів до споживача. Адже оперативність є важливішою метою в масмедіа,і щоб скоротити час доставки логісти повинні впроваджувати та постійно доповнювати нові схеми управління збутом. На цьому етапі логістика набирає нових цілей і пріорітетів на типографському виробництві.

Соседние файлы в папке Хламота