Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
52
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
2.16 Mб
Скачать

1.3. Специфіка закупівельної логістики в масмедійній поліграфії

Закупівельна логістика - це управління матеріальними потоками в процесі забезпечення підприємства матеріальними ресурсами. Метою закупівельної логістики є адекватне і повне задоволення потреб виробництва в матеріалах з максимально можливою економічною ефективністю. Для використання концепції логістики на заготівельному етапі необхідно бути готовим до зміни самої філософії організації виробництва кінцевої продукції, яка повинна відповідати всім характеристикам діючого і потенційного попиту.

В умовах функціонування логістичної системи на підприємстві необхідно дотримуватися правила, яке полягає в тому, що розрахунки всіх параметрів виробничо-господарської діяльності потрібно вести ніби в зворотному напрямку. В цілому закупівельна логістика є неначе похідною від моделі виробничої логістики.

Таким чином, розрахунок потреби у закупівлі здійснюється у зворотному до виробничого процесу напрямку, тобто від кінцевої продукції до вхідних сировини, матеріалів, напівфабрикатів. Якщо на вхід виробничого процесу подаються вхідні матеріали або інші продукти, які протягом процесу переробляються і на виході перетворюються в готову продукцію, то потік інформації та потреби виступає проти потоком щодо матеріальних потоків: від збуту готової продукції до постачання матеріалів та інших придбаних товарів виробничого споживання.

Однак принцип інформаційного протипотоку не означає, що збут і виробництво пасивно диктують свої умови постачанню. Постачання істотно впливає на конкурентноздатність продукції підприємства не тільки шляхом скорочення витрат обігу і своєчасності виконання замовлень виробництва. Прямий вплив постачання здійснює на якість продукції, а також на формування асортименту, оскільки є безпосереднім джерелом інформації про ринок конкуруючих матеріалів і можливості постачальників.

Процес управління матеріальними потоками в закупівельній логістиці складається з двох основних частин:

  • управління диспозицією матеріально-технічних ресурсів, тобто управління запасами;

  • регулярний аналіз, вибір і організація постачань матеріально-технічних ресурсів на підприємство, тобто управління постачаннями.

У офсетних друкарнях для забезпечення виробничого процесу провадиться закупівля наступних основних груп товарів:

  • витратні матеріали, перш за все папір, фарба й допоміжні засоби для друку і після-друкованої обробки;

  • напівфабрикати та сировину;

  • запасні частини для забезпечення роботи обладнання.

У той час як дві останні групи мало впливають на логістику друкарні, постачання витратними матеріалами є центральним завданням. Залежно від продукції, що виготовляється палітра матеріалів, що переробляються в друкарні дуже велика. Наприклад, палітурний матеріал у зв'язку з різноманітними вимогами замовників до оформлення може бути в дуже великому розмаїтті. Друковані фарби, навпаки, лише у виняткових випадках потрібні у великій різноманітності.

У зв'язку зі стандартизацією друкарських фарб для тріадної друку біля друкарні є їх набір, який оптимізовано виготовлювачами і поставляється для реалізації виробничих програм, забезпечуючи найкращі результати друку. При необхідності є деяка кількість додаткових сортів фарби для різних типів запечатуваний матеріалів.

У звичайних умовах з постачальниками узгоджуються кількісні обсяги, забезпечуючи замкнутий кругообіг ємностей для фарб. Залежно від розміру друкарні фарба поставляється в банках, бочках, автоцистернах або включаються до товарних вагонах. Основним напрямком діяльності матеріально-технічного постачання є поставка запечатується матеріалу, найчастіше папери. Папір становить у вартісному виразі більшу частину обороту друкарні в потоці матеріалів і представляє в кількісному вираженні найбільший обсяг поставок (рис.1.1). На відміну від друкарських фарб для більшості друкарень неможливо мати безліч сортів паперу.

Рис.1.1.Палетти офсетного папіру

Тому дуже важливим являє гармонійно налаштоване постачання сировини особливо типографського паперу,який являється основою всього типографського виробництва.В першу чергу у звязку зі специфікою друкарських верстатів,які на відміну випадку з фарбами,не мають змоги працювати з багатьма типами паперової сировини,а тільки з певним видом. Цьому логіст і повинен приділити первинну увагу на цьому етапі.

Соседние файлы в папке Хламота