Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TEKhNIKA_AP.doc
Скачиваний:
182
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
8 Mб
Скачать

19 Засоби для внутрішньоаеродромного транспортування авіапасажирів і посадки їх у літак.

КЛАСИФИКАЦИЯ В КОНСПЕКТЕ!!!!

20. Системи та засоби обробки авіабагажу.

Технологічні операції зобробкибагажу:

при основному методі обслуговування пасажирів (порейсова схема):

зважування

транспортування

завантаження на ПС

при основному методі (вільна схема + сортування за рейсами)

при аероб усному методі (до 30 кг пасажир везе з собою, якщо більше, то завантажується в контейнер, ці контейнера транспортуються, завантажується та розвантажується ПС)

Засоби механізації:

внутрішньо вокзальна (транспортери, конвеєрні лінії, обладнання для зважування багажу, тощо)

перонна механізація (багажні або контейнерні візки з малогабаритними тягачами, автомашини з підйомним кузовом типу АПК, автомашини з підйомним кузовом – контейнеровіз АПК-К, АК, ТК, транспортувальники, аеродромні контейнеровози, електрокари, СНК(самохідні навантажувальні контейнери), автоліфти )

контейнери та піддони авіаційні: УАК-5

До засобів обробки багажу відносяться: автоконвеєри, автомобілі з підйомним кузовом (АПК), автоліфти, автотранспортери, роликові доріжки, транспортери і електротеліжки.

Автоконвеєри – вантажні автомобілі, обладнані навантажувално-розвантажувальними транспортерними пристроями. Призначені для внутрішньоаеродромного транспортування, а також завантаження і розвантаження з літака штучних грузів, пошти, посилок. По продуктивності автоконвеєри поділяються на легкі загальною вантажопід’ємністю до 30 кН і масою одного місця вантажу не більше 100 кг і важкі вантажопід’ємністю 30…50 кН і масою одного місця вантажу до 500 кг. Спецмашини типу АК призначені для виконання завантажувально-розвантажувальних робіт при перевезенні комерційних вантажів і пошти.

По конструкції погрузочно-розгрузочного обладнання автоконвеєри бувають з цепними конвеєрами і з стрічковими транспортерами. По методу виконання погрузочно-розгрузочних робіт біля літака розрізняють автоконвеєри: з погрузкою і розгрузкою вантажів вперед через кабіну автомобіля; з виконанням погруз очно-розгрузочних робіт через задній борт. До основних частин автоконвеєрів відносяться: базовий автомобіль, погрузочно-розгрузочне обладнання і система управління. Найбільш поширені АК-3, АК-4.

АПК досить маневрені і мають механізм керування, що забезпечує безпечне переміщення машини біля літака. В зв’язку з тим,що висота порогів вантажних люків і грузових дверей різна, до АПК не висуваються вимоги універсальності. Вважається достатнім, щоб вони ефективно використовувались при обслуговуванні літаків певної групи. За вантажепід’ємністю АПК поділяються на: легкі – не вище 30 кН, середні – 30…50 кН, важкі – перевищують 50 кН. АПК легкого і середнього типів використовуються в більшості для загрузки вантажів в багажники пасажирських літаків. Важкі призначені для обслуговування вантажних літаків. За технологією виконання погрузочно-розгрузочних робіт біля літака АПК поділяються на 2 групи: з загрузкою машини через задній борт грузової платформи; з виконанням перегрузочних робіт через передню відкидну площадку. За конструкцією вони поділяються на автомобілі з відкритим під’ємним кузовом (АПК) і закритим чи автоліфти (АЛ).

Автоліфти використовуються для погрузочно-розгрузочних робіт при перевозках з’ємного побутового обладнання ВС і контейнерів з продуктами харчування. Автоліфт складається з шасі вантажного автомобіля, кузова закритого типу, підіймального механізму типу «ножиці», гідравлічної системи, системи управління. Автоліфт АЛ-3А виготовлений на базі шасі вантажного автомобіля ЗІЛ-130Г. Спеціальне обладнання складається з підіймального механізму, кузова, передньої видвижної площадки силового приводу.

Автотранспортери забезпечують завантаження вантажів, багажу і пошти в транспортні відсіки ПС. Вони працюють в комплексі з електрокарами, багажними теліжками і іншими транспортними засобами, що здійснюють підвіз багажу до літака. До складу спецобладнання входять: транспортер, передній і задній циліндри підйому і опускання стріли, силова установка, гідросистема, електрообладнання, аутригери.

Роликові доріжки (РД-2) призначені для механізації переміщення авіаційних вантажних контейнерів і піддонів по підлозі транспортних засобів, рамп і складів в аеропортах.

Транспортери призначені для видачі багажу а аеровокзалі пасажирам,що прилетіли. Багаж, що знаходиться на транспортері який рухається, розпізнається пасажирами і знімається ними з транспортерів вручну, що дозволяє організувати видачу власного багажу пасажирам.

Для транспортування багажу пасажирів використовуються самохідні електротеліжки, що мають хорошу маневреність, великий діапазон швидкостей переміщення і високу продуктивність.

Схема, принцип роботи напівавтоматичної системи сортування багажу в аеровокзалі.

Напівавтоматизовані системи дозволяють досягти більш високої продуктивності – до 2000 місць багажу за годину. Система представляє собою замкнутий контур стрічкових чи телескопічних транспортерів з відгалуженнями до комплектувальних накопичувачів. Багаж, промаркований біля стійок реєстрації, встановлюється на приймальний транспортер. Стрічка приймального транспортера розділена на зони, на які класти і заборонено ставити багаж, що забезпечує необхідні відстані між окремими місцями багажу на лінії комплектування.

Схема напівавтоматизованої системи сортування багажу: 1 – зворотні транспортери; 2 – вантажні візки; 3 – рольгангові накопичувачі; 4 – транспортери-живильники; 5 – фотодатчики; 6 – скидач; 7 – фотореле; 8 – роздавальний транспортер; 9 – пульт керування; 10 – проміжний транспортер; 11 – стійки реєстрації і приймання багажу; 12 – приймальний транспортер.

З приймального транспортера багаж потрапляє на магістральний роздавальний транспортер, на початку якого встановлено робоче місце оператора. Магістральний транспортер обладнаний програмним задаючим пристроєм, яким керує оператор. При проходженні багажу біля оператора останній зчитує маркування багажу і включає відповідно шаговий шукач, який підготовлює до включення реле часу. Реле починає відлік часу з моменту перетину багажом променя фотореле. При наближенні багажу до відповідного накопичувача реле часу включає привід електромеханічного скидання і багаж направляється на живильний транспортер накопичувача. Привід живильного транспортера включається в момент перетину багажом променя фотодатчика.

Напівавтоматичні системи можуть переробляти багаж за допомогою стрічкових і

пластинчастих транспортерів, а також з допомогою конвеєрів з візками.

21.Засоби обробки авіа вантажу на вантажному дворі (вибачте я вже немогла нічого наберати!)

Вантажний склад призначений для коотткостракового зберігання вантажів.

1-віділення для пийому вантажів та оформлення документів

2-віділення для невеликих вантажів (стелажне)

3-зберігання сеедньогобаитних вантажів на візках (контейнерах)

*-холодільники для зберігання вантажів, що потибують охолодження.

Засоби обробки вантажу першого та другого віділення наступні: кран-балка; площадка збеігання піддонів, передаточний стіл рольганга прийщму, видачі (ПКС-2А; ПКС-5А); рольганг; стійки для оформлення документів, рольганг комплектовки, стелаж, кран- штабелем. Також до засобів обробки вантажу на вантажному дворі відносяться автонавантажувачі та автокрани. Автонавантажувачі є універсальними самохідними завантажувальнимі машинами та презначені для механізації завантажувально-завантажувальних робіт та транспортування на невеликі відстані. По принципу роботи поділяються: на з переднім (фронтальним) озположенням вантажопідйомною рамаю або з боковим. Автонавантажувачі складаються з наступних елементів: гідроциліндр підйому; гідроциліндр нахилу рами; рухома рама; зіочка ланцюгового захвата; вантажна коретка( рухається на ролика); головний елемент – не рухома рама; головний орган-вантажно-підйомно-захватний пристрій. Автокрани по вантажопідйомності поділяються на легкі, середні, важкі. По механізму приводу: електричні, гідравлічні, механічні. Автокрани складаються знаступних елементів: 1нерухома рама; 2рухома рама; 3 зубчатий механізм, 4,5 лебідка підйому вантажу; 6-стріла; 7трос. Технічні характеристики:

Показники

Мех. КС-3561

Елек. Кс-456А

Гідр. КС-4571

Мах. вага вантажа/виліт стріли т/м

10/4.0

16/3,8

16/3,8

Вантажопідйомність при мах-му виліті стріли т/м

1,6/10

2,8/10

3,7/8,5

Робоча швидкість підйому вантажу м/хв

0,5/12,5

2,7/7,2

0,2/8,4

Кутова швидкість мех.-му об/хв

0,2/2,5

0,3/1,5

0,1/1,6

Власна маса, кг

13600

22700

24370

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]