Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TEKhNIKA_AP.doc
Скачиваний:
182
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
8 Mб
Скачать

27 Будова плуга та підвіски плужно-щіточного снігоочисника.

Відвал з секційним ножем 1.Суцільний відвал снігового плуга, ніж якого складається з окремих секцій  

2. Рама снігового плуга .Металоконструкція, на якій монтують відвал (відвали) сніжного плуга, опори, запобіжні пристрої і амортизатори  

3.Поворотна рама снігового плуга Рама поворотного відвалу снігового плуга, призначена для забезпечення повороту відвалу в горизонтальній площині

4. Штовхаюча рама снігового плуга Штовхаюча рама Рама снігового плуга, призначена для передачі тягового зусилля базової машини сніжному плуга

Плуг плугово-щіткового снігоочисника складається з штовхає, зчіпний і поворотною рам, відвалу і механізму підйому. Штовхає рама передає зусилля, що виникають при роботі плуга, на лонжерони базового автомобіля. Штовхає рама складається з двох телескопічних шланг і пружини, амортизуючій ударні навантаження. Зчіпна рама зварної конструкції служить для з'єднання поворотною дуги і відвала з штовхає рамою. За допомогою шворня з фіксатором зчіпна рама з'єднана з поворотною дугою, забезпечуючи тим самим установку відвалу під певним кутом щодо граничної осі машини. Відвал являє собою зварену конструкцію зі сталевого листа криволінійної форми, посиленого знизу куточком і зверху замкнутим профілем. У нижній частині відвалу на болтах закріплений секційний гумовий ніж, який служить амортизатором при наїзді плуга на перешкоду. Спеціальна рама, яка ланцюгом і пружинами з'єднана з відвалом, за допомогою гідроциліндра повертається, піднімаючись вгору, захоплює за собою через ланцюг відвал і переміщає його в транспортне положення. На раму за допомогою тяг паралелограмної навіски та циліндрів підйому-опускання відвала навішується балка. Шарнірні рамки і гідро циліндри їх розвороту дозволяють повертати відвал в плані на кут 55о в будь-яку сторону.

Рама тягача оснащена проушинами. Плуг навішується на раму за допомогою несучої балки, тяг паралелограмної навіски та гідроциліндрів його підйому та опускання. Встановлення снігового плуга в плані здійснюється за допомогою шарнірних роликів і гідроциліндрів повороту.

28.Відвал зкладається з нижньої частини виконаної в виді листа , и верхньої частини з поверхнею конічної форми .Принцип дії заключається в розгоні снігової маси по поверхні спеціального плуга і відкидання за рахунок утворення кінетичної енергії. Плуг розмішений зпереду , складається з відвалу з циліндричною робочою поверхнею. В нижній частині розміщені дві однакових секції на них встановлені змінні ножі . Під час роботи відвал зпирається на три кадка , один з яких встановлений зререду посередині відвалу і два по його краям. З зворотної сторони знаходяться проушини для зєднання з поперечною рамою . Плуг має два пружинних амортизатора для пом’якшення ударів при наїзді на перепони. Бокове крило підвішене до рами за допомогою двух пнемо амортизаторів.

29. Будова та работа робочого органу роторного снігоочисника Робочий орган

Робочий орган (рис. 23, 24), призначений для розроблювання сніжного масиву і відкидання снігу з поверхні, що очищається. Він складається зі звареного корпуса, на якому встановлені два взаємозамінних шнеки, ротора, редуктора робочого органа, ланцюгового редуктора, двох опор-лиж.

Корпус робочого органа звареної конструкції складається з лобового листа, правої боковини і корпуса ланцюгового редуктора, що є лівою боковиною. Для підрізання й обвалення верхнього шару при роботі в глибокому снігу до корпуса робочого органа кріпляться верхні ножі, що підсилюються розкосами. Складові частини нижнього ножа виконані з двостороннім заточенням, що дозволяє переставляти їх при затупленні ріжучої кромки.

Рис. 23. Робочий орган:

1 - вал карданний у зборі; 2 - зірочка ведуча в зборі; 3 - ніж верхній лівий ; 4 - ніж бічний лівий ; 5 - кришка ланцюгового редуктора приводу шнеків

Рис. 24. Робочий орган:

1 - корпус робочого органа; 2 - шнек у зборі; 3 - кожух ротора в зборі;

4 - лопата ; 5 - шнек у зборі; 6 - гідроциліндр повороту; 7 - редуктор робочого органа; 8 - лижа опорна в зборі; 9 - ротор; 10 - ніж верхній ; 11 - ніж нижній

Шнеки призначені для перероблювання снігу і транспортуванні його до ротора. Вони встановлюються в передній частині робочого органа перед лобовим листом. Шнеки взаємозамінні, являють собою зварену конструкцію з труби, витків і фланців.

Витки лівої половини шнеків мають правий напрямок спиралі, а витки правої половини - ліве. Така конструкція забезпечує при обертанні шнеків переміщення снігу до ротора робочого органа. Шнеки за допомогою болтів кріпляться до фланців валів зірочок шнеків ланцюгового редуктора. Установлюються шнеки таким чином, що початок витка верхнього шнека, знаходиться вгорі, а початок витка нижнього шнека - унизу, тобто однойменні точки витків верхнього і нижнього шнеків повинні бути розгорнуті на 1800.

Ротор призначений для відкидання снігу поданого шнеками в порожнину ротора. Він установлений на консольному кінці вала редуктора робочого органа. Складається з ступиці і шести лопастей. Кожна лопасть кріпиться до ступиці чотирма болтами. Ротор у зборі статично збалансований. Він укладений у кожух, що має патрубок для викиду снігу.

Редуктор робочого органа призначений для розподілу і передачі моменту, що крутить, до шнеків ротора. Редуктор установлений безпосередньо за кожухом ротора і кріпиться в трьох місцях до корпуса робочого органа.

Редуктор двоступінчастий, конічно-циліндричний, складається з корпуса, у якому змонтований ведучий вал, вал ротора і вал приводу шнеків.

Вал ротора має шліци передньої, середньої і задньої частини. На шліци вала в середній частині посаджена циліндрична косозуба шестірня, що знаходиться в зачепленні із шестірнею ведучого вала, а на шліци в задній частині - конічна шестірня. На вільний передній кінець вала на підшипниковій втулці посаджена ступиця ротора. Крутний момент від вала на ротор передається через муфту граничного моменту зі зрізними пальцями. Фланець цієї муфти посаджений на шліцевий кінець вала і має чотири отвори з запресованими в них термофобробленими втулками, що ріжуть. Такі ж чотири втулки запресовані в отвори ступиці ротора. У встановлені соосно отвори втулок фланця і ступиці уставлені два срізних пальці. При перевищенні допустимого моменту, що крутить, або при влученні в ротор яких-небудь великих твердих предметів відбувається зрізання пальців і ротор від'єднується від вала. При цьому термооброблені зрізні втулки охороняють фланець і ступицю від ушкодження.

Вал приводу шнеків обертається на роликових підшипниках змонтованих у склянці. Склянка встановлюється в корпус редуктора і кріпиться болтами.

Корпус редуктора відлитий з чавуну. Змащення редуктора здійснюється барботажним засобом (розбризкуванням). У кришці редуктора встановлена заливна пробка, а в нижній частині корпуса редуктора - зливальна пробка.

Ланцюговий редуктор призначений для передачі моменту, що крутить, на шнеки. Він складається з корпуса, ведучоїі натяжної зірочок, двох зірочок шнеків, дворядного ланцюга і муфти граничного моменту. Контроль стану зірочок і ланцюга здійснюється через дві верхні кришки в корпусі редуктора. Зверху корпуса встановлена заливна пробка (сапун), а знизу - зливальна і контрольна пробки.

Ведуча зірочка ланцюгового редуктора об'єднана з муфтою граничного моменту, що являє собою дві напівмуфти з'єднані між собою двома зрізнимипальцями. При зростанні моменту, що крутить, вище припустимого пальці зрізуються і відбувається розрив кінематичного ланцюга між редуктором робочого органа і ланцюговою передачею на шнеки.

Опори-лижі робочого органа. Конструкція опор-лиж передбачає можливість регулювання зазору між поверхнею, що очищається, і нижнім горизонтальним ножем. Регулювання виробляється за допомогою регулювальної гайки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]