Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TEKhNIKA_AP.doc
Скачиваний:
182
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
8 Mб
Скачать

8. Обладнання для очистки газів від вологи та механічних домішок.

Вологовідділювач (мал. 9) призначений для відділення від кисню крапельної вологи, що сконденсувалася в холодильнику.

Кисень, пройшовши через холодильник, потрапляє в направляючу трубку вологідділювача 2, яка надає йому спіральний напрям. Частини вологи під дією відцентрової сили і різкої втрати швидкості осідають на стінках корпуса і стікають в нижню частину вологовідділювача. Волога, ща накопичується в вологвідділювачі, періодично видаляється через продув очний вентиль. Кисень, звільнившись від крапельної вологи, виходить із вологовідділювача через центральну трубку 3.

Мал. 9 Вологовідділювач

1-вхідний штуцер;

2-направляюча трубка;

3-центральна трубка;

4-корпус;

5-верхня кришка;

6-нижня кришка.

Мал. 10 Осушувач перший Мал. 11 Осушувач другий

1-корпус; 1-корпус; 2-керамічний фільтр;

2,3-сітчаті фільтри; 3-сітчатий фільтр;

4-сорбент 4-сорбент

Осушувачі (мал. 10, мал. 11). Призначені для видалення із кисню водяної пари, що залишилась в кисні після вологовідділювача. Вони представляють собою стальні балони ємкістю 7 і 5 л заповнені сорбентом (силікагель марки КСМ ГОСТ 3956-54 чи цеоліт СаА).

9. Принцип дії фотоелектронного індикатора вологості газів.

10. принцип дії поршневого компресора

Поршневі компресори Поршневі компресори - це найбільш поширені і різноманітні за конструкцією компресори. Поршневі компресори застосовуються в текстильному виробництві, машинобудуванні, кріогенної техніки, хімічної та холодильної промисловості. Поршневі промислові компресори розрізняють по влаштуванню компресора і розташуванню циліндрів, влаштуванню шатунного механізму і числу ступенів стиснення. Принцип роботи поршневого компресора Поршневий компресор - це компресор, у якого поршень в циліндрі здійснює зворотно-поступальні рухи. Найпростіший поршневий компресор складається з циліндра і поршня, між якими є невеликий зазор. Рух поршня забезпечується крівошіпношатунним механізмом від валу з приводним двигуном.

Нагнітальний і всмоктуючий клапани поршневого компресора розташовані в кришці циліндра. За два ходи поршня (один оборот валу), відбувається повний робочий процес у кожному циліндрі компресора. При русі поршня з циліндра в конденсатор надпоршневому просторі створюється розрідження, і пари хладагента всмоктуються в циліндр з випарника через відкривається клапан. При зворотному ході поршня пари стискаються і тиск зростає. Всмоктуючий клапан при цьому закривається, через нагнітальний клапан стислі пари виштовхуються в конденсатор. Потім напрям руху поршня змінюється, нагнітальний клапан закривається, і компресор знову відсмоктує пари з випарника. При русі поршня з крайнього лівого положення вправо відбувається всмоктування парів хладоагента через відкритий всмоктуючий клапан, здійснюється процес а-Ь. Коли поршень приходить у крайнє праве положення, то процес всмоктування закінчується і всмоктуючий клапан закривається, при русі поршня справа наліво що знаходиться в циліндрі хладоагент стискається. Теоретично процес b-с стиснення проходить по адіабати. Тиск підвищується до тиску конденсації. Відкривається нагнітальний клапан і хладоагент при тиску конденсації виштовхується їх циліндра в конденсатор, cd - процес нагнітання. Коли поршень досягне крайнього лівого положення, весь хладоагент виявляється витісненим з циліндра. Нагнітальний клапан при цьому закривається. Якщо відкрити всмоктуючий клапан, то тиск впаде по лінії da миттєво. Питома робота, чинена компресором, складається з роботи всмоктування і нагнітання з відповідними знаками і роботи стискування, визначається площею заштрихованої фігури на рис. 5.8.

Рис. 5.8. Теоретична і схематизована дійсна індикаторна діаграма стиску робочої речовини в поршневому компресорі Дійсний процес і індикаторна діаграма стиску поршневого компресора відрізняється від теоретичної індикаторної діаграми. Це пов'язано з: а) наявністю мертвого простору, коли поршень не доходить до кінця циліндра. У мертвому обсязі залишається частина робочої речовини під тиском, що перевищує тиск нагнітання на величину гідравлічних втрат в нагнітальному клапані АРнагн, чому всмоктування відбувається не одночасно з переміщенням поршня з крайнього лівого положення вправо, а пізніше з-за розширення робочої речовини, що знаходиться в мертвому обсязі, що затримує відкриття всмоктувального клапана. На діаграмі момент відкриття клапана і початок всмоктування характеризується точкою 0, крива 3-0, що носить назву політропи зворотного розширення, характеризує зміну тиску парів хладоагента, що залишилися в мертвому просторі і розширювальних з моменту руху поршня з крайнього лівого положення. б) втратами тиску на тертя у всмоктуючому і нагнітальному клапанах в про процесах всмоктування і нагнітання, від чого тиск у циліндрі на початку процесу стиснення виявляється нижче тиску всмоктування на величину втрат ΔРвс - точка 1, а в кін це - вище тиску нагнітання на величину втрат ΔРнагн - точка 2; в) між стінками циліндра поршневого компресора і навколишнім середовищем про виходить теплообмін, процес стиснення йде не за адіабати, а по політропи, характеризу ющейся лінією 1-2. У процесі всмоктування і на початку стиснення температура робочого ве щества нижче, ніж деталей компресора і воно нагрівається, в кінці стиснення і при нагну тании температура робочої речовини стає вище, ніж у навколишніх деталей ком сора і процес теплообміну йде у зворотному напрямку. У результаті процеси стискування і зворотного розширення йдуть зі змінним значенням показника політропи. Питома обсяг буде більше за рахунок нагрівання робочої речовини, процес стиснення почнеться при більш високій температурі, і значить зросте питома робота, затра не змивається на його здійснення; г) витоку і перетікання робочої речовини з області високого тиску в область більш низького тиску через нещільність кілець поршня і зазори клапанів. Процес всмоктування характеризується лінією 0-1, всмоктування закінчується при крайньому правому положенні поршня в точці 1. Лінія 3-4 характеризує процес виштовхування (нагнітання), точка 3 - стан хладоагента в момент закінчення ходу поршня, коли він займає крайнє ліве положення. На рис. 5.8. прийняті такі позначення: відрізок Vh відповідає робочому об'єму циліндра, так як точки 1 і 3 визначають крайні положення поршня, відрізок l0, якому відповідає об'єм мертвого простору V0, відрізок lv, якому відповідає обсяг шкідливого простору Ve для створення тиску випаровування Рі, відрізок lдоп, якому відповідає додатковий хід поршня, щоб компенсувати втрати тиску при всмоктуванні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]