Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсова робота (сама чётка).doc
Скачиваний:
66
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
3.1 Mб
Скачать

3. Поняття про умовний знак. Класифікація умовних знаків. Фарбування площ Поняття про умовний знак та його призначення

Умовний знак – це зменшене графічне позначення об’єкта місцевості певної величини, форми та кольору. Для зручності однотипні об’єкти позначають відповідними кольорами.

Об’єкти гідрографії – синій, зелений;

Рельєф – коричневий, чорний;

Населені пункти, підписи – чорний.

Класифікація умовних знаків

Масштабні (плащові) умовні знаки

Масштабні умовні знаки застосовуються для зображення найбільших об'єктів таких, як ліси, луки, рілля, ріки, озера тощо, які виражаються в масштабі карти.

Масштабні умовні знаки складаються з контуру, який зображується точковим пунктиром, і заповнювальних умовних знаків, які розміщують у середині контуру в певному чи довільному порядку, або у середині вся площа офарбовується в той чи інший колір. Наприклад, площа під фруктовими і цитрусовими садами забарвлюється в зелений колір і заповнюється штриховими умовними знаками у вигляді кружків, розташованих вертикальними і горизонтальними рядами. Контурами можуть служити дороги, річки, канави і береги водойм.

Позамасштабні умовні знаки

Позамасштабні умовні знаки застосовуються для зображення предметів місцевості, які через малі розміри не можна зобразити в ма­сштабі карти . До таких об'єктів можна віднести кілометрові стовпи, семафори, пункти державної геодезичної мережі, дороговкази, млини, окремо розташовані дерева тощо

Для позамасштабних умовних знаків розміри зображення встанов­люються за висотою і шириною. Якщо в таблицях біля умовного знака указана одна цифра, то це означає, що умовний знак має за висотою і шириною однакові розміри.

Побудова умовного знака здійснюється так, щоб положення центра об'єкта на місцевості відповідало б головній точці умовного знака.

Позамасштабні умовні знаки мають різну форму, їхніми головними точками слід вважати такі:

- для знаків правильної геометричної форми (коло, квадрат, трикутник, прямокутник тощо) - геометричний центр знака;

- для знаків, які мають форму фігури з широкою основою (знаки пам'ятника, заводської труби, вітряка тощо) - середина основи знака;

для знаків, які мають форму фігури з кутом при основі (знаки окремого дерева, бензоколонки, вітряного двигуна тощо) - вершина кута;

- для знаків у вигляді сполучення декількох фігур (знаки заводів і фаб­рик із трубами, нафтової і газової вишок, радіощогли тощо) геометричний центр нижньої фігури знака.

Пояснювальні умовні знаки

Пояснювальні умовні знаки застосовуються в поєднанні з масштаб­ними і позамасштабними. До них відносяться значки, стрілки, кружки, штрихи, підписи й цифрові позначення, які дають додаткову характе­ристику об'єкта чи предмета Характерними пояснювальними умовними знаками є: знаки породи лісу і кущів, стрілки, що показують напрям течії річки та глибину болота, а також скорочені підписи і числові характеристики, власні назви географічних об'єктів (населених пунктів, річок, озер тощо) та інші.

Часто пояснювальний підпис на плані чи карті має скорочений ви­гляд. Зазвичай, його розташовують праворуч від умовного знака або на вільному місці там, де його добре видно. Підпис розміщують на такій відстані від умовного знака, щоб не виник сумнів, до якого умовного знака він відноситься. Пояснювальний підпис як і числові характеристики розміщують паралельно північній і південній рамкам карти. Виключенням є підписи будівель на топографічних планах масштабу 1:2000 і більшого, їх розміщують посередині контуру будівель, паралельно довгій стороні будівлі . Це ж стосується підписів і масштабних умовних знаків.

Лінійні умовні знаки

Лінійними умовними знаками користуються для зображення об'єктів, які мають лінійну протяжність. До таких об'єктів відносяться: дороги, трубопроводи, лінії зв'язку або електропередач, огорожі. Щ об'єкти за довжиною можуть бути зображені в масштабі даного планах, а за шириною не можуть Умовний знак будується відносно осі лінійного об'єкта .

На планах масштабу 1:2000, 1:5000 і т.д. дороги зображуються в масштабі плану не лише за довжиною, але й за шириною. З двох боків від лінії автостради пунктирною лінією зеленого кольору показується канава.

Слід зауважити, що достеменно вказати, які об'єкти необхідно по­значати масштабними умовними знаками, а які позамасштабними або лінійними не можна, оскільки одні й ті ж об'єкти на кресленнях малих масштабів доводиться позначати позамасштабними або лінійними умовними знаками, а на кресленнях великих масштабів - масштабними умовними знаками.