Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсова робота Організація праці.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
25.11.2018
Размер:
115.2 Кб
Скачать

13

Міністерство освіти і науки України

Житомирський державний технологічний університет

Кафедра управління персоналом і економіка праці

Методичні вказівки до виконання

та тематика курсових робот

з навчальної дисципліни

«Організація праці»

Затверджено на засіданні кафедри

управління персоналом і економіки праці

Протокол №__ від_________

Укладач: к.е.н, доц. Урманов Ф.Ш.

Житомир2010

1. Мета та завдання курсової роботи

Виконання курсової роботи з курсу «Організація праці» є складовою навчального процесу. Мета курсової роботи — поглибити теоретичні знання, набуті студентами у процесі вивчення курсу, і ви­робити вміння застосовувати їх у практичному вирішенні питань організації праці в умовах господарсько-економічної діяльності суб’єктів ринкових відносин. У процесі написан­ня курсової роботи студент має здійснити аналіз окремих елементів організації праці, самостійно виконати необхідні розрахунки, виявити невикористані резерви і на цій основі обґрунтувати заходи щодо підвищення рівня організації праці та посилення її впливу на ефективність діяльності суб’єктів господарювання. У роботі важливо також узагальнити кращий вітчиз­няний та зарубіжний досвід організації праці у виробництві.

Виконання курсової роботи має сприяти більш глибокому засвоєнню студентами дисципліни «Організація праці», спонукає ґрунтовно вивчати відповідні законодавчі акти, спеціальні наукові видання, у яких розглядаються окремі питання з організації праці за умов ринкової економіки.

В процесі виконання курсової роботи студент повинен самостій­но знайти та опрацювати літературу з обраної теми, здійснити відповідний аналіз даних підприємства чи галузі, показати вміння вирішувати економічні та організаційні завдання, застосовувати теоретичні положення для розв’язання конкретних питань організації праці первинної ланки промислового виробництва.

2. Загальні вимоги до курсової роботи

Курсова робота — це самостійне науково-практичне досліджен­ня, яке дає змогу оцінити якість знань студента, його вміння засто­сувати їх на практиці.

Виконуючи роботу, студент має навчитися користуватися спеці­альною літературою, самостійно її аналізувати та узагальнювати.

Матеріал курсової роботи має бути викладений відповідно до вимог законів формальної логіки — закону тотожності, закону супе­речності, закону достатнього обґрунтування, що означає:

— не можна висловлювати два суперечливих судження про один предмет;

— кожна висловлена думка, твердження мають бути достатньо обґрунтовані.

За відсутності можливості виконати курсову роботу на матеріалах конкретного підприємства студенти денної форми навчання можуть виконувати курсову роботу на основі вивчення та узагальнення досвіду організації праці висвітленого в літературних джерелах, з використанням прикладів наведених у науковій літературі, періодичній пресі, спеціальних виданнях. Студенти заочної форми навчання обов'язково повинні виконувати курсову роботу на матеріалах конкретного підприємства.

. Обсяг курсової роботи — 30 - 35 друкованих аркушів формату А-4 . У готовому (чистовому) тексті не дозволяється робити виправ­лення, закреслення, вставки, а також скорочувати слова та викорис­товувати абревіатури (крім загальноприйнятих).

3. Вибір теми курсової роботи

Першим етапом виконання курсової роботи є вибір теми. Тема курсової роботи має бути такою, яка давала б змогу майбутньому спеціалісту розширити та поглибити знання з точки зору практичної організації праці на підприємствах та в організаціях. Для студентів денної форми навчання тему курсової роботи визначає викладач відповідно до тематики курсових робіт, затверджених кафедрою.

Студенти заочної форми навчання вибір теми курсо­вої роботи здійснюють самостійно з урахуванням своєї практичної діяльності, можливостей використання матеріалів промислових підприємств та організацій, але також згідно із затвердженою тематикою, або за погодженням з викладачем, якщо тема не входить до переліку тем визначених кафедрою. В студентській групі допускається не більше двох однакових тем.

Вибираючи тему курсової роботи, студент має врахувати її нау­кову та практичну значущість, а також наявність необхідних матеріа­лів, що стосуються теми курсової роботи, та можливостей особисто ознайомитися з обраним об'єктом дослідження (підприємством, ор­ганізацією).