Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсова робота (сама чётка).doc
Скачиваний:
66
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
3.1 Mб
Скачать

Методика накреслення прямих та кривих ліній

Робота олівцем. Олівцем можна накреслювати лінії під лінійку, а також креслити “від руки”. Під лінійку, зазвичай, проводять лінії між наколотими точками. Для цього лінійку старанна прикладають до цих точок і спочатку, легко торкаючись паперу, перетинають спочатку ліву точку, потім праву, щоб впевнитись, що лінія пройде через центри то­чок. Переважно лінії проводять зліва направо, тримаючи олівець на відстані 5 - 6 см від загостреного кінця. Ставлять олівець в центр лівої точки з невеликим нахилом вправо (60 - 70°) і, зберігаючи незмінним цей нахил, з легким рівномірним натиском ведуть до центра правої точки. Вісь олівця має проектуватися на напрям накреслюваної лінії. Не можна повертати при цьому олівець в пальцях, оскільки в такому випадку може змінюватися як товщина, так і відстань лінії від ребра лінійки (рис. 7.).

Рис 7. Положення олівця в процесі креслення

Проведена олівцем лінія на плані має бути тонкою, рівною, чітко видимою, не вдавленою в напір. Вона має легко витиратися гумкою.

Уміння креслити „від руки" полягає в умінні накреслювати пером і олівцем лінії, оскільки всі об'єкти креслення: умовні знаки, літери - складаються з ліній чи їх комбінацій. При накреслюванні “відруки” олівець спід тримати на відстані 3 - 4 см від загостреного кінця. На­креслювання будь-яких ліній: довгих і коротких, тонких і товстих, прямих і кривих - починається з накреслювання тонкої лінії шляхом поступового нарощування тонких коротких штришків. Накреслювання лінії ведуть зверху вниз „на себе". Опустивши олівець в намічену точ­ку, з легким натиском накреслюють тонкий короткий (біля 0,5 мм) штришок і поступово плавно, відриваючи олівець від паперу, знову опускають його і, захвативши нижню частину попереднього штришка, накреслюють таким же прийомом наступний штришок. Повторюючи ці прийоми, одержують рівненьку тонку лінію. Товсту лінію одержують шляхом поступового потовщування тонкої лінії в правий бік. За один прийом можна потовщити лінію до 0,3 мм. Для одержання -товстіших ліній краще накреслити дві тонкі паралельні лінії і затушувати проміжок олівцем. Накреслюючи криву лінію, поступово повертають креслення так, щоб рух олівця весь час був зверху вниз, "на себе".

Туш(рис.8)стійка фарба, в якій фарбувальною речовиною є сажа або рі­зні кам'яновугільні барбники. Туш буває чорного, зеленого, коричне­вого та інших кольорів. Туш буває суха у вигляді паличок круглого, овального, чотири або шестигранного перерізу, рідка в флаконах і концентрована в тюбиках.

Рис. 8. Туш

Доброякісна чорна туш мас густий чорний колір, легко сходить з пера та рейсфедера і не розмивається водою. Нині суха туш майже не використовується, оскільки її необхідно нати­рати в спеціальних тушницях(рис.9), що потребує певного часу.

Рис. 9. Тушниця

Під час роботи туш має бути закритою. Натерта туш зберігає свої позитивні якості протягом 10-12 годин. Суха ж туш зберігає їх при збереженні протягом декількох років. Натерта суха туш швидко заси­хає на папері, не проникає глибоко, внаслідок чого не розтікається і при необхідності порівняно легко виводиться. Щоб визначити якість туші, потрібно намочити палець і потерти по ньому тушшю. Якісна туш залишає темний слід і має своєрідний запах, а неякісна ледве за­лишає сірий слід і запаху не має.

Рідка туш зручна в роботі, але вона виготовлена на спиртовій ос­нові, тому швидко засихає, погано сходить з креслярського інструмен­та, глибоко проникає в папір, дає неякісні лінії з блиском, з нерівни­ми краями. Найчастіше рідку туш використовують на допоміжних ро­ботах, які не вимагають високої якості зображення. Оскільки ця туш не змивається водою, то її часто використовують, коли креслять на аерознімках в польових умовах.

Добре зарекомендувала себе напіврідка, концентрована туш в ме­талевих тубах. Туш розводять водою до необхідної густини, видавив­ши з проколотої голкою головки туби декілька крапель туші в тушницю.

Розведену туш перевіряють: пером або рейсфедером проводять товстий штрих, після чого його знімають кусочком паперу. Добре роз­ведена туш дає на площі мазка однакової інтенсивності фон, слабо роз­ведена - блідий фон. Дуже густа туш погано знімається, дає неоднако­вий за світлістю фон.

Працювати слід свіжоприготовленою тушшю. Зазвичай, туш при­датна протягом доби, після чого якість її знижується. В процесі роботи туш слід тримати закритою і відкривати лише під час набирання її на інструмент.

Туш має задовольняти таким вимогам: має бути чорного кольору й не мати блиску, добре лягати на папір й швидко висихати, міцно три­матися на папері та не проникати глибоко в папір; має не розпливатися та не розмазуватися при підчистках.

Креслярське або топографічне перо, яким користуються при вико­нанні креслень, відрізняється від звичайного канцелярського пера ма­лим розміром і подовженим тонким робочим кінцем. Якість кресляр­ського пера перевіряють шляхом уважного зовнішнього огляду. Спра­вне перо має бути добре відшліфоване, робочий кінець його має бути гостро овальної форми, розщіп пера має збігатися з напрямом його осі і поділяти кінець на дві симетричні половинки, які щільно прилягають одна до одної по всій довжині, кінець пера має бути пружним, тобто відпущений після легкого натиску на нігті великого пальця він має вернутись в попереднє положення.

Креслярські пера (рис.10). виготовляють з високосортної сталі під номера­ми 2350, 41.

Рис. 10. Креслярські пера

Рис.11.Шкала товщин

Пера з номерами 2350 — м'якші, з тонкими й гострими пружними кінцями. Вони використовуються для креслення на креслярському па­пері, оскільки дають тонку і жирну лінію в 0,1 мм.

Пера з номерами 41 використовуються для креслення на пласти­ках, фотоматеріалі та при оформленні інших графічних документів, оскільки вони ширші. Цими перами можна креслити і на папері. Для нього необхідно попередньо їх заточити.

Перед початком роботи креслярське перо вставляють в спеціальну креслярську ручку приблизно до середини його довжини.

Креслярські ручки виготовляються з пластмаси або дерева з металевою вставкою для пера. Багато які з ручок дають можливість ховати перо всередину ручки. Це зберігає перо від випадкового пошкодження. Кінець ручки, в якому знаходиться металева вставка для пера, зазвичай, потовщений; якщо така ручка з якихось причин опиниться на кресленні, то перо не торкнеться паперу і не забруднить його.

Робота креслярським пером (рис.12). Креслярське перо широко викорис­товується в топографічному кресленні. Лише ним можна накреслюва­ти найскладніші за формою і малі за розмірами умовні знаки, підписи, складні ділянки рельєфу, виправити дефекти ліній, накреслених інши­ми інструментами. В усіх випадках успіх роботи залежить від якості пера і вміння бездоганно ним володіти, тобто накреслювати „від руки" штрихи, з яких складаються всі перераховані елементи плану. Стулки креслярського пера мають бути гострими і пружними, між ними має бути відсутній просвіт. Вони мають бути однакової довжини й шири­ни.

Нове креслярське перо рекомендують разів два провести через по­лум'я сірника, щоб видалити жирний наліт, інакше туш погано при­ставатиме до пера. Тупі набирають лише на спинку пера в невеликій кількості до вирізу. Внутрішній бік пера має залишатися сухим.

Ні в якому разі не мочати перо в туш і зовсім недопустимо стукати кінцем пера об дно флакона з тушшю. Прийоми накреслювання пером в основному ті ж, що й при накре­слюванні олівцем „від руки", та перо порівняно з олівцем є витонченішим інструментом і вимагає ніжнішого поводження. Перо слід трима­ти так, щоб обидві половинки його робочого кінця брали однакову і одночасну участь в роботі. Воно має легко, без натиску, торкатися па­перу. Креслення пером виконується зверху вниз “на себе” одноманіт­ним, рівномірним рухом пальців.

Рис. 12. Робота креслярським пером

Накреслюють тонкий (0,1 мм) штрих не одним прийомом, як в ка­ліграфії, а поступовим нарощуванням, яке виконується так: легким рухом пера зверху вниз (“на себе”) проводять штрих довжиною близь­ко 0,5 мм; відривають перо від паперу і від середини першого штриха, перекриваючи його, проводять другий такий же штрих і т. д., поки не буде накреслена вся задана лінія. Всі рухи мають бути повільними і плавними. Перо при цьому легко торкається паперу.