Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Proektny_analiz_33 (1).doc
Скачиваний:
186
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
1.96 Mб
Скачать

Тема 6. Грошовий потік

План практичного заняття

  1. Грошовий потік як критерій прийняття проектних рішень.

  2. Методика розрахунку загального грошового потоку фірми.

  3. Особливості розрахунку проектного грошового потоку.

  4. Прогнозування потоку грошових коштів.

Практичні завдання

  1. Інвестиції складають 200 тис грн., короткострокова позика - 40, чистий доход - 400, вартість обладнання - 180, програмні засоби - 30, оплата праці - 80, матеріали - 50, операційні витрати - 70, відрахування на соціальні заходи - 40, амортизація обладнання - 9, амортизація програмних засобів – 1 тис. грн., повернена короткострокова позика – 40 тис. грн., проценти за короткостроковою позикою – 10 %, податок на прибуток за діючою ставкою. Визначте грошовий потік з активів, операційний та загальний грошовий потік.

  2. Розглядається проект створення невеликого підприємства для виробництва певного товару. Для реалізації проекту необхідно придбати обладнання на суму 1800 тис. грн. Термін його експлуатації три роки. Амортизація нараховується прямолінійним методом. Передбачається, що на четвертий рік устаткування можна буде продати за 100 тис. грн. Продукт вироблятиметься в обсязі: перший рік – 190 тис. од.; другий рік – 360 тис. од; третій рік – 500 тис. од. Реалізувати продукцію можна за ціною 5 грн. (у цінах року початку здійснення проекту). Витрати на одиницю товару плануються на рівні 1,5 грн. Податок на прибуток за діючою ставкою. Обчисліть чистий грошовий потік за проектом.

  3. Обчислити показники чистого грошового потоку, операційного грошового потоку, фінансового потоку за такими даними. Підприємство для реалізації проекту протягом року здійснило наступні витрати. Загальна сума витрат - 1 млн. грн., з них 50 тис. грн. вже використано на розробку проекту. Вклад до статутного фонду: основними фондами - 250 тис., грошовими коштами від продажу акцій - 500 тис., довгостроковими облігаціями - 200 тис. грн. Залучено довгостроковий кредит банку на 300 тис. грн., на який придбано обладнання. Поточні витрати проекту без амортизації - 400 тис. грн., амортизація - 5% від вартості обладнання в рік. Надійшло коштів від продажу товарів на 550 тис. грн. Сплачено проценти за кредит у розмірі 16%. Виплачено дивіденди від продажу акцій у розмірі 7 %.

Тематика проблем для дискусій

  1. Складові грошового потоку з активів.

  2. Порядок розрахунку операційного грошового потоку. Відмінність бухгалтерського та проектного підходів.

  3. Капітальні витрати та приріст чистого робочого капіталу – складові операційного грошового потоку.

Завдання для самостійної роботи

  1. Причина використання як критерію оцінки інвестиційного проекту замість показника “чистий дохід” показника “грошовий потік”.

  2. Роль амортизації при обґрунтуванні доцільності реалізації проекту.

  3. Перерахуйте можливі додаткові вигоди (припливи) та витрати (відтоки) від реалізації інвестиційного проекту.

  4. Які є особливості розрахунку додаткового грошового потоку?

  5. Визначте методичні принципи розрахунку проектного грошового потоку.

  6. Визначте алгоритм прогнозування потоку грошових коштів при аналізі проектів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]