Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Proektny_analiz_33 (1).doc
Скачиваний:
186
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
1.96 Mб
Скачать

Тема 8. Динамічний аналіз беззбитковості проекту

План практичного заняття

  1. Структура витрат виробництва і її вплив на вибір масштабу виробництва.

  2. Управління виробничими витратами під час реалізації проектів.

  3. Аналіз беззбитковості. Розрахунок точок беззбитковості та порога рентабельності.

  4. Методичні підходи до розрахунку операційного лівериджу. Його вплив на вибір обсягу виробництва.

  5. Аналіз динамічності. Розрахунок запасу надійності і фінансової міцності проекту.

Практичні завдання

  1. Проект, що розглядається, коштує 500 тис. грн. Його життєвий цикл складає 5 років. По проекту застосовується прямолінійна амортизація до нульової залишкової вартості. Необхідна ставка прибутковості становить 15 %, податок на прибуток за діючою ставкою. Прогнозований обсяг продажу – 400 одиниць на рік. Ціна одиниці продукції дорівнює 3000 грн., змінні витрати на одиницю продукції – 1900 грн., а умовно-постійні витрати – 250 тис. грн. на рік. Визначте готівкову, бухгалтерську та фінансову точки беззбитковості за проектом.

  2. Проект передбачає виробництво товару А в обсязі 1500 тис. од. на рік за умови змінних витрат на одиницю його виготовлення й реалізації 8 грн., постійних витрат – 4250 тис. грн. Первинна ціна реалізації продукції проекту становить 13 грн., потім передбачається її можливе зниження до 12 грн. Потрібно визначити готівкову точку беззбитковості проекту та провести аналіз динамічності проекту (поріг рентабельності, запас надійності, запас фінансової міцності).

  3. При рівні виробництва 10 тис. од. продукції величина операційного лівериджу становить 4. Якщо обсяг продажу зросте до 12 тис. од, якою буде відносна зміна операційного грошового потоку? Як зміниться рівень операційного лівериджу? Поясніть.

  4. Проект пошиву жіночих костюмів передбачає на виробництво одного костюма витрати тканини та аксесуарів на суму 450 грн. За кожен костюм швачка отримує 150 грн. Витрати на утримання та експлуатацію устаткування, інші загальнофірмові витрати становлять 180 тис. грн. на рік. Планова ціна реалізації костюма – 1100 грн. Скільки потрібно виробляти костюмів, щоб забезпечити беззбиткове виробництво? Скільки потрібно шити костюмів для того, щоб річний обсяг прибутку досяг 40 тис. грн.? Виконайте аналіз динамічності проекту, якщо підприємство планує довести обсяг випуску продукції до 550 тис. одиниць на рік, провівши рекламну кампанію з бюджетом 30 тис. грн. Проілюструйте рішення графічно.

  1. Розглядається проект, реалізація якого потребує чистих капітальних витрат 1800 тис. грн. за норми рентабельності капіталу 12 %. Успішна реалізація проекту дозволить отримувати щорічний прибуток 280 тис. грн. протягом шести років. Планується, що на виробництво і реалізацію продукції проекту потрібні постійні витрати (враховуючи амортизаційні відрахування) на рівні 760 тис. грн. на рік, змінні витрати – 100 тис. грн. в рік. Маркетингові дослідження дозволяють спрогнозувати постійне зростання попиту на даний вид продукції. Проектний обсяг продажів планується на рівні 4000 од. на рік. На підставі розрахунків бухгалтерської, готівкової та фінансової точок беззбитковості, операційного лівериджу проаналізувати його ефективність та оцінити доцільність його реалізації. Розрахувати поріг рентабельності, запас фінансової міцності проекту та проаналізувати отримані результати. Визначити заходи, які дозволяють поліпшити розраховані показники проекту. Дослідити, як змінюватимуться операційний ліверидж, запас фінансової міцності, поріг рентабельності протягом трьох років, якщо припустити, що обсяги продажу щорічно зростатимуть на 8 % відносно попереднього періоду. Зробити висновки.

Тематика проблем для дискусій

  1. Типи бюджетування та проблеми, які воно створює для аналізу дисконтованих грошових потоків.

  2. Значення розрахунку операційного лівериджу для проектного аналітика.

Завдання для самостійної роботи

  1. Визначите види і характер поведінки витрат за проектом.

  2. Поняття капітального бюджетування.

  3. Порядок розрахунку готівкової, бухгалтерської та фінансової точок беззбитковості.

  4. Як впливає стабільність попиту, його еластичність та динамічність ціни на величину беззбитковості?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]