Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Proektny_analiz_33 (1).doc
Скачиваний:
186
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
1.96 Mб
Скачать

Тема 6. Грошовий потік

Поняття грошового потоку. Причини застосування цього поняття в інвестиційному проектуванні. Поняття припливу, відтоку та додаткового грошового потоку. Проектний грошовий потік та його розрахунок. Роль амортизації та її вплив на зміну грошового потоку. Поняття фінансового потоку усього інвестованого капіталу. Прогнозування потоку грошових коштів. Нарощування та дисконтування грошового потоку.

Тема 7. Стандартні фінансові та неформальні критерії прийняття проектних рішень

Характеристика методів оцінки ефективності інвестицій. Показники засновані на облікових ставках: їх розрахунок та умови використання. Показники засновані на дисконтних ставках. Вибір критеріїв прийняття проектних рішень. Стандартні фінансові критерії: чиста приведена вартість, індекс доходності, внутрішня норма доходності, коефіцієнт вигоди-витрати, період окупності та ін.: розрахунок, економічний зміст, переваги і недоліки, їх взаємозв’язок та використання для оцінки ефективності проекту.

Порівняння проектів за допомогою різних критеріїв оцінки. Неформальні критерії оцінки і вибору інвестиційних проектів. Підходи до їх застосування. Формування системи пріоритетів компанії, яка здійснює проектну діяльність.

Тема 8. Динамічний аналіз беззбитковості проекту

Структура витрат виробництва (мікроекономічний підхід). Динаміка змінних і постійних витрат за проектом. Управління структурою витрат за проектом.

Основні завдання аналізу беззбитковості. Ефект виробничого важеля. Масштаб виробництва. Цілі аналізу беззбитковості та його основні аспекти. Розрахунок точки беззбитковості (порога рентабельності) проекту. Особливості визначення різних видів точки беззбитковості проекту. Оцінка та вибір проектних рішень за допомогою критерію беззбитковості. Аналіз динамічності проекту. Запас надійності і фінансової міцності проекту.

Тема 9. Оцінка і прийняття проектних рішень в умовах ризику та невизначеності

Поняття ризику та невизначеності. Поняття та класифікація інвестиційних ризиків. Ознаки і наслідки інвестиційних ризиків. Види ризиків на різних стадіях підготовки і реалізації проекту.

Мета аналізу ризику. Якісний та кількісний види аналізу ризику. Методи аналізу й оцінки ризику інвестиційних проектів. Аналіз чутливості, метод сценаріїв: сутність, етапи їх здійснення та умови застосування. Інші методи визначення рівня ризику за проектом. Метод статистичних випробувань. Метод дерева рішень. Методи зниження ризику: розподіл ризику між учасниками, створення запасу в плані фінансування, страхування, диверсифікація, хеджування. Управління інвестиційними ризиками: етапи системи управління ризиками.

Тема 10. Маркетинговий аналіз

Маркетинговий аналіз, його мета і завдання. Визначення меж та якісного складу аналізу ринку. Аналіз ринкового середовища продукції проекту. Дослідження ринку продукції (послуг), яка буде вироблена (надана) за проектом: попит, ціни, тенденції розвитку, конкуренти. Концепція маркетингу.

Тема 11. Технічний аналіз

Технічний аналіз, його мета і завдання. Оцінка масштабу проекту, типу технологічних процесів, матеріалів, обладнання, місця розміщення об’єкта, наявності виробничих ресурсів, потрібної інфраструктури.

Етапи проведення робіт з технічного аналізу проектів. Методи реалізації, експлуатації, обслуговування витрат на проект. Попередня оцінка інвестиційних і експлуатаційних витрат на проект. Організація підготовки та здійснення проекту.

Тема 12. Інституційний аналіз

Інституційний аналіз, його мета і завдання. Оцінка організаційного-правового, адміністративного й політичного середовища. Визначення компетентності адміністративного персоналу та відповідності організаційної структури завданням проекту.

Тема 13. Екологічний аналіз

Екологічний аналіз, його мета і завдання. Оцінка реальних екологічних умов. Потенційний вплив проекту на довкілля. Зіставлення екологічної придатності альтернативних варіантів, їхні переваги. Регламентація (нормування, ліцензування) діяльності. Компенсаційні заходи. Екологічний контроль. Оцінка витратної частини альтернатив.

Тема 14. Соціальний аналіз

Соціальний аналіз, його мета і завдання. Складові соціального аналізу. Соціально-культурна і демографічна характеристика внутрішнього і зовнішнього середовища проекту. Вплив проекту на соціальне середовище. Основні показники оцінки якісного впливу на соціальне середовище проекту.

Тема 15. Фінансовий аналіз

Фінансовий аналіз, його мета і завдання. Фінансове обґрунтування проекту: мета, склад, основні показники. Фінансовий стан підприємства з проектом і без проекту. Оцінка витрат і вигід від проекту. Фінансування проекту. Аналіз альтернативних джерел фінансування проекту.

Тема 16. Економічний аналіз

Економічний аналіз, його мета і завдання. Відмінність економічного аналізу від фінансового. Роль альтернативної вартості в економічному аналізі. Тіньові ціни, трансфертні платежі, неявні вигоди, вторинні мультиплікативні ефекти, споживчий надлишок. Оцінка впливу на економіку країни.

3. Тематика практичних занять та питання для самостійного вивчення

Тема 1. Суть і зміст проектного аналізу

План практичного заняття

  1. Мета та основні завдання вивчення проектного аналізу.

  2. Основні складові проектного аналізу.

  3. Еволюція розвитку проектного аналізу.

  4. Базові теоретичні концепції проектного аналізу.

  5. Основні принципи проектного аналізу.

Практичне завдання

  1. Визначте та охарактеризуйте принципи проектного аналізу, які застосовуються на різних етапах життєвого циклу проекту:

  • задум, формулювання мети та задач проекту;

  • аналіз та експертиза проекту;

  • початок і реалізація проекту (будівництво);

  • поточне управління та узгодження проекту;

  • криза проекту;

  • завершення проекту.

  1. Згрупуйте відповідні терміни та визначення згідно даних таблиці.

Термін

Визначення

А. Проектний аналіз

1.Встановлення “цінності” проекту, що визначається різницею між його вигодами і витратами.

Б. Задача проектного аналізу

2.Вивчення концепцій, методологій, підходів і критеріїв визначення, порівняння, обґрунтування альтернативних рішень та проектів за умов обмеженості наявних ресурсів.

В. Об’єкт проектного аналізу

3.Набір методичних принципів, які визначають послідовність збору та способів аналізу даних, методів визначення інвестиційних пріоритетів, способів урахування широкого кола аспектів до прийняття рішень про реалізацію проекту.

Г. Предмет проектного аналізу

4.Методологія, яка застосовується для визначення, порівняння та обґрунтування альтернативних управлінських рішень і проектів, що дозволяє здійснювати вибір і приймати вивірені рішення в умовах обмеженості ресурсів.

Д.Інструментарій проектного аналізу

5.Інвестиційні проекти розширення, реконструкції, нового будівництва, технічного переозброєння промислових виробництв.

Тематика проблем для дискусій

  1. Місце і роль проектного аналізу в управлінській діяльності.

  2. Проблеми вдосконалення методології проектного аналізу.

  3. Місце і роль суспільних проектів в економічному розвитку країн з перехідною економікою.

Завдання для самостійної роботи

  1. Чим відрізняється предмет дослідження проектного аналізу від інвестиційного менеджменту та бізнес-планування?

  2. Визначте зміст проектного аналізу в практичній економіці.

  3. Чим пояснюється наявність різноманітних тлумачень змістовної характеристики проектного аналізу?

  4. Які основні складові проектного аналізу?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]