Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Proektny_analiz_33 (1).doc
Скачиваний:
186
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
1.96 Mб
Скачать

3.3. Фінансовий аналіз

Фінансовий аналіз є ключовим розділом проекту. Він становить особливий інтерес як для керівників проекту (підприємства), так і для інвестора, оскільки його метою є узагальнення результатів всіх попередніх розділів проекту, зводячи їх в одне ціле у вартісній формі; обґрунтування загальних потреб проекту (бізнесу) в інвестиціях; обґрунтування доцільності реалізації даного підприємницького проекту з економічної точки зору.

Фінансовий план містить такі основні підрозділи:

  • план доходів і видатків (план прибутків та збитків);

  • план грошових надходжень та виплат (план руху грошових коштів);

• плановий баланс.

Для обґрунтування показників цих підрозділів у фінансовому плані мають бути наведені припущення, на підставі яких ці показники розраховані. Чітко і стисло викласти всі ці припущення й передбачення необхідно в текстовій частині фінансового плану.

Після цього розраховуються основні показники, що характеризують ефективність інвестицій, що залучені до даного проекту. Основними показниками, що характеризують ефективність інвестицій є чиста теперішня вартість проекту (NPV), внутрішня норма доходності (IRR), термін окупності інвестицій (PP), дисконтований період окупності (DPP), індекс прибутковості (PI). Подається фінансовий профіль проекту.

Одним з частин фінансового аналізу проекту є аналіз беззбитковості проекту. Його мета — визначення обсягу продукції, для якого обсяг виручки від продажів дорівнює витратам. Коли обсяг продажів нижчий цієї точки, фірма зазнає збитків.

Для прийняття рішення про доцільність реалізації проекту необхідно розрахувати основні показники беззбитковості і визначити вплив зміни обсягів реалізації продукції проекту на зміну структури витрат, сукупної виручки від продажу та прибутку. Дослідити таку залежність можна за допомогою операційного лівериджу (ОL), величина якого свідчить про чутливість прибутку до зміни величини обсягів продажу продукції проекту.

Після аналізу зазначених показників необхідно перейти до розгляду аналізу динамічності, який спрямований на визначення, впливу наймінливіших параметрів проекту (обсягу продажу, величини витрат і ціни) на його результати. Проведення аналізу динамічності передбачає поряд з визначенням величини операційного лівериджу розрахунок запасу надійності та запасу фінансової міцності проекту.

3.4. Оцінка ризиків проекту

Фактор ризику обов'язково присутній у будь-якій підприємницькій діяльності. Щоб заручитися підтримкою інвесторів, необхідно не тільки показати потенційні вигоди вкладення коштів у ваш проект, але і вказати на труднощі, з якими може зіткнутися даний проект та які погрожують його існуванню. Все це визначає перелік питань, які мають бути висвітлені у розділі "Оцінка ризиків":

  • типи можливих ризиків та проблеми, які можуть виникнути при реалізації проекту;

  • способи реагування на небезпеку та погрози у випадку їх виникнення;

  • заходи з нейтралізації чи мінімізації можливих негативних наслідків.

Ризик - це ставлення інвестора до можливої невдачі, до передбаченої небезпеки, до потенційної загрози виникнення збитків внаслідок вкладення коштів у певний вид діяльності. Частіше в проеті розглядаються, ризики, пов'язані з несприятливими тенденціями у розвитку галузі, можливим зниженням цін конкурентів, циклічністю обсягів продажу, перевищенням виробничих витрат над запланованими, труднощами отримання сировини, матеріалів, комплектуючих, труднощами одержання кредитів і т. ін.

Реагування на можливі негативні наслідки ризикової діяльності передбачає розробку організаційних та оперативних процедур профілактичного характеру. Вони вказують, що необхідно робити у випадку виникнення небажаної ситуації і яких наслідків слід чекати в результаті.

Проблема управління ризиками зводиться не тільки до того, щоб вчасно відреагувати на вже існуючі погрози у вашому бізнесу, але й мінімізувати їх негативні наслідки.

Безпосередньо в курсовій роботі необхідно привести найбільш імовірні для вашого бізнесу типи ризиків, вказати, як ви будете реагувати на них, які типи страхових полісів і на які суми плануєте придбати, щоб мінімізувати наслідки настання ризикових ситуацій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]