Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Proektny_analiz_33 (1).doc
Скачиваний:
186
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
1.96 Mб
Скачать

3.1. Маркетинговий аналіз

Метою даного розділу є оцінка інвестицій з погляду перспектив кінцевого ринку для продукції чи послуг. Для цього проводять оцінку використання ефективних підходів до оцінки ціни, попиту і пропозиції, розроблені світовою практикою, наскільки ефективно використовується стратегія активного впливу на ринок, яка характеризується відмовою від практики пасивного пристосування до ринкових умов і переходом до політики впливу на ринок конкретного споживача продукції. Основними об’єктами вивчення і впливу стають споживач, конкурент, кон’юнктура ринку, якісні характеристики товару, умови руху товару та заходи по просуванню товару на ринок.

Основна мета аналізу ринку проекту - переконати можливих інвесторів, що проект (бізнес) має перспективний ринок збуту продукції (послуг), для чого необхідно дослідити споживачів, на яких орієнтована продукція, та рівень конкуренції.

В процесі розробки даного розділу необхідно дати відповідь на такі основні питання.: хто є споживачем продукції, де знаходяться ці споживачі, яка кількість споживачів зможе придбати продукти, що пропонуються на ринок.

Після цього необхідно скласти профіль сильних і слабких сторін конкурента. На основі складання профілю сильних і слабких сторін кожного активного конкурента підприємство має можливість, виявити свої слабкі сторони і визначити подальшу стратегію діяльності підприємства на ринку.

Завершальним етапом маркетингового аналізу є складання маркетинг-плану проекту. Мета маркетинг-плану - пояснити інвесторам стратегію виходу підприємства, що реалізує комерційний проект, на ринок і показати, що бізнес може успішно діяти на ринку протягом реалізації проекту.

Маркетинг-план, як правило, починається з визначення загальної маркетингової стратегії проекту. При цьому необхідно пояснити, чому саме був вибраний той чи інший тип маркетингового підходу і на яких перевагах будуватиметься стратегія завоювання цільового ринку.

В заключній частині маркетинг-плану необхідно викласти основні аспекти політики підтримки продукту, тобто, як буде: вирішуватися проблема його сервісу та гарантійного обслуговування. Тут подається опис процедури гарантійного обслуговування: чи буде вона здійснюватися спеціалізованими фірмами, агентствами, дилерами чи продукт підлягає поверненню на вашу фірму; чи буде сервісне обслуговування частиною вашого бізнесу або увійде до операційних витрат.

3.2. Технічний аналіз

Даний розділ проекту розробляється тільки для проектів (підприємств), які передбачають виготовлення продукції.

Технічний аналіз посідає проміжне місце між аналізом ринку та фінансовим аналізом. Аналіз ринку покликаний дати відповідь на питання, що виробляти і за якою ціною продавати, а технічний аналіз – як виробляти і з якими витратами.

Одним з головних завдань проектного аналізу є встановлення цінності проекту, яка визначається різницею його вигод та витрат. Оскільки надійні оцінки поточних витрат це основа аналізу інвестиційного проекту, необхідно ретельно перевірити всі статті витрат, які можуть істотно вплинути на його ефективність та здійснимість.

На основі викладених та досліджених технічних характеристик складається виробничий план проекту. Головним завданням виробничого плану є донести потенційним інвес­торам, кредиторам, партнерам, що підприємство в змозі реально виготовляти необхідну кількість товарів певної якості в певні строки. Виробничий план дає змогу оцінити кваліфікацію і компетентність керівництва і обґру­нтованість планів підприємства.

У виробничому плані необхідно описати виробничий процес вигото­влення продукції, виробничі потужності (технологічне устаткування і ма­шини), матеріально-технічне забезпечення, інфраструктуру виробничого об'єкту, приміщення контролю якості продукції, заходи по захисту навколишнього середовища, витрати на виробництво продукції).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]