Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Proektny_analiz_33 (1).doc
Скачиваний:
186
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
1.96 Mб
Скачать

2. Зміст курсу “Проектний аналіз”

Тема 1. Суть і зміст проектного аналізу

Місце проектного аналізу в інвестиційному менеджменті. Цілі, основна задача проектного аналізу. Предмет проектного аналізу. Місце у підготовці фахівців з економіки підприємства. Методи та інструментарій. Структура курсу “Проектний аналіз”.

Систематичний підхід до прийняття інвестиційних рішень. Методологія проектного аналізу. Еволюція проектного аналізу. Базові принципи проектного аналізу: альтернативності, обумовленості, прирісної природи, порівняння ситуацій “з проектом” та “без проекту”.

Тема 2. Концепція проекту

Поняття проекту, його відмінність від плану чи програми. Ознаки проекту. Концепція проекту в проектному аналізі. Визначення мети проекту. Зовнішнє та внутрішнє середовище проекту. Оточення проекту і його учасники.

Основні властивості проекту. Види проектів. Основні класифікаційні ознаки: масштаб, складність, терміни реалізації, якість. Місце та умови реалізації проектів. Види економічної взаємозалежності проектів: незалежні, взаємовиключаючі, умовні, заміщуючі, синергічні.

Учасники проекту. Їх склад. Активні та пасивні учасники проекту. Визначення ролі і відповідальності учасників під час підготовки та реалізації проекту.

Тема 3. Життєвий цикл проекту

Поняття життєвого циклу проекту. Фази проектного циклу, стадії та етапи. Види робіт, які виконуються на різних стадіях життєвого циклу. Зміст передінвестиційних досліджень: аналіз інвестиційних можливостей проекту, розробка, аналіз і експертиза проекту. Інвестиційна фаза проектування. Розробка попереднього інвестиційного проекту. Остаточний проект. Визначення рівня витрат на попередні та проектні дослідження. Зміст та етапи створення ТЕО проекту. Фінансовий план інвестиційного проекту. Джерела фінансування витрат. Підготовка і проведення тендерів, будівництво об’єкта. Експлуатаційна фаза: введення в експлуатацію, виробнича експлуатація. Оцінка проекту після його завершення. Післяпроектний аудит.

Тема 4. Концепція вигід і витрат у проектному аналізі

Витрати і вигоди в проектному аналізі: явні та неявні. Визначення цінності проекту. Розрахунок додаткових вигід і затрат за проектом. Можливість і необхідність оцінки неявних вигід і витрат при оцінці проектів. Специфіка визначення витрат і вигід та їх кількісна оцінка у фінансовому та економічному аналізі. Прирістна природа витрат і вигід.

Концепція альтернативної вартості. Умови розгляду альтернативних витрат. Альтернативна вартість та її використання в проектному аналізі. Альтернативна вартість таких ресурсів, як земля, капітал, праця. Підходи до складання переліку альтернативних рішень.

Тема 5. Вартість грошей у часі

Причини зміни вартості грошей у часі. Фактори, які впливають на вартість грошей. Теперішня вартість грошей. Процес дисконтування. Простий і складний відсотки. Визначення розміру ставки дисконту. Чинники, які впливають на її величину. Майбутня вартість грошей. Компаундування (процес нарощування).

Підходи до визначення процентної ставки проекту. Реальна та номінальна процентна ставка. Інфляція. Номінальна та реальна величина грошових потоків у різноманітних інфляційних сценаріях: низька чи висока інфляція, відсутність чи наявність структурної інфляції. Ставка дисконту. Суть та визначення ставки дисконту з позицій інвестора та власника проекту. Методика розрахунку ставки дисконту. Розрахунок вартості грошей за різних умов інвестування. Вплив на величину процентної ставки доходності інвестицій, величини і темпів інфляції, ризику, пов’язаного з інвестиціями.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]