Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zhitomirsky.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
10.28 Mб
Скачать

Житомирський державний технологічний університет

Кафедра „Металорізальні верстати і системи”

к.т.н., проф. Лоєв В.Ю.

Методичні вказівки

до виконання лабораторно-практичних робіт

з курсів: „Експлуатація і обслуговування машин”

та „Експлуатація верстатів і систем”

для студентів всіх форм навчання

зі спеціальностей:

7.05050201 „Технологія машинобудування”

7.05050301 „Металорізальні верстати і системи”

7.05050315 "Обладнання хімічних виробництв

та підприємств будівельних матеріалів"

8.05050301 „Металорізальні верстати і системи”

Затверджено на засіданні кафедри

Металорізальних верстатів і систем”

( протокол № від )

Житомир

2013

Лоєв В.Ю.Експлуатація і обслуговування машин. Експлуатація верстатів і систем. Лабораторно-практичні заняття: Навчально-методичні вказівки. – Житомир: ЖДТУ, 2013. – 79 с.

Навчально-методичні вказівки розроблено у відповідності до навчальної програми з курсів „Експлуатація і обслуговування машин” та „Експлуатація верстатів і систем” за напрямками: 6.050502 „Інженерна механіка” і 6.050503 „Машинобудування” для студентів спеціальностей „Технологія машинобудування”, „Металорізальні верстати і системи” та „Обладнання хімічних виробництв та підприємств будівельних матеріалів”. Передбачено освоєння теоретичного матеріалу з наведених дисциплін закріплювати послідовним проведенням лабораторно-практичних робіт в умовах, наближених до виробничих.

Навчально-методичні вказівки можуть бути використані студентами при курсовому та дипломному проектуванні.

Відповідальний за випуск: кандидат технічних наук, доцент

Виговський Георгій Миколайович

Рецензент: к.т.н., доц. Громовий Олексій Андрійович

Передмова

Цикл лабораторно-практичних робіт з курсів „Експлуатація і обслуговування машин” та „Експлуатація верстатів і систем” спрямований на придбання студентами навичок і уміння роботи з обладнанням незалежно від його призначення у такій послідовності:

  1. Досконале знання загальних основ техніки безпеки обслуговування всіх без винятку машин і механізмів, що можуть бути в безпосередньому підпорядкуванні майбутнього інженера. Вміння застосовувати нормативні та експлуатаційні документи при перевірці техніки на відповідність вимогам безпеки.

  2. Перевірка технічних характеристик і точності обладнання, вміння здійснення статистичної обробки результатів вимірювань.

  3. Знання впливу параметрів точності та інших технічних характеристик обладнання на результати їх експлуатації (точність деталей, продуктивність, довговічність тощо).

  4. Вміння врахування схем базування і зусиль закріплення заготовки (їх пружного деформування) на точність обробки після розкріплення.

  5. Визначення температурних деформацій обладнання і їх впливу на точність обробки, знання методів мінімізації цього впливу.

  6. Творчий підхід у розширенні технологічних можливостей обладнання, підвищення його конкурентноздатності, напрямків модернізації і раціонального використання.

  7. Зняття з виробництва та утилізації обладнання. Правила, вимоги, безпечність.

Виконання лабораторно-практичних робіт у сполученні з вивченням теоретичних матеріалів з зазначених курсів дає можливість забезпечити необхідний рівень підготовки майбутнього інженера з питань раціональної експлуатації і модернізації обладнання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]