Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zoshit_dlya_praktichnikh.docx
Скачиваний:
17
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
1.64 Mб
Скачать

Практична робота №1

Тема

Робота з програмами перевірки диска, дефрагментації даних. Робота з антивірусними програмами.

Мета

Уміти захищати ком­п'ютер від вірусів, здійснювати нагляд за працездатністю комп'ютера і системи.

План

  1. Обслуговування дисків.

  2. Відновлення системи і призначення завдань.

  3. Антивірусний захист.

Теоретичні відомості

1. Обслуговування дисків.

Для обслуговування дисків ви­користовують системні програми або спеціалізований пакет програм Norton Utilities for Windows. До операцій обслуговуван­ня дисків належать:

1) форматування диска;

  1. створення логічних розділів (дисків) на вінчестері в межах певної файлової системи;

  2. зміна файлової системи, наприклад, перехід від FAT32 до NTFS;

  1. очищення диска від непотрібних файлів;

  2. сканування диска з метою виявлення логічних помилок;

  3. дефрагментація диска;

  4. сканування диска з метою виявлення фізичних дефектів;

  5. призначення завдань для обслуговування за розкладом;

  6. лікування диска з метою блокування зіпсутих кластерів;

10) відновлення системи (створення рятівних копій системних областей дисків тощо);

11) антивірусне сканування дисків і лікування файлів. Під час форматування втрачається уся інформація на диску.

Команда Форматувати доступна в контекстному меню дисків. На навчальних комп'ютерах нею користуватися не можна, у домашніх умовах її варто застосовувати для форматування вжи­ваних дискет.

Логічні розділи на вінчестері зазвичай створюють під час купівлі комп'ютера, їх рідко міняють. Файлову систему NTFS використовують для роботи з великими відеофайлами.

Операції 4-10 виконують за допомогою програм із палки Служ­бові, що у є папці Стандартні, доступній з головного меню Windows.

Програма сканування дисків з метою виявлення логічних помилок часто запускається автоматично під час вмикання комп'ютера, зокрема, якщо перед цим комп'ютер було вимкнено не за правилами або внаслідок зникнення живлення. Рекомен­дують дочекатися її завершення. Часто (але не завжди) цією (Програмою можна відновити стару дискету, з якої не зчитуються дані . Програму можна швидко запустити (для диска а: чи іншого) за допомогою команди з головного меню Виконати так: chkdsk а: ( чи scandisk а: у ранніх версіях ОС Windows).

Дефрагментацію диска (команда defrag.exe) рекомендують виконувати, якщо рівень фрагментації (розкид кластерів файлу по поверхні диска) перевищує 7%.

2. Відновлення системи і призначення завдань. Після невдалих дій користувача чи вірусної атаки виконують відновлення системи з метою відновлення її продуктивності до рівня, якою вона була в недалекому минулому в так званих контрольних точках (днях) відновлення. Контрольні точки створюються автоматично. У деяких випадках їх потрібно створювати заздалегідь (див. інструкцію до програми Відновлення системи).

Операції обслуговування дисків 4, 6 та 11 є тривалими. їх можна виконувати у фоновому режимі, але це сповільнює роботу комп'ютера. Тому для їх виконання, а також для запуску будь-яких програм згідно з деяким розкладом рекомендують засто­совувати програму Призначення завдань. У вікні програми слід клацнути на посиланні Призначити завдання і виконати всі вказівки Майстра призначення завдань.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]