Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zoshit_dlya_praktichnikh.docx
Скачиваний:
17
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
1.64 Mб
Скачать

4. Діалогові вікна

Діалогові вікна відкриваються після виконання команд головного меню, які закінчуються трьома крапками. Елементи діалогового вікна: закладки, текстові поля, кнопки, поля-списки, поля-лічильники, вимикачі, радіокнопки тощо (рис. 18). Правила роботи користувача з діалоговими вікна ми для всіх Windowsпрограм однакові.

Щоб розгорнути закладку, на її назві треба клацнути мишею. Не натискайте внизу на кнопку ОК (чи Готово), доки не переглянете всі потрібні закладки, бо завчасно закриєте діалогове вікно.

У текстове поле вводять текст. Для цього треба клацнути у ньому, щоб з'явився І-подібний курсор.

Якщо праворуч від поля списку є кнопка  , то, клацнувши на ній, отримаємо список назв чи дій, з якого можна вибрати потрібну. Якщо у полі лічильника є число, а поряд дві кнопки штовхачі  , то, клацаючи над ними, можна збільшити або зменшити значення цього числа.

Параметр (режим) може бути або заданий (увімкнений), або незаданий (вимкнений). Параметри згруповані на закладках за призначенням і бувають незалежні та залежні.

Для ввімкнення чи вимкнення параметра треба клацнути у полі його вимикача (прямокутник  , незалежний параметр) чи радіокнопки (кружечок  , залежний параметр).

Незалежні параметри з деякої групи параметрів можуть бути задані одночасно. Увімкнений режим буде позначений пташкою у прямокутнику  . Серед залежних режимів (параметрів) увімкненим може бути тільки один. Він зображається чорним кружечком у колі 

Якщо деякі параметри та режими треба задати не лише для поточного, але й для документів, які створюватимуться у майбутньому, то потрібно натиснути на кнопку За замовчуванням (якщо є така кнопка). Відмовитися від щойно внесених змін у діалоговому вікні можна, якщо натиснути на кнопку Скасувати(Cancel).

Задавши чи перевіривши значення параметрів, закрийте діалогове вікно. Роботу з документом можна продовжити лише після того, коли закрили діалогове вікно.

5. Правила введення тексту.

Увімкнувши панелі інструментів та лінійку (якщо вони були вимкнені), задавши та перевіривши значення параметрів, можна вводити текст. Головні правила введення текстів:

  • не натискайте на клавішу вводу для переходу на новий рядок, оскільки такий перехід відбувається автоматично;

  • не натискайте на клавішу пропуск для створення абзац них відступів і центрування тексту, оскільки для цього є спеці альні засоби;

  • робіть лише один пропуск між словами, не забувайте робити пропуск після коми і крапки;

  • не натискайте на клавішу Backspace, щоб перевести курсор до позиції з помилкою, користуйтесь для цього клавішами-стрілками;

  • щоб отримати велику букву, натисніть на клавішу Shift;

  • стежте, щоб не був постійно ввімкненим режим Caps Lock, інакше всі букви будуть великими;

  • пам'ятайте, що наступний абзац утворюється після натискання на клавішу вводу; він успадкує вигляд (кажуть також стиль) попереднього абзацу;

  • деякі важливі символи, яких немає на клавіатурі, створюють так: апостроф (') — Ctrl + двічі «Є» або Alt + 0146 на цифровій частині клавіатури праворуч, § — Alt + 0167, тире - Ctrl + «-» праворуч тощо;

  • ще два способи вставляння нестандартних символів поля гають у використанні команди Автозаміна і програми «Таблиця символів» (Character Map) із розділу службових стандартний програм головного меню MS Windows.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]