Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
АВТОМОБІЛЬНІ ШИНИ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
01.09.2019
Размер:
638.98 Кб
Скачать

АВТОМОБІЛЬНІ ШИНИ

КЛАСИФІКАЦІЯ ТА ПРИЗНАЧЕННЯ ШИН

Автомобільні шини діляться по призначенню, формі профілю, габаритам, конструкції й принципу герметизації (ДЕРЖСТАНДАРТ 22374-77):

по призначенню:

шини легкових автомобілів застосовуються на легкових автомобілях, вантажних автомобілях малої вантажопідйомності, мікроавтобусах і причепах до них, призначених для експлуатації у всіх кліматичних зонах при температурі навколишнього середовища від -45 °С до +55 °С;

шини вантажних автомобілів застосовуються на вантажних автомобілях, причепах (напівпричепах), автобусах і тролейбусах, призначених для експлуатації на дорогах різної категорії при температурі навколишнього середовища до -45 °С;

за формою профілю:

звичайного профілю з відношенням висоти профілю (Н) до його ширини (В) більше 0,89;

широкопрофільні – Н/В= 0,6÷0,9;

низькопрофільні - Н/В= 0,7÷0,88;

зверхнизькопрофільні - Н/В≤ 0,7;

аркові -Н/В = 0,39÷0,5;

пневмокатки - Н/В= 0,25÷0,39;

по габаритах:

великогабаритні із шириною профілю 350 мм (14 дюймів) і більше, незалежно від посадкового діаметра;

середньогабаритні із шириною профілю від 200 до 350 мм (від 7 до 14 дюймів) і посадковим діаметром не менш 457 мм (18 дюймів) ;

малогабаритні із шириною профілю не більше 260 мм (до 10 дюймів) і посадковим діаметром не більше 457 мм (18 дюймів);

по конструкції:

діагональні, у яких нитки корду каркаса й брекера перехрещуються в суміжних шарах, а кут нахилу ниток по середині бігової доріжки в каркасі й брекере від 45 до 60°;

радіальні, у яких кут нахилу ниток корду каркаса 0°, а брекера - не менш 65°. Ці шини мають каркас із меншим числом шарів корду, чим у діагональних, потужний брекер (частіше металокордний), що забезпечує менші окружну деформацію шини при коченні й проковзування протектора в контакті з дорожнім покриттям і як наслідок радіальні шини мають менші теплотворення й втрати на кочення, більші термін служби, максимальну навантаження й допускає скорость, що;

Типи малюнків протектора:

1 — дорожній; 2 — універсальний; 3 — кар'єрний; 4 - підвищеної прохідності; 5— зимовий

за принципом герметизації:

камерні, у яких повітряна порожнина утвориться герметизуючою камерою:

безкамерні, у яких повітряна порожнина утвориться покришкою й обідом колеса.

У комплект камерної шини вантажних автомобілів входять покришка, камера й ободна стрічка, а камерної шини легкових автомобілів - покришка й камера. Безкамерна шина складається з покришки, що має герметизуючий шар.

Залежно від призначення шини мають наступні типи малюнка протектора:

дорожній малюнок (Д) для роботи на дорогах із твердим удосконаленим покриттям;

універсальний малюнок (В) для роботи на дорогах із твердим покриттям і по ґрунті;

малюнок підвищеної прохідності (ПП) для роботи переважно по м'якому ґрунті;

зимовий (сніжний) малюнок (3) без шипів або із шипами для роботи на засніжених і зледенілих дорогах;

кар'єрний малюнок (Кар) для роботи в кар'єрах, на лісозаготівлях і т.п.

Покришка складається з наступних основних елементів: каркаса, брекера, боковин, бортів із дротовими кільцями й протектора.

Безкамерні шини випускаються для деяких легкових автомобілів і вантажних, як правило повнопривідних. Основними перевагами цих шин є: підвищена надійність у результаті відсутності можливості миттєвої розгерметизації; зменшення часу простою автомобіля в шляху при ремонті шин через проколи; менші нагрівання шин під час руху й опір коченню, а також менша маса шини. При втраті герметичності обіду або безкамерної шини вона може бути використана як звичайна покришка з камерою.

Шини з регульованим тиском застосовують на автомобілях підвищеної прохідності, зокрема на ГАЗ-66 (12,00—18), ЗІЛ-131 (12,00—20), на дорогах всіх категорії у всіх кліматичних зонах при температурах від -60° до 55°С. Ці шини можуть бути камерними й безкамерними. Вони відрізняються від звичайних шин більшою шириною профілю, меншим числом шарів корду, наявністю гумових прошарків між шарами корду, малюнком протектора й здатністю якийсь час працювати при зниженому тиску. Шини мають збільшену площу контакту із ґрунтом, менший питомий тиск на ґрунт і забезпечують високу прохідність автомобілів. Однак ці шини мають знижену вантажопідйомність у порівнянні зі звичайними шинами того ж розміру.

Арочні шини є безкамерними й мають профіль у вигляді арки великої ширини. Вони встановлюються на задню вісь вантажних автомобілів по однієї замість двох звичайних. Протектор аркової шини - має рідко розташовані грунтозачепи. Використання цих шин різко підвищує прохідність автомобілів по м'яких ґрунтах, піску, сніжній цілині, заболоченим ділянкам. Застосування їх на дорогах із твердим покриттям повинне бути максимально обмеженим. Промисловість випускає невеликі партії цих шин по спеціальних замовленнях.

Морозостійкі шини призначені для роботи в районах з температурою нижче -45 °С. Їх виготовляють із морозостійких матеріалів.

Шини для тропічного клімату виготовляють із матеріалів, що добре витримує високі температури й вологість.

Низькопрофільні й зверхнизькопрофільні шини випускаються для легкових, вантажних автомобілів і автобусів. Вони мають знижену висоту профілю, що підвищує стійкість і керованість автомобіля, мають більшу вантажопідйомність і ходимість.

Широкопрофільні шини застосовуються на автомобілях великої вантажопідйомності, повнопривідних автомобілях і причепах. Їхнє застосування дозволяє підвищити прохідність автомобіля, скоротити витрата шинних матеріалів.