Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Автореферат.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
925.18 Кб
Скачать

20

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ЖИТОМИРСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ТЕХНОЛОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Василенко роман миколайович

На правах рукопису

УДК 004.93

Розробка методів

рукописного введення математичних виразів

Спеціальність 8.080403 — Програмне забезпечення автоматизованих систем

АВТОРЕФЕРАТ атестаційної магістерської роботи

Житомир

2009

Атестаційною магістерською роботою є рукопис.

Робота виконана на факультеті інформаційних технологій в Житомирському державному технологічному університеті.

Науковий керівник:

Доцент кафедри ПЗОТ, кандидат технічних наук, Левицький В’ячеслав Георгійович.

Офіційний опонент:

Доцент кафедри АіКТ, кандидат технічних наук, Ковальчук А.М.

Захист відбудеться “17” червня 2009р. о 12 годині за адресою: 10005, м. Житомир, вул. Черняховського, 103, Житомирський державний технологічний університет.

Загальна характеристика роботи

Актуальність теми.Тема читання рукописних текстів серйозно стала обговорюватися на рубежі 50-х і 60-х років одночасно з публікаціями по розпізнаванню образів. Першими великими проектами були обробка поштової кореспонденції, перепис населення, анкетування. Для реалізації процесу обробки застосовувалися дорогі апаратні засоби — оптичні читаючі пристрої. Поступово їх стали поєднувати з керуючими машинами, і в кінцевому рахунку система автоматичного читання перетворилася в об'єднання сканера та одного чи декількох ПК. Сфера застосування технології розширилася, збільшилася гнучкість, упала вартість, в результаті чого отримали розвиток роботи і меншого масштабу, орієнтовані на корпоративні цілі.

Не дивлячись на те, що темою читання рукописних текстів науковці займаються вже понад 50 років, вона досі не втратила своєї актуальності. Науковий прогрес невпинно крокує вперед і на даний час більшість людей користується новітніми пристроями, про які вони навіть не мріяли 5 років тому. Крім настільного комп’ютера (або ноутбука) світ сучасної людини заполонили безліч пристроїв, таких як мобільні телефони, комунікатори та інші. На відміну від комп’ютерів такі пристрої мають значні обмеження за пам’яттю та частотою процесора. Якщо для комп’ютерів можна легко знайти програмне забезпечення, яке призначене для розпізнавання тексту, то для мобільних пристроїв такого програмного забезпечення не існує.

В останній час особливої популярності набирають мобільні пристрої з сенсорним екраном, такі як iPhone, HTC Dream G1 та інші. Саме ця категорія пристроїв потребує програмного забезпечення для розпізнавання тексту, адже користувач може просто писати пальцем на екрані символи.

Важливо зазначити, що таке програмне забезпечення дозволить людям з обмеженими властивостями (наприклад, вадами зору) використовувати дані пристрої, адже вони можуть вводити текст без використання клавіатури.

Мета та задачі дослідження.Метою роботи є розробка методів рукописного введення математичних виразів та апробація у вигляді програмної системи автоматизованого рукописного введення математичних виразів.

Для досягнення вказаної мети треба вирішити наступні основні задачі:

  1. Провести аналіз наявних технічних засобів автоматизованого введення тексту, як загально доступних так і комерційних;

  2. Розробити методи для реалізації рукописного введення математичних виразів;

  3. Спроектувати та реалізувати програмний засіб на основі розроблених методів.

Об’єктом дослідженняє методи рукописного введення математичних виразів.

Предметом дослідженняє програмне забезпечення, методи та алгоритми рукописного введення математичних виразів.

Наукова новизна одержаних результатів

//ТУДУ

Практичне значення одержаних результатів:

//ТУДУ

Структура та обсяг роботи. Атестаційна магістерська робота включає вступ, чотири основні розділи, висновки, список використаних інформаційних джерел та додатки, до яких приклади роботи програмної системи рукописного введення математичних виразів. Матеріал атестаційної магістерської роботи викладений на 87 сторінках. Робота містить 16 рисунків, 4 таблиці. Бібліографічний список налічує 30 назв.