Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Хірургія-підготовка.docx
Скачиваний:
33
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
228.45 Кб
Скачать

Восьмиподібна пов’язка на гомілковостопний суглоб

Пов’язка починається з першого фіксуючого витка над щиколотками. Наступні витки є класичною “вісімкою”. Пальці та п’ятка залишаються вільними.

Поворотна (зворотна) пов’язка на стопу

Зворотна пов’язка на всю стопу. Бинт круговими турами закріплюють на гомілці, після чого вкривають бокові поверхні стопи циркулярними турами (без натягу) через п’ятку і пальці. Ці тури фіксують висхідною спіральною пов’язкою від пальців до гомілки.

Зворотна пов’язка на дистальні відділи стопи. Бинт закріплюють круговими турами на гомілці і виводять на тильну поверхню стопи, перекидають через пальці і закривають підошву поверхню стопи, де бинт перегинають і вертають на тильну поверхню. Декількома зворотними турами закривають весь дистальний відділ стопи, після чого закріплюють ці тури, висхідною спіральною пов’язкою. Бинт закріплюють круговим туром на гомілці.

Накладання еластичних бинтів на кінцівки

Для утримання стерильного матеріалу на рані застосовують трубчаті трикотажні бинти та еластичні сітчато-трубчаті бинти, які мають велику розтягненість, щільно прилягають до будь-якої частини тіла, не розпускаються під час надрізання і в той же час не обмежують рухи в суглобах.

Маючи сітчасту структуру еластичні сітчасто-трубчасті бинти забезпечують можливість аерації і спостереження за станом місця ушкодження. Вони можуть використовуватися для накладання не тільки фіксуючої, але й тиснучої пов’язки, наприклад, після зняття гіпсу, при загоєнні опіків, для попередження набряку кінцівок, гематом після операції і утримання трансплантатів після шкірної пластики. Еластичні сітчасто-трубчаті бинти у відповідності з розмірами застосовуються для фіксації перев’язочного матеріалу на різних частинах тіла.

Ділянка застосування

бинта

Пальці, кисті у дорослих, стопа у дітей

1

Кисть, передпліччя, стопа, ліктьовий, променево-зап’ястковий і гомілково-стопний суглоби у дорослих і плече та колінний суглоб у дітей

2

Передпліччя, плече, гомілка, колінний суглоб у дорослих, голова та стегно у дітей

3-4

Голова та стегно у дорослих, і промежина у дітей

5-6

Грудна клітина, живіт, таз і промежина у дорослих

7

При невідповідності бинта величині бинтованої ділянки тіла використовують інший, більш зручний по розміру бинт. Випускаються еластичні сітчасто-трубчасті бинти в рулонах по 5-20 м, які запаковані в поліетиленові пакети. Стерилізацію еластичних бинтів (при необхідності) виконують в автоклаві протягом 30 хвилин під тиском 120 кПа (1,2 атм.).

Накладення тісно-тугої пов’язки

Тісно-туга чи гемостатична пов’язка використовується для тимчасової зупинки кровотечі з поверхневих вен і дрібних артерій. На рану накладають суху, по можливості стерильну кульку, зверху неї щільний шар марлі чи бинта, який міцно прибинтовують. При цьому механічно здавлюють навколишні тканини і кровоносні судини, що сприяє утворенню тромбу

Травма (trauma) – одночасний вплив зовнішнього фактору, який спричиняє у тканинах осередкові анатомічні та функціональні порушення, що супроводжуються загальними реакціями організму.

Механічні

Термічний фактор

Електричний струм

Хімічні речовини

Зовнішній чинник

Рана

Термічні опіки

Хімічні опіки

Електротравма

Перелом

Відмороження

Вивих

Радіоактивне випромінювання

Загальне охолодження

Променеві опіки

Забиття

Розтягнення

Розрив

Відкриті

Закриті

Комбіновані

Струс

Непроникаючі

Проникаючі

Травматизм – сукупність травм на певній території (у країні, місті, тощо) або серед певного контингенту людей.

Виробничий

Невиробничий

Сільськогосподарський

Військовий

Транспортний

Побутовий

Промисловий

Спортивний

Закриті ушкодження м’яких тканин

Забиття (сontusio) - закрите механічне ушкодження тканин або органів без явного порушення їх анатомічної цілості. Це одне з найпоширеніших закритих ушкоджень м’яких тканин. Найчастіше ушкоджуються відкриті частини тіла (голова, кінцівки). Ступінь важкості ушкодження залежить від сили удару, захищеності цієї частини тіла одягом, підшкірною жировою клітковиною.

Перша допомога при забитті: холод на місце забиття (рушник, змочений холодною водою, пухир з льодом), підвищене положення ушкодженої частини тіла, накладання стискуючої пов’язки. При значному забитті слід здійснити іммобілізацію забитої кінцівки підручними засобами. Якщо гематома велика і є переконання, що не пошкоджена велика судина, то виконують її пункцію, відсмоктують кров, уводять антибіотики, після чого накладають тугу пов’язку. У разі нагноєння гематоми – гнояк розтинають.

Розтягнення (distorsio) – це ушкодження м’яких тканин з частковими розривами за умов збереження анатомічної цілості. Розтягнення звичайно виникає при різкому раптовому русі.

Лікування у разі розтягнення таке саме як і забиття.

Розрив (ruptio, ruptura) спричинюється надмірним розтягненням тканин, яке перевищує межі їх еластичності і витривалості. Оскільки шкіра має велику кількість еластичних волокон і легко розтягується, частіше зустрічається розрив м’язів, зв’язок, нервів, сухожилля.

При неповному розриві м’яза виконують іммобілізацію кінцівки протягом 2-3 тижнів. При повному розриві лікування тільки оперативне - зшивання м’яза з наступною іммобілізацією кінцівки протягом 2-3 тижнів.

Струс (commotio) - закрите механічне ушкодження окремих органів і тканин, яке характеризується порушенням їх функції без грубих морфологічних змін. Найбільшого значення має струс головного мозку і органів грудної клітки.

Клінічні ознаки струсу полягають переважно у порушенні функції ушкоджених органів і тканин, що супроводжується незначним болем.

Стискання (compressio). При цьому виді ушкодження м’які тканини притискаються до твердого предмета або ж стискаються між двома твердими предметами. У разі стискання м’яких тканин, особливо кінцівок, розвивається небезпечне ускладнення, відоме під назвою синдрому тривалого стиснення.