Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
М2-мед фак.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
13.48 Mб
Скачать

Тематичний план лекцій

Тема лекції

К-сть

год.

1.

Вступ до спланхнології. Взаємовідношення соми і вісцери. Системи внутрішніх органів. Травна система, її становлення в процесі онтогенезу. Видатні праці І.П.Павлова та його школи у галузі фізіології травлення та їх значення для морфології. Загальна будова травної трубки та її оболонок. Взаємо­залежність будови і функції органів травлення від еколо­гічних умов, особливостей харчування. Розвиток травної системи, вади розвитку.

2

2.

Загальна анатомія дихальної системи. Філо- і онтогенез орга­нів дихання. Будова, топографія, функція та вікові особливості органів дихання. Будова і топографія плеври. Середостіння та його органи.

2

3.

Загальна анатомія сечової системи. Філо- і онтогенез нирки і сечовивідних шляхів. Нирка, її топографія, оболонки, внутріш­ня будова. Нефрон як структурно-функціональна одиниця нир­­ки. Особ­ливості розподілу її кровоносних судин. Нирки ново­­народ­женого. Анатомія сечовивідних шляхів.

2

4.

Загальна анатомія жіночої та чоловічої статевих систем. Філо- та онтогенез статевої системи.

2

5.

Функціональна анатомія органів кровотворення та імунної системи. Кістковий мозок, його розвиток, будова, функція. Центральні і пери­феричні органи імунної системи. Тімус. Групові лімфатичні фолікули тонкої кишки та черво­подіб­ного відростка. Селезінка. Лімфатичні вузли. Мигда­лики, лімфатичні вузлики (фолікули) - як органи імуно­генезу, їх розвиток, топографія, будова, функція.

2

6.

Вступ в анатомію центральної нервової системи. Класифікація нервової системи. Нейрон - структурна одиниця нервової системи. Спинний мозок, його топографія і будова. Проста і складна рефлекторні дуги.

2

7.

Будова ромбоподібного мозку. Розвиток головного мозку. Ромбоподібний мозок та його похідні. Ретикулярна формація: її ядра, зв'язки, функціональне значення. Розподіл ядер черепних нервів у ромбоподібній ямці.

2

8.

Середній і проміжний мозок. Вегетативні ядра гіпоталамуса. Поняття про нейросекрецію. Гіпоталамо-гіпофізарна система. Третій шлуночок.

2

9.

Кінцевий мозок. Внутрішня будова півкуль головного мозку. Будова лім­бічної кори. Поняття про стріо-палідарну систему. Внутрішня капсула та її провідні шляхи. Розвиток борозен та закруток. Будова кори великих пів­куль. Топографія кіркових відділів аналізаторів першої та другої сигнальної систем. Бічні шлуночки.

2

10.

Провідні шляхи головного та спинного мозку, їх класифікація. Асоціаційні, комісуральні та проекційні шляхи. Висхідні проекційні шляхи.

2

11.

Провідні шляхи головного та спинного мозку. Низхідні проек­ційні шляхи. Екстрапірамідні провідні шляхи. Провідні шляхи зорового, слухового аналі­заторів, смаку і нюху. Топографія про­від­­них шляхів спинного мозку на по­перечному перерізі.

2

Разом

22