Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kurs_lekts.doc
Скачиваний:
235
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
1.29 Mб
Скачать

3.3.3. Девонський період.

Девонський період тривав близько 60 млн. років. Протягом девонського періоду на Землі переважали континентальні умо­ви.На початку цього періоду завершилосякаледонськегоротворення, а в кінці розпочалося герцинське. У девонський час посилилась вулканічна діяльність. Потужні вулканічні виверження відбувалися в Європі. На Україні вулкани були на Придніпровській низо­вині та на півдні Донецького кряжа. Вулканогенні продукти поширені на території від Чернігова до Сло­в'янська.

Наземна рослинністьу девоні різноманітніша, ніж у силурійському періоді. Численні хвощі та папороті утворювали справжні ліси, хоч і одноманітні.

Тваринний світдевонського періоду визначався багатством форм. Моря населяли численні корали. Набагато збільшилось різноманітних голкошкі­рих, серед яких дуже поширені морські лілії. З їх решток утворилися потужні відклади вапняку. Багато було брахіопод, а також головоногих молюсків гоніатитів. Трилобіти почали вимирати. Їх хоч і багато, але вони вже не такі різноманітні, як раніше.

У девоні продовжували розвиватись і хребетні тварини. Вони утворюють ряд нових форм. Особливого поширення набули дводишні риби. Вони насе­ляли лагуни та періодично пересихаючі озера. Нащадки дводишних риб і тепер живуть у пересихаючих водоймах зон жаркого клімату Африки, Австралії та Південної Америки. Хребетні вперше почали заселяти сушу. Це представники земноводних – панцироголові амфібії стегоцефали.

Девонські відкладина Україні відслонюються по долині Дністра та на південних схилах Донецького кряжа. На Поділлі девонські верстви представлені зеленуватою глиною, піс­ковиками, мергелем і сланцями червоного та бурувато-сірого забарвлення, у яких часто зустрічаються рештки панцирних риб.

З девонськими відкладами Дніпровсько-донецької западини пов'язані родовища нафти,горючого газу,калійної солі, які видобувають на Україні та в Білорусі. Великі родовищанафтипоширені в девоні Волго-Уральської області. Є родовищабокситу, залізної руди, поклади мармуру і яшми.

3.3.4. Кам'яновугільний період.

Цей період тривав близько 60 млн. років. За кам'яновугільного періоду на Землі сталися важливі події. Тектонічні рухи набули значної сили: відбувалося герцинськегоротворення. Вся суша об’єдналася в один материк. Протягом періоду море кілька разів наступало на сушу й особливо значні площі вкрило всередині карбону.

На заболочених приморських низинах росли непрохідні ліси з папороті, хвощів, плаунів, серед яких уже були предки голонасінних дерев. З дере­вини лісів того часу утворилися численні родовища кам'яного вугілля, по­ширені майже в усіх країнах.

Тваринний світкам'яновугільного періоду різноманітний і багатий. Стали ще більш численними та різноманітними корали, розвивалися молюски та брахіоподи. Дуже були поширені найпростіші тварини. З раковин нодозарій утворилися потужні верстви вапняку (Підмосков'я). Трилобіти майже зовсім вимерли. З них лише представ­ники одного роду перейшли у наступний, пермський, період.

Серед хребетних тварин були досить поширеними численні риби, особливо акули. На суші жили панцироголові амфібії. Уперше на життєву арену вийшли представники нового класу хребетних – плазуни. Це були примітивні істоти, що мали спільні риси зі своїми предками – земноводними.

У північній півкулі клімат ще був теплий і вологий, а в південній, на материку Гондвана, починалося зледеніння. З часом, у пермський період, крига вкривала значні простори Африки та Південної Америки.

Кам'яновугільні покладипоширені в Підмосков'ї, на Уралі, в Середній Азії, Західній Європі, Америці, Австралії та Антарктиді. На Україні верстви їх відслонюються на Донецькому кряжі, в Галицько-Волинській мульді (Львівсько-Волинський кам’яновугільний басейн). Відомо багато рудних родовищ, зокрема родо­вищертутіна Донбасі (Микитівка).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]