Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kurs_lekts.doc
Скачиваний:
234
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
1.29 Mб
Скачать

5. Гідрогеологія.

    1. Основні поняття гідрогеології.

Гідрогеологіянаука про підземні води, тобто води, які знаходяться нижче поверхні землі в крапельно-рідкому, пароподібному чи твердому вигляді в різноманітних гірських породах. Гідрогеологія вивчає походження і розвиток підземних вод, умови їх залягання і поширення, закони руху, процеси взаємодії з вміщуюючими гірськими породами, фізичні і хімічні властивості.

Водоносний шар (пласт)– це обводнена осадова порода однорідного петрографічного складу, генезису й віку, порівняно обмеженої потужності і значного площинного поширення.

Водоносний прошарок– це водоносний шар малої потужності і незначного площинного поширення. .

Водоносна лінза– те ж, що і водоносний шар, але лінзоподібної форми і порівняно обмежена по площі поширення.

Водоносний горизонт– обводнена пачка осадових або вулканогенних порід однорідного або різнорідного петрографічного складу, генезису і віку, з різною водопроникністю, але з єдиною п’єзометричною поверхнею, обмежена знизу й зверху регіонально витриманими водотривами.

Водоносний комплекс– обводнена товща осадових або вулканогенних порід різнорідного петрографічного складу, генезису і віку з різною водопроникністю, із єдиною або різною пьєзометричною поверхнею, що не має знизу чітко вираженого регіонального водотриву і місцевих водотривів для виділення в ній водоносних горизонтів.

Води спорадичного поширенняявляють собою скупчення підземних вод у гідравлічно роз'єднаних лінзах і прошарках, що залягають на різній глибині і знаходяться усередині осадової водопроникної або слабопроникної товщі.

У передгірних западинах, у синеклізах платформ і у великих міжгірних западинах майже завжди існує не один, а кілька водоносних горизонтів, які можна об'єднати у водонапірну систему– групу суміжних вище й нижче залягаючих водоносних горизонтів і комплексів, що знаходяться в межах великої одиниці стратиграфічної шкали і присвячені до негативної геологічної структури. Водонапірна система може включати останню цілком або частково.

Ґрунтові води – це підземні води, що утворюють одну із самих верхніх гідрогеологічних зон. На формування ґрунтових вод впливають безпосередньо: атмосфера, поверхневі води, клімат, ґрунтовий і рослинний покрив, рельєф, склад водовміщуючих порід порід зони аерації.

Горизонт ґрунтових вод– перший від поверхні землі постійний у часі, регіонально витриманий водоносний горизонт, що має єдину (або загальну) гідравлічну поверхню, тиск на якій, як правило, дорівнює атмосферному.

Верховодка– це найближчі до поверхні ґрунтові води, що розвинуті на невеликих площах і непостійні в часі.

    1. Класифікація підземних вод.

Всі підземні води за умовами залягання, характером уміщуючих гірських порід та геологічними структурами поділяють на 3 великі групи (за І.М. Ципіною, 1974):

I. Для районів поширення осадових, метаморфізованих або слабко метаморфізованих і, частково, для вулканогенних порід:

1. Верховодка, що має практичне значення і більш або менш широке поширення.

2. Болотні води і води обводнених торфовищ.

3. Ґрунтові води льодовикових відкладень: а) основної (піщаної) морени; б) надморенні; в) зандрів; г) озів; д) кінцевоморенних утворень (власне кінцевих морен, камів, друмлінів і т.п.).

4. Ґрунтові води річкових, озерних і морських відкладів: а) сучасних і древніх алювіальних відкладів і надзаплавних терас; б) похованих долин; в) сучасних і древніх озерних відкладів; г) сучасних і древніх морських прибережних відкладів; д) піщаних островів; е) пролювіальних відкладів і відкладів передгірних шлейфів.

5. Ґрунтові води: а) лесів і лесовидних суглинків; б) бугристо-грядових пісків і піщаних масивів; в) дюн і барханів.

6. Лінзи прісних вод — підлиманні, підтакирні, низькогірних і передгірних рівнин, підпіщані, піщаних пустель.

7. Ґрунтові води дочетвертинних відкладів, що підрозділяються за віком водовміщуючих порід.

8. Води спорадичного поширення. '

9. Артезіанські водоносні горизонти, що підрозділяються за віком водовміщуючих порід і (якщо це потрібно) за ознакою літолого-гідродинамічної неоднорідності: а) водоносних підгоризонтів; б) однорідних, умовно однорідних і неоднорідних водоносних горизонтів; в) у двох, трьох і більш артезіанських водоносних горизонтах із визначенням для усіх водоносних горизонтів умов їхнього дренування (поверхневе, підземне і змішане) і умов поширення (необмежені, літологічно або стратиграфічно виклинювані, замкнуті, підземного поширення).

10. Водоносні комплекси, що підрозділяються за віком водовміщуючих порід, із визначенням так само, як і для попередніх водоносних горизонтів, умов дренування й обмеженості або необмеженості їхнього поширення по падінню пластів.

11. Карстові води: а) регіонального й локального поширення; б) карстові ріки й озера.

12. Води зон тектонічних розломів.

13. Води лавових потоків.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]