Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод Тех.Діагн. сама нова.doc
Скачиваний:
147
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
6.73 Mб
Скачать

Технічні характеристики:

Карта з широким діапазоном шкали вимірювання - шкала 4-17 бар (для бензинових двигунів) і 8-40 бар (для дизельних двигунів), розташована на 50 мм, така, що забезпечує діаграмі легкість прочитування і точність визначення. Можливість реєстрації на катку 8 тестів (+2 додатково).

Нова система приєднання до отвору свічки запалення (для бензинових двигунів) через дуже простій швидкорознімний з'єднувач: тиск в циліндрі викликає утримання з'єднувача в необхідному місці.

Нове швидко затягуване з'єднання на «фальш» форсунці (наконечнику) для дизельних двигунів без використання гайкових ключів.

Повний комплект «фальш» форсунок (наконечників) або «фальш» свічок передпускового підігріву (наконечник свічки) для використання на будь-яких моделях дизельних двигунів (продається окремо).

Стандартний пристрій управління прокруткою двигуна, автономне в компресографі.

Інструкція по роботі.

-Прогріти двигун до нормальної робочої температури.

-Зупинити двигун і встановити КПП в положення «Нейтраль».

-Зняти всі свічки запалення (бензиновий) або форсунки або свічки передпускового підігріву (дизель). -Відкрити повністю дросельну заслінку карбюратора (тільки для

бензинового двигуна).

-Закрити лінію дренажу (тільки для дизельних двигунів).

-Прокрутити колінчастий вал двигуна декілька оборотів для продування, видалення сажі, відкладень.

Узяти нову картку, встановити з утримувачем в компрессограф, як показано на малюнку. Голка, що записує показники, розташовуватиметься на мітці діаграми «циліндр №1».

-Під'єднати червоний крокодил до «плюса» акумуляторної батареї і синій/чорний крокодил до контакту 50 стартера (якщо необхідно використовуйте подовжувач).

Увага! Перед початком проведення тесту компресії, переконаєтеся в надійності кріплення рухомого елементу наконечника компрессографа. Затягування знімного елементу здійснюється до упору із зусиллям «від руки».

Бензинові двигуни - Розташуйте усередині отвору свічки швидкорознімний з'єднувач компресографа і злегка утримуйте рукою при перших оборотах колінчастого валу двигуна. (Примітка: Після двох, трьох оборотів колінчастого валу спрацює механізм наконечника, і він зафіксує своє положення в отворі свічки через гумове кільце ущільнювача)

Дизельні двигуни - Встановите відповідний сполучний перехідник замість демонтованої форсунки або свічки передпускового підігріву, і приєднати швидко сполучний роз'єм від компрессографа до перехідника, «фальш» форсунці або «фальш» свічці передпускового підігріву.

Бензинові і дизельні двигуни.

Прокрутити колінчастий вал двигуна шляхом натиснення і утримання відповідної клавіші розташованою на лицьовій стороні тестері до тих пір, поки голка пристрою, що пише, не досягне і не зупиниться в стійкому положенні.

Скинути тиск шляхом переміщення ковзаючої втулки, як показано на малюнку. Це робиться для повернення голки пристрою, що пише, в початкове положення і швидкорознімний з'єднувач може бути знятий з отвору свічки легким зусиллям.

Натисненням на відповідну кнопку (на зовнішній бічній поверхні корпусу, справа) здійснюється переміщення картки на один крок для забезпечення готовності вимірювання компресії в наступному циліндрі.

Тест компресії проводиться в наступному циліндра так само, як було описано вищим і так, до тих пір, поки проводяться тест компресії циліндрів.

Процедура (Методика) тесту.

Спостерігаючи за переміщенням голки, під час проведення тесту, ми дістаємо можливість намалювати діаграму, наступні результати, що характеризують стан двигуна:

Швидке переміщення голки під час першого обороту колінчастого валу двигуна і потім повільне переміщення (з відповідним зростанням компресії) під час подальших максимальних оборотів колінчастого валу означає хороший стан поршневих кілець і клапанів.

Повільне переміщення голки від першого обороту колінчастого валу двигуна означає, ймовірно, обгорання сідла клапана.

Швидке переміщення під час перших оборотів колінчастого валу двигуна і подальше повільне переміщення: стан загального зносу і поганої посадки клапанів двигуна.

Примітка: Дані по величинах компресії різних типів і моделей двигунів по всьому типу ряду авто виробників виробництва Європа-Азія представлені в спеціалізованій професійній літературі для СТО фірми «Autodata-Легіон».

Результати тесту.

В кінці тесту зніміть картку з утримувача картки і ретельно подивіться на діаграму:

Діапазон значень тесту відповідає специфікації виробника двигуна і однакові (еквівалентні) по циліндрах: прилягання поршневих кілець і клапанів хороше.

Діапазон значень знижений, але значення однакові (еквівалентні) по циліндрах: ймовірно загальний знос двигуна.

Діапазон значень тесту дуже суперечливий, є неприпустимий розкид значень компресії по циліндрах двигуна: можливий знос в циліндрі із зниженим діапазоном значення. Неприпустимий знос (пошкодження) деяких клапанів.

Введенням моторного масла через отвір свічки або отвір форсунки, можливо, виключити поршневі кільця, що ослабіли, перед повторенням тесту компресії. Якщо величина компресії підвищиться, тиск зросте, то це указує на те, що причина дефекту полягає у втраті пружності поршневих кілець або деформації геометрії циліндра.

Якщо результати тесту не зміняться, залишаться без змін, то перевірте стан клапана.

Якщо діапазони, знижені в двох сусідніх, примикаючих циліндрах: прокладка головки блоку циліндрів в зоні цих двох циліндрів ймовірно пошкоджена.

Примітка: Використовуйте тільки спеціальні картки для запису, на нашому компрессографі і перевірте правильність калібрування картки 4-17 бар для бензинових двигунів і 8-40 бар для дизельних двигунів.

Аксесуари:

Для бензинових двигунів

Комплект з 5 змінних РТІ.

Комплект з 48 карток 4-17 бар.

Адаптер для отворів свічок з різьбленням М10, Арт№762.

Адаптер для отворів свічок з різьбленням з М12, Арт№763.

Адаптер для отворів свічок з різьбленням з М18, Арт№764.

Адаптер для отворів свічок з різьбленням з М14, Арт№765.

Адаптер, подовжений для глибоко розташованих отворів свічок з різьбленням з М12, Арт.№766.

Адаптер, подовжений для глибоко розташованих отворів свічок з різьбленням з М14, Арт.№767

2. Для дизельних двигунів

Комплект з 48 карток 8-40 бар.

Адаптер з різьбленням 1/4".для використання «муляжів» форсунок 14 х 1,5 на записуючому компрессографі.

Повний каталог приєднувальних адаптерів, що рекомендуються, замість форсунок і свічок передпускового підігріву для легкових дизельних автомобілів, «джипів», вантажівок, тракторів і так далі

В) Дизельний компрессограф .


Додаток 4