Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод Тех.Діагн. сама нова.doc
Скачиваний:
147
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
6.73 Mб
Скачать

Інструкція з експлуатації

Зніміть кришку з горловини радіатора. Переконаєтеся, що радіатор остигнув, перш ніж відкрити кришку. Виберіть правильний тип адаптера, відповідний типу автомобіля і тестованому радіатору.

Накрутіть кришку адаптера на радіатор і перевірте, щоб гумова прокладка щільно прилягала. Підключите тестер тиску насоса до іншого кінця адаптера, використовуючи швидкорознімну муфту на кінці шланга тестера. Подайте тиск в насос, поки манометр покаже приблизно 15 ~ 20фунтов/кв. дюйм (або 1 бар). Перевірте датчик тиску:

  • Якщо стрілка манометра залишається нерухомою протягом декількох хвилин, система знаходитися в хорошому робочому стані.

  • Якщо стрілка падає, в системі відбувається витік тиску.

  • Перевірте систему на наявність витоків води. У разі їх виявлення негайно проведіть ремонт.

  • Перевірте стан прокладки головки. Повторно протестуйте відремонтованою систему на предмет хорошого робочого стану.

Після тестування тиску відпустите кнопку, щоб тиск вийшов з радіатора, поки стрілка манометра не вкаже на нуль. - - Відкрутите кришку адаптера і закрутите на місце кришку горловини радіатора

Перед зберіганням:

Кілька разів подайте тиск на насос, щоб видавити залишки води

Залийте масло для пневматичного устаткування в повітряний отвір насоса, щоб змастити поршень насоса

Адаптери, що входять в комплект

Датчик температури

Тестер з датчиком для вимірювання тиску в насосі

Адаптер для автомобілів концерну GM («Кадилак») Адаптер для автомобілів «Мерседес», «форд», GM («Бьюїк»), «Джип» Адаптер для автомобілів «Пежо», «Міцубіси», «Ніссан», «Мазда», «Субару», «Інфініті», «Гео», «Сузуки», «Ісудзу», «Лексус» Адаптер для автомобілів «Хонда», «Тойота», «Сузуки», «Міцубіси» Адаптер для автомобілів «Опель», «Фольксваген» «БМВ 245», «Сааб», «Ягуар» Адаптер для автомобілів «Вольво», «Сааб», «Ауді», «Ситроєн», «Рено», «Фіат», «Пежо», «Альфа», «Джип» Адаптер для нового «Фольксвагена» Адаптер для автомобілів «Фольксваген Т4», нових «Ауді» 5-ої і 6-ої серії, «БМВ 345» Адаптер для «БМВ» Адаптер для автомобілів «Ауді», «Фольксваген» Адаптер для автомобілів «форд», «Інтернешенл», GM, «Ровер»

Додаток 2

Тестер герметичності системи охолоджування

Модель 415 7ЕСА – Італія

Інструкція з експлуатації

Інструкція користувача

а) Зніміть кришку радіатора і очистите прокладки ущільнювачів.

Б) Встановите відповідну кришку тестера герметичності системи охолоджування на радіатор.

  1. Байонетна конструкція кріплення

Виберіть відповідний розмір кришки для проведення діагностики герметичності системи охолоджування.

Загорніть кришку на ребрі утримувача горловини.

Закріпите 2 металевих ребра кришки на заливній горловині. Поверніть верхню головку так щоб упевнено добре затягнути.

  1. Різьбове кріплення

Загорніть кришку на радіаторі і перевірте, що гумова прокладка правильно встановлена.

В) Приєднаєте тестер радіатора до тестової кришки за допомогою адаптера з швидкорознімним з’єднувачем, що є на кінці шланга.

г) Накачайте наявним в комплекті ручним насосом тиск в системі охолоджування двигуна близько 1 Бар:

Якщо свідчення манометра постійне близько 1 хвилини – система охолоджування повністю герметична, справна.

Якщо свідчення манометра падає, це указує на наявність витоків в гідравлічній системі охолоджування і опалювання. Місця зовнішнього витоку рідини, що охолоджує, легко визначаються, візуально. Якщо свідчення манометра падає, і відсутні зовнішні місця витоків рідини необхідно перевірити на наявність/відсутність пошкоджень прокладки головки блоку циліндрів двигуна

Додаток 3

УСТАНОВКА ДЛЯ ВИСОКОЯКІСНОЇ ЗАМІНИ АНТІФРИЗУ В СИСТЕМІ ОХОЛОДЖЕННЯ ДВИГУНА

Д

SL - 033 КЕРІВНИЦТВО ПО ЕКСПЛУАТАЦІЇ

Установка SL-033 розрахована на обслуговування більшості існуючих марок автомобілів і забезпечує практично повну заміну старій рідині, що охолоджує, на нову. З'єднання з системою охолоджування досягається через адаптери. SL-033 розрахована на застосування виключно стандартних автомобільних антифризів.

ХАРАКТЕРИСТИКИ І ПРИСТРІЙ УСТАНОВКИ SL-033 Технічні характеристики: Модель - SL-033; Напруга живлення - 12 В постійного струму; Максимальний струм - 5 А

Живлення - від електромережі обслуговуваного автомобіля. З'єднання здійснюється електричними проводами з «крокодилами» (червоний - з плюсом акумулятора автомобіля, чорний - з «масою»);

Об'єм внутрішнього резервуару - 21 л (максимальна заливка - 20л)

Розміри установки - 800Х400Х320 тт Робоча температура - від +10 до +500С Основні функції установки: повна високоякісна заміна старої рідині, що охолоджує, на нову, без потрапляння повітря до системи; перевірка системи охолодження автомобіля на герметичність; перевірка працездатності клапана надмірного тиску на кришці радіатора; перевірка працездатності термостата; контроль

Пристрій:

  1. Лицьова панель 2. Манометр 3. Отвір для заливки антифризу в установку 4. Мірна лінійка 5. Кнопка ЗЛИВ 6. Кнопка запуску процесу заміни антифризу «ПУСК» 7. Кнопка «СТОП» 8. Подаючий шланг установки тиск в системі охолоджування двигуна.

9. Зливний шланг 10. Універсальний адаптер 11. Адаптери підключення до

систем охолоджування автомобілів 12. Індикатор низького рівня рідини в установці 13. Індикатор процесу заміни антифризу 14. Індикатор процесу зливу залишків рідини з ємкості установки 15. Індикатор потоку 16. Вимикач живлення установки і дріт підключення

64

НОРМИ БЕЗПЕКИ, РЕКОМЕНДАЦІЇ І ЗАСТЕРЕЖЕННЯ ПРИ ЕКСПЛУАТАЦІЇ УСТАНОВКИ.

  1. ЄДИНИМ санкціонованим призначенням установки, на яке вона розрахована і на яке розповсюджуються вказані нижче гарантійні зобов'язання, є її використання для заміни антифризу в системі охолоджування двигуна на обслуговуваних автомобілях в строгій відповідності із справжньою інструкцією. Виробник і торгуюча організація не несуть відповідальності за працездатність установки при її несанкціонованому використанні.

  2. Категорично ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ заливати в ємність установки будь-які рідини, окрім чистої води і стандартних сертифікованих антифризів.

Температура, рідин, що заливаються в ємність установки, не повинна перевищувати +45 градусів Цельсія. Інакше виробник.

не несе відповідальності за працездатність і довговічність установки.

  1. НЕ ПЕРЕМІЩАЙТЕ УСТАНОВКУ, ЯКЩО ВИ ЗАЛИЛИ В ЄМНІСТЬ УСТАНОВКИ МАКСИМАЛЬНИЙ ОБ'ЄМ!

  2. До роботи на установці допускається тільки персонал, знайомий з пристроєм систем охолоджування двигуна. Проводити роботи слід на майданчиках, що мають протипожежні засоби захисту.

  3. У закритих приміщеннях слід застосовувати витяжку або проводити роботи в добре провітрюваному приміщенні.

  4. Виробник рекомендує:

  • розміщувати установку на рівній твердій горизонтальній поверхні

  • не залишати установку надовго під відкритими променями сонця

  1. НЕ ДОПУСКАЙТЕ ПОПАДАННЯ СПОЛУЧНИХ ШЛАНГІВ

УСТАНОВКИ І АДАПТЕРІВ НА ГАРЯЧІ ЧАСТИНИ АВТОМОБІЛЯ

В УНИКНЕННЯ ЇХ ПОШКОДЖЕННЯ!

  1. В процесі експлуатації установки слід дотримувати наступні загальні Рекомендації.

Рекомендується використання рукавичок щоб уникнути контактів шкіри і АНТИФРИЗУ. Уникати контакту з очима. Не приймати рідини всередину. - Пам'ятаєте, що в процесі заміни антифризу двигун працює і тому в уникнення опіків ви повинні уникати контакту з його гарячими частинами. Переконаєтеся, що автомобіль коштує на ручному гальмі, оскільки воно може почати рухатися унаслідок роботи двигуна. Тримаєте ємкість установки закритою, не допускайте попадання в неї сторонніх предметів і рідин. Підбурите тиск в установці після закінчення роботи або при від'єднанні різних шлангів або з'єднань. Використовуйте технічні серветки при роз'єднанні з'єднань для запобігання розливу рідини. Перед початком роботи переконаєтеся, що б в баку автомобіля було достатнє палива і що б кількість рідини, що охолоджує, і масла була на відповідному рівні

    1. Перевірте шланги, кабелі і всі зовнішні компоненти на предмет пошкоджень.

    2. Приєднаєте «крокодили» кабелю установки до акумуляторної батареї: червоний до плюсовій клемі батареї, чорний - на «масу».

3.Заповните резервуар чистою водою в кількості мінімум 5л.

      1. Включите бічний тумблер живлення.

      2. Вставте подаючий шланг установки в горловину резервуару і поверніть кран на шлангу в положення «Відкрито» (паралельно шлангу).

      3. Натисніть кнопку «Пуск» і дайте установці попрацювати поки не вийде все повітря і не з'явиться потік рідини з подаючого шланга без змісту бульбашок повітря. Поверніть кран на шлангу в положення «Закрито». Досягнувши тиску 1,2 бар (стежите за тиском по манометру) установка автоматично відключиться.

Почекайте 20-30 секунд. Якщо не відбудеться падіння тиску і установка не включиться повторно, значить, з'єднання в установці герметичні.

      1. Натисніть кнопку «Стоп». Поволі відкрийте кран і підбурте тиск з системи установки. Досягши тиску 0 панів, закрийте кран шланга, запобігши попадання повітря в подаючий шланг.

      2. Тепер установка готова до роботи.

УВАГА !!! Ці процедури повинні бути виконані при запуску установки в експлуатацію або у будь-який час, якщо резервуар установки був повністю осушений.

ПРОЦЕС ОБСЛУГОВУВАННЯ

        1. Перевірте температуру двигуна перед початком роботи. Якщо необхідно двигун необхідно охолодити. ПОПЕРЕДЖЕННЯ! Система охолоджування може зберігати високе залишковий тиск. Приймайте надзвичайні запобіжні засоби перед відкриттям кришки радіатора і роз'єднанням патрубків.

        2. Поволі і обережно, дотримуючи заходи безпеки, відкрийте кришку радіатора.

        3. Від'єднаєте верхній патрубок радіатора, встановите адаптери відповідного розміру на радіатор і від'єднаний патрубок. Затягніть хомути шлангів.

4.З'єднаєте приєднані адаптери через «Універсальний адаптер» (див. мал.). Під'єднайте до «Універсального адаптера» подаючий шланг установки і зливний шланг (див. мал.).

УВАГА! ЗЛИВНИЙ ШЛАНГ ПОВИНЕН ЗАВЖДИ БУТИ ПІДКЛЮЧЕНИЙ ДО АДАПТЕРА З БОКУ ТЕРМОСТАТА (термостат може бути розташований як у верхній частині двигуна, так і в нижній, залежно від конструкції двигуна)! КРАН НА «УНІВЕРСАЛЬНОМУ АДАПТЕРІ» ВИНЕН ЗНАХОДИТИСЯ В ПОЛОЖЕННІ - ВІДКРИТО, А КРАНИ НА тому, що ПОДАЄ І ЗЛИВНОМУ ШЛАНГАХ - ЗАКРИТО! Переконаєтеся, що паливний бак автомобіля заповнений як мінімум на 1/8.

ПОПЕРЕДЖЕННЯ!!!

Упевніться, що установка і двигун автомобіля не працюють перед підключенням до системи охолоджування. Гарячий антифриз може бризнути під час роз'єднання патрубків. Завжди надягайте захисні окуляри. Носите захисні рукавички з хімічно стійкої гуми. Обертайте технічними серветками з'єднання і адаптери в час роз'єднання. Уникайте відкритого вогню, іскр, гарячих частин двигуна і всього, що може викликати спалахи вогненебезпечних рідин.

5.З'єднайте «крокодили» кабелю установки з акумуляторною батареєю: червоний з позитивною клемою (+), чорний на «масу».

б.Вставте зливний шланг в резервуар для зливу відпрацьованої рідини.

7 .Перевірте, щоб резервуар установки містив достатню кількість чистої води (близько 20 літрів).

          1. Включите бічний тумблер живлення

          2. Відкрийте кран на подаючому шлангу установки. Натисніть кнопку ЗЛИВ і утримуйте її, поки рівень антифризу не підійметься до середини заливної горловини радіатора. Потім відпустите кнопку ЗЛИВ для зупинки процесу. Обережно встановите кришку радіатора назад.

          3. Пережміть затиском шланг до розширювального бачка автомобіля.

          4. Короткочасно натисніть кнопку ПУСК. Установка почне працювати. Досягнувши тиску 1,2 панів, установка автоматично зупиниться. КРАН ПОДАЮЧОГО ШЛАНГА УСТАНОВКИ ПОВИНЕН ЗНАХОДИТИСЯ В ПОЛОЖЕННІ - ВІДКРИТО!

          5. Почекайте 30 секунд і переконайтеся, що в системі охолоджування двигуна, в місцях під'єднання адаптерів немає теча і тиск не падає. Натисніть кнопку СТОП.

          1. Зніміть затиск з шланга розширювального бачка. Тиск в системі почне падати. Падіння тиску повинне зупинитися на рівні значення спрацьовування перепускного клапана радіатора (значення тиску спрацьовування клапана вказано на пробці радіатора). НЕ ПРОВОДИТЕ ПРОЦЕС ПРОМИВКИ СИСТЕМИ ОХОЛОДЖУВАННЯ І ЗАМІНИ АНТИФРИЗУ, ЯКЩО СИСТЕМА ОХОЛОДЖУВАННЯ ДВИГУНА МАЄ ВИТОКУ, ДО УСУНЕННЯ НЕСПРАВНОСТЕЙ!

          2. Переконавшись, що система охолоджування двигуна не має витоків рідини пережміть знов затиском шланг, що йде від радіатора до розширювального бачка і запустите двигун. УВАГА! ПЕРЕД ЗАПУСКОМ ДВИГУНА ПЕРЕКОНАЄТЕСЯ, ЩО КРАН НА «УНІВЕРСАЛЬНОМУ АДАПТЕРІ» ЗНАХОДИТЬСЯ У ПОЛОЖЕННІ - ВІДКРИТО!

          3. Дочекайтеся прогрівання двигуна до робочої температури і переконайтеся, що кран опалювача салону автомобіля знаходиться в положенні - ВКЛЮЧЕНО. У процесі прогрівання, тиск в системі охолоджування автомобіля можна контролювати по манометру установки.

          4. При двигуні, що працює на холостому ходу: а) кран на «Універсальному адаптері» переведіть в положення - ЗАКРИТО, б) кран на зливному шлангу в положення - ВІДКРИТО, в) натисніть кнопку ПУСК установки. Почнеться процес заміни старій рідині чистою водою. В процесі обслуговування тиск буде коливатися від 1,2 бар до 0,7 бар і насоса установки працюватиме преривисто. Продовжуйте обслуговування, поки чиста вода не закінчиться або із зливного шланга не потече чиста рідина

          5. Натисніть кнопку СТОП, зупинивши процес заміни, і вимкнете двигун автомобіля. Переконавшись, що тиск в системі охолоджування впав до 0 панів переведіть кран зливного шланга в положення - ЗАКРИТО.

УВАГА! Коли рідина в резервуарі установки закінчиться, зажевріє індикатор і спрацює сигнал «низького рівня», установка автоматично відключиться. Щоб зупинити звуковий сигнал режиму «Низький рівень» натисніть кнопку СТОП. Якщо спрацював режим «Низький рівень», означає в ємкості установки ПОЛНОСТЬ відсутня рідина! В цей час необхідно заглушити двигун автомобіля і закінчити процес заміни рідині. В процесі ЗАМІНИ РІДИНІ, НЕ ЗАБУВАЙТЕ КОНТРОЛЮВАТИ ТЕМПЕРАТУРУ ТІЄЇ, ЩО ОХОЛОДЖУЄ РІДИНИ ПО ІНДИКАТОРУ НА ПАНЕЛІ ПРИЛАДІВ АВТОМОБІЛЯ! НЕ ДОПУСКАЙТЕ ПЕРЕГРІВУ ДВИГУНА!

          1. Переконаєтеся, що манометр установки показує нульовий тиск. Обережно зніміть кришку радіатора. За допомогою гумової «груші», видалите з радіатора деяка кількість води. Це необхідно для того, що б додати в радіатор спеціальну рідину для промивки системи охолоджування (наприклад виробництва фірм «WYNN'S», «HI-GEAR» або іншою сертифікованою для цього рідини).

          2. Заливши промивальну рідину, закрийте кришку радіатора. Переконаєтеся, що кран «Універсального адаптера» ВІДКРИТИЙ, а кран зливного шланга ЗАКРИТИЙ. Запустіть двигун автомобіля і дайте йому прогрітися до робочої температури щоб відкрився термостат. Після цього двигун повинен попрацювати ще як мінімум 10-15 хвилин до початку заміни рідини. В процесі промивки 3-4 рази короткочасно збільште обороти двигуна до 1500-2000 об/хв.

          3. Почніть процес заміщення рідини, в системі охолодження, чистою водою повторивши дії пункту 16. УВАГА! ДЛЯ ПОВНОГО ВИДАЛЕННЯ З СИСТЕМИ ОХОЛОДЖЕННЯ ПРОМИВАЛЬНОЇ РІДИНИ НЕОБХІДНО ВИКОРИСТОВУВАТИ НЕ МЕНШ 2-х ОБ'ЄМІВ ЗАПОВНЕННЯ СИСТЕМИ ОХОЛОДЖЕННЯ ЧИСТОЇ ВОДИ! Щоб не зупиняти роботу установкизаміні, можна доливати чисту воду в резервуар установки прямо в процесі заміни рідини.

22.Переконавшись, що із зливного шланга тече чиста вода, дочекайтеся спрацьовування сигналу «Низький рівень» і відключення установки.

23.Заглушіть двигун автомобіля і закрийте кран зливного шланга.

24.Залийте в резервуар установки 1,5 об'єму заповнення системи охолоджування ДИСТИЛЬОВАНОЇ ВОДИ. Повторите процес заміни згідно пункту 16.

Дочекайтеся спрацьовування сигналу «Низький рівень» і відключення установки. Потім повторите дії пункту 22.

Залийте в резервуар установки концентрований антифриз, в об'ємі РЕКОМЕНДОВАНОМУ ВИРОБНИКОМ КОНЦЕНРАТА АНТИФРИЗУ.

25. Почніть процес заміни керуючись пунктами 16 і 17. Використовуйте таблицю розведення концентрату, вказану виробником антифризу на упаковці. Тобто якщо ви хочете встановити температуру замерзання антифризу в межах -45 градусів (і виробник для цього рекомендує розвести концентрат дистильованою водою в співвідношенні50:50) і об'єм системи охолодження автомобіля рівний 10 літрам - вам потрібно залити в систему охолоджування двигуна не менше 5 літрів. При використанні концентрату, установка працюватиме безперервно створюючи тиск 1,0-1,2 бар. Такий режим заміни дозволяє використовувати концентрат практично точно по таблиці. ВРАХУЙТЕ! ЯКЩО ВИ ЗАМІСТЬ КОНЦЕНТРОВАНОГО АНТИФРИЗУ ЗАСТОСОВУЄТЕ ВЖЕ РОЗВЕДЕНИЙ: ДЛЯ ПОВНОЇ ЗАМІНИ ВАМ ЗНАДОБИТЬСЯ АНТИФРИЗ РОЗВЕДЕНИЙ ДИСТИЛЬОВАНОЮ ВОДОЮ В СПІВВІДНОШЕННІ 2:1, Тобто 2 ОБ'ЄМУ КОНЦЕНТРАТУ І 1 ОБ'ЄМ ВОДИ. ПРИ ЦЬОМУ ОБ'ЄМ РОЗВЕДЕНОГО АНТИФРИЗУ ДЛЯ ЗАМІЩЕННЯ ПОВИНЕН СКЛАДАТИ НЕ МЕНШЕ 1,5 ОБ'ЄМУ СИСТЕМИ ОХОЛОДЖУВАННЯ ДВИГУНА. ТАКИЙ ЖЕ ОБ'ЄМ БУДЕ ПОТРІБНИЙ ПРИ ВИКОРИСТАННІ ВІТЧИЗНЯНИХ АНТИФРИЗІВ типу ТОСОЛ, ОЛЕНА! При використанні заздалегідь розведеного антифризу установка працюватиме в звичайному переривистому режимі.

26.Після закінчення заміни обов'язково прокрути температуру замерзання антифризу призначеним для цього приладом (у комплект установки не входить). Якщо показання приладу вас не задовольнили, продовжуйте заміну антифризу додаючи невеликими порціями концентрат антифризу в систему охолоджування автомобіля, натисненням кнопок ПУСК і СТОП, поки не доб'єтеся необхідних результатів. УВАГА! ЯКЩО ВИ ВИКОРИСТОВУЄТЕ КНОПКУ «ЗЛИВ», НА ПРИЄДНАНІЙ До АВТОМОБІЛЯ УСТАНОВЦІ, НЕ ДОПУСКАЙТЕ ПЕРЕВИЩЕННЯ ТИСКУ В СИСТЕМІ ОХОЛОДЖУВАННЯ Більш ніж НА 1,4 БАР! ПЕРЕВИЩЕННЯ ТИСКУ МОЖЕ ПРИВЕСТИ ДО ПОЛОМКИ РАДІАТОРА МАШИНИ!

27.Очистить розширювальний бачок, промийте його чистою водою і заповніть до необхідної мітки розведеним антифризом.

28.Концентрат, що залишився в установці, можна видалити з резервуару через подаючий шланг натиснувши кнопку ЗЛИВ. Видалений з резервуару установки концентрат антифризу придатний для подальшого застосування.

ЯКЩО ВИНИКЛИ ПРОБЛЕМИ В ПРОЦЕСІ ЗАМІНИ

1 .Процес заміни антифризу протікає дуже поволі, температура двигуна починає підвищуватися вище за норму - ви неправильно під'єднали той, що подає і зливний шланги.

2.Процес заміни розведеного антифризу протікає дуже швидко, насос установки практично не зупиняється в процесі заміни і тиск не підвищується до 1,2 панів - несправний термостат в системі охолоджування двигуна, він завжди знаходиться у відкритому положенні.

            1. Процес заміни антифризу не відбувається, тиск на рівні 1,2 панів, насос установки не включається, температура двигуна підвищується вище за норму - несправний термостат в системі охолоджування двигуна, він завжди знаходиться в закритому положенні.

            2. В процесі заміни використовується концентрат антифризу, але установка працює приривисто як при використанні розведеного антифризу. Це можливо при використанні деяких видів концентратів і не є несправністю.

Перевірка термостату

Опускаємо термостат в прозору ємність з водою, нагрітою до 100 °С. Термостат повинен повністю відкрити верхній (основний) клапан і перекрити нижній (байпасний). У міру охолодження води термостат повинен закривати основний клапан. При 80°С верхній (основний)


клапан повинен повністю закритися. Несправний термостат замінювати.