Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Redacted._1_К_5р._2011_Методичка_09.09.2011_.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
1.27 Mб
Скачать

Плани семінарських занять

Тема 1. Предмет, система та основні поняття курсу

Судові та правоохоронні органи України”

Методичні рекомендації

Під час підготовки до семінарського заняття необхідно ретельно опрацювати матеріали лекції, наявні підручники, законодавчі та інші нормативні акти, які визначають побудову судових та правоохоронних органів та загальні засади правоохоронної діяльності в Україні. При потребі законспектувати в робочому зошиті окремі положення, які є, на думку студента, найбільш суттєвими і стосуються даної теми.

Семінарське заняття – 2 години

Питання семінару:

  1. Предмет, метод і система курсу “Судові та правоохоронні органи України”.

  2. Основні поняття курсу (судові органи; правоохоронні органи; система і структура правоохоронних органів; правоохоронна діяльність; основні напрямки, риси і принципи правоохоронної діяльності; законність і правопорядок тощо).

  3. Законодавчі джерела курсу “Судові та правоохоронні органи України” і їх класифікація.

Контрольні запитання:

        1. Що входить до предмету курсу “Судові та правоохоронні органи України”?

        2. Що таке метод вивчення курсу?

        3. Чи входять суди до складу правоохоронних органів ?

        4. Що означають і як співвідносяться поняття “законність” і “правопорядок”?

        5. Які Ви знаєте законодавчі джерела курсу “Судові та правоохоронні органи України”?

        6. Які ознаки характеризують правоохоронну діяльність?

        7. Які існують основні напрямки правоохоронній діяльності?

Література та нормативні акти:

Конституція України: Прийнята на п`ятій сесії Верховної Ради України 28 червня 1996 року. – К - 2011р.

Закон України від 7 липня 2010 року «Про судоустрій і статус суддів».

Бондаренко І. Правоохоронна діяльність і правоохоронні органи: поняття та ознаки. //Право України. – 2003. – № 4. – С.18-21.

Концепція судово-правової реформи в Україні. Про Концепцію судово-правової реформи в Україні: Постанова Верховної Ради України від 28 квітня 1992 року // Голос України. – 1992.– 12 серпня.

Кримінально-процесуальний кодекс України. Науково-практичний коментар. За заг. Ред. В.Т. Маляренка, В.І. Гончаренка. – К., 2010. – 924 с.

Науково-практичний коментар до КК України. Під редакцією М.І.Мельника, М.І.Хавронюка. – К., 2010. – 1233 с.

Семерна О.С. Судові, правоохоронні та правозахисні органи України: Навчальний посібник. – К.: Знання, 2008. – 392 с.

Суд, правоохоронні та правозахисні органи України: Навч. посібник / Під ред. Я.Ю. Кондратьєва.- К.: Юрінком Інтер, 2002.- 320 с.

Судові та інші правоохоронні органи. Правоохоронна діяльність: Закони і коментарі: Навчальний посібник / Автори і упорядники: М.І. Мельник, М.І. Хавронюк.- К.: Атіка, 2010.

Суд, правоохоронні та правозахисні органи України: Підручник //О.С. Захарова, В.С. Ковальський, В.С. Лукомський та ін. – К., 2009. – 325 с.

Юзікова Н.С. Судові та правоохоронні органи України: Навчальний посібник. – К., 2009. – 320 с.

Тема 2. Демократичні принципи правосуддя в Україні. Методичні рекомендації

Під час вивчення даної теми потрібно мати на увазі, що вона є одною із основних тем курсу. Складнощі у засвоєні питань теми у студентів можуть виникнути через великий обсяг правової інформації, що зумовлено різними поглядами науковців на природу принципів правосуддя, визначення їх поняття і системи, в яку автори включають не однакову кількість принципів.

Пануючою в теорії вважається точка зору, згідно з якою до принципів правосуддя слід відносити лише закріплені в правових нормах положення, які виражають панівні в державі політичні та правові ідеї, що стосуються завдань, способу формування і здійснення правосуддя, тобто положення, які визначають головні, найважливіші моменти устрою і діяльності органів судової влади. Порушення будь-якого з принципів означає незаконність рішення в справі та обов`язково тягне за собою його скасування.

При цьому система принципів правосуддя розподіляється на дві основні групи: а) конституційні принципи і б) інші галузеві принципи, що обумовлено юридичною силою і значенням нормативного акту, яким закріплено принцип.

Дуже поширеним є також розподіл принципів правосуддя на: а) організаційні, які визначають засади судоустрою; б) функціональні (процесуальні), які стосуються здійснення правосуддя і в) організаційно-функціональні, тобто такі принципи, які впливають як на організацію органів судової влади, так і на порядок здійснення правосуддя.

Студенти повинні знати зміст кожного з принципів, його роль і значення в загальній системі демократичних основ правосуддя.

Треба пам`ятати, що за обсягом змісту і сферою дії принципи правосуддя іноді значно розрізняються, але відмінність ця швидше суто кількісна, а не якісна. Тому принципи не можна поділяти на основні й неосновні, головні і другорядні. Тільки реалізація всіх принципів в їх сукупності, в системі, у взаємозв`язку і взаємодії може привести до виконання завдань судочинства.

На семінарському занятті слід розглянути теоретичні питання, пов`язані з поняттям і змістом принципів правосуддя, а також чітко визначити які з цих принципів належать до конституційних, а які до галузевих, і розкрити їх зміст. Засвоєнню питань теми буде сприяти й аналіз правових норм, які закріплюють принципи правосуддя та забезпечують їх реалізацію.

Семінарське заняття – 2 години

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]