Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Redacted._1_К_5р._2011_Методичка_09.09.2011_.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
1.27 Mб
Скачать

Судові та правоохоронні органи україни

Навчальна дисципліна "Судові та правоохоронні органи" дає загальну, початкову інформацію про правоохоронну діяльність і про ті органи і установи, на які покладено здійснення цієї діяльності в Україні. Коло таких органів і установ досить широке. Крім судів, на які покладається функція здійснення правосуддя, до установ і органів, які захищають права фізичних і юридичних осіб і ведуть боротьбу із різного роду правопорушеннями, відносять прокуратуру, органи внутрішніх справ, службу безпеки України, органи виконання покарань, адвокатуру, а також деякі інші подібні формування та організації, без яких не може існувати жодна правова держава.

Кожен юрист повинен знати устрій і порядок функціонування органів, які забезпечують реалізацію правових положень у державі. Такі знання потрібні не тільки для отримання диплома юриста, ними повинен володіти суддя і прокурор, слідчий і адвокат, юрисконсульт будь-якого державного або приватного підприємства, в тому числі і для того, щоб правильно будувати свої стосунки з іншими представниками юридичної професії. Добрі знання з цього курсу допоможуть студенту-правознавцю у засвоєнні багатьох інших дисциплін, які він буде вивчати під час подальшого навчання в академії.

Метою даної навчальної дисципліни є не просто ознайомлення майбутніх юристів з системою судових і правоохоронних органів України, а формування у них чіткого уявлення щодо побудови, ролі, завдань, головних принципів і напрямків діяльності, компетенції і повноважень, як окремих її основних елементів, так і у їх взаємодії між собою та з іншими інституціями держави і суспільства.

Завданнями курсу є:

  • сприяти одержанню студентами вузу основоположних знань з дисципліни "Судові та правоохоронні органи України";

  • забезпечити правову підготовку, спрямовану на формування інтелектуального потенціалу висококваліфікованих працівників, що володіють основами теоретичних знань в галузі правознавства, необхідних для їх майбутньої трудової діяльності тощо;

  • правове навчання і виховання студентів;

  • формування в студента поваги до людини, свого народу, держави;

  • прищеплення майбутнім спеціалістам певних навичок оволодіння методикою правового аналізу положень чинного законодавства щодо діяльності правоохоронних органів та діяльності суду;

  • застосовування одержаних теоретичних знань в практичній діяльності;

  • формування професійної свідомості і поведінки правової культури.

Особливість курсу полягає в тому, що він потребує від студентів засвоєння змісту численних правових актів неоднакового рівня, починаючи з Конституції України, норм міжнародного праві і закінчуючи відомчими нормативними актами, які до того ж регулюють правовідносини в досить різних галузях права. Це завжди викликає у студентів, які ще не мають досвіду роботи з джерелами правової інформації, значні труднощі.

Крім того, слід враховувати, що зараз в Україні триває процес глибокого реформування всієї правової системи, характерною рисою якого є постійне оновлення законодавства, в тому числі і того, що безпосередньо стосується організації і діяльності установ і органів судової влади і правоохоронних органів. Це вимагає від вивчаючих даний курс постійного слідкування за періодичними офіційними нормативними і юридичними виданнями, в яких знаходять відображення правові новели і проблеми практичної діяльності правоохоронних органів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]