Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
практика.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
496.64 Кб
Скачать

Література

1. Коваленко М. А. Менеджмент трудової активності працівників підприємства : навчальний посібник / М. А. Коваленко, І. І. Грузнов, Л. Є. Сухомлін. – Херсон : ОЛДІ-Плюс, 2006. – 288 с.

2. Крутельницька О. В. Управління персоналом :навчальний посібник для студентів вищих начальних закладів / О. В. Крушельницька. – К. : Кондор, 2005. – 306 с.

3. Панасюк А. Ю. система повышения квалификации и психологическая перестройка кадров / А. Ю.Панасик. – М. : Вычш. шк., 1991. – 80 с.

4. Политаев Е. В. Основы физиологии и психологи труда / Е. В. Политаев, В. Г. Макушин. – М. : "Экономика", 2005. – 239 с.

Практичне заняття № 5.

Тема: Мотивація кар’єрного росту персоналу. Учбові питання:

1.Сутність, цілі і задачі мотивації кар’єрного росту персонала.

2.Види мотивації на етапах кар’єрного росту.

3.Способи мотивації кар’єрного росту персонала.

Мотивація — процес спонуки себе і інших до певної діяльності, направленої на досягнення особистих цілей або цілей організації. В основі цього процесу лежить використовування різноманітних мотивів, серед яких можна виділити матеріальні, соціально-психологічні, духовні, творчі і т.п.

Стимулювання праці припускає створення механізму, при якому активна трудова діяльність, що дає певні, наперед зафіксовані результати, стає необхідною і достатньою умовою задоволення значущих і соціально обумовлених потреб працівника, формування у нього мотивів праці.

Система мотивів і стимулів праці повинна спиратися на певну базу. Вступ працівника до трудових відносин припускає, що він за заздалегідь обумовлена винагорода повинен виконувати деякий круг обов'язків. В цьому випадку для стимулювання ще немає місця. Тут знаходиться сфера контрольованої діяльності, в якій працюють мотиви уникнення, пов'язані із страхом покарання за невиконання вимог, що пред'являються. Таких покарань, пов'язаних з втратою матеріальних благ, може бути як мінімум два: часткова виплата обіцяної винагороди або розрив трудових відносин.

Контрольні запитання, питання для обговорення:

1.Дайте визначення мотивації.

2.Що відносять до первічних потреб, а що до вторичних?

3.Що включає до себе понятя "винагорода"?

4.Сутність внутреней та зовнешней винагороди.

5.Охарактерезуйте сутність теорій мотивації.

6.Сутність стимулювання праці.

7.Які види стимулювання праці Ви знаєте?

8.Охарактерезуйте відміності між "мотив праці" і "стимул праці".

9.Охарактерезуйте сутність найважливих стимулюючих систем в організації.

10.Етапи розвитку кар’єри.

11.Принципи розподілу ключових компетенцій основних рівней менеджменту.

12.Сутність рушальних сил кар’єри.

13.Охарактерезуйте систему мотивації формування та розвитку організаційної культури.

14.Сутність моделі мотивації персонала за етапами кар’єрного розвитку.

15.Назвіть етапи кар’єри і потреби персоналу.

16.Яку роль грає конкуренція серед кадрів.

17. Які фактори впливають на кар’єрне зростання.

18.Сутність мотиваційних конкурсів.

19.Сутність корпоративних конкурсів.

20.Сутність кадрового конкурсу.

21.Назвіть ключові момети в організації внутрішніх конкурсів.

22.Целі проведення конкурсів.

Приклади конкурсів які проводяться в організаціях

Приклад 1. В одному з вітчизняних медийных агентств (середній вік співробітників — 25–28 років) регулярно проводять конкурс «Кращий янгел-хранитель», приурочений до дня св. Валентина. Напередодні свята офіс-менеджер записує на листочках паперу імена і прізвища всіх співробітників компанії і розкладає ці листочки в різні коробки (окремо з чоловічими і жіночими іменами). Кожний співробітник витягає «фант» з ім'ям колеги протилежної підлоги, для якої в святковий день він стає «ангелом-хранителем»: його задача — протягом всього дня таємний робити своєму підопічному подарунки, надавати знаки уваги, підносити сюрпризи. (Іноді у однієї людини може виявитися відразу декілька «янгелів», якщо «статевий баланс» в компанії не вдається дотримати.)

Увечері за святковим столом «янгели» «знімають маски» — відкривають свої імена. Шляхом голосування визначається найоригінальніше поздоровлення або подарунок/сюрприз. Загальним голосуванням також вибирають двох «янгелів-хранителів року» — хлопця і дівчину, яким доручається відповідальна місія: до наступного свята підтримувати доброзичливу атмосферу в колективі. Після такого конкурсу, що дозволяє співробітникам проявити свої таланти і турботу про колег, відмінний настрій і заряд бадьорості відчуваються в організації протягом багатьох тижнів.

Приклад 2. В невеликій (близько 50 чоловік) столичній будівельній компанії веселий новорічний конкурс успішно проводять вже декілька років підряд. Назви жартівливих номінацій (від 10 до 15) щорічно обновляються: їх оголошують за місяць до дати проведення новорічного корпоративного свята, причому в голосуванні беруть участь всі співробітники офісу. Оскільки всі вони достатньо добре знають один одного, складнощів при визначенні переможців не виникає. Серед номінацій зустрічаються: «шпилька офісу» (найбільша модниця), «Берізка» (найстрункіша співробітниця. На новорічному вечорі переможцям вручають оригінальні подарунки, відповідні духу номінації. («шпилька року», наприклад, одержала сувенірну кришталеву туфельку, а «Берізці» презентували корзину з солодощами.)

Приклад 3. Мережа кафе в одному з українських міст раз на рік проводить конкурс на саме незвичайне блюдо — їх представляють всі заклади. Захід проходить у декілька етапів, на заключний допускаються п'ять претендентів. Члени жюрі — делеговані від кожного кафе кухарі і адміністратори. Призи розігруються в трьох номінаціях: «найоригінальніший рецепт», «найсмачніше блюдо» і «Блюдо глядацьких симпатій» (самого гідного визначають колеги шляхом голосування). Переможці конкурсу одержують призи — вечеря на двох в одному із закладів мережі, святкування дня народження за рахунок компанії (з певною кількістю гостей) і головний приз — включення блюда-переможця (з привласненням імені кухаря) в меню кафе.

Приклад 4. Торгова компанія постійно проводить конкурс серед співробітників ключового підрозділу, метою якого є стимулювання зростання об'єму продажів. Механізм конкурсу простий: для кожного працівника щомісячно розраховуються індивідуальні показники, на підставі яких вибирають «Співробітника місяця». Існуюча система прозора: щоденні результати кожної людини відображаються на графіку, який вивішується на стенді. Всі можуть спостерігати за зміною своїх рейтингів, порівняти свої показники з результатами колег. В кінці місяця керівник підрозділу в урочистій обстановці поздоровляє переможця; на стенді з'являється відповідне оголошення. «кращий співробітник місяця» одержує перехідний вимпел, який знаходиться на його робочому місці до тих пір, поки він зберігає лідерство по результативності роботи. В кінці року людина, найбільше число раз «Співробітник місяця», що одержав звання, автоматично стає «Кращим торговим представником року» і нагороджується грамотою і цінними призами.