Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
(В.И. Чорная. Посібник).doc
Скачиваний:
67
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
4.06 Mб
Скачать

Норми часу на пробіг автомобілів

Тип дорожнього покриття

Розрахункова швидкість пробігу автомобіля, км/год

Норма часу на 1 км пробігу, ч

При роботі за містом

Удосконалене (асфальтобетонне, цементобетонне, брущате)

42

0,0263

Тверде (брукове, щебеневе, гравійне і ґрунтове поліпшене)

33

0,0334

Дороги природні ґрунтові

25

0,0441

При роботі в місті

Незалежно від типу покриття для автомобілів вантажопідйомністю, т:

- до 7

23

0,048

- 7 і вище

22

0,050

Примітка: до міських доріг відносяться:

- у великих містах - дороги на території міста і до 20 км включно за межами кільцевої автомобільної дороги,

- у великих містах - дороги на території міста і 10 км включно за встановленою границею міста,

- в інших містах (населених пунктах) - тільки дороги у встановлених границях міста (населеного пункту).

Приклад: Визначити щоденну потребу у сміттєвозах для міста з числом жителів 1 млн. чол.. Відстань від гаража до місця роботи в середньому становить 5 км, а до місця знешкодження з району обслуговування 10км. Час, що витрачається на підготовчо-заключні операції складає в середньому 20 хвилин.

1. Щоденна потреба у сміттєвозах визначається за формулою (4) з урахуванням кількості побутового сміття, що накопичується у даному місті усіма його жителями (див. табл. 4, 5):

сміттєвозів.

2. Оскільки за умовами задачі місто велике, то у даному випадку усереднено пропонується система незмінюваних контейнерів і сміттєвозів типу КО-415 або КО-413 із пристроєм, що ущільнює сміття, й стрілою для підйому контейнерів, тому добову продуктивність автомашини визначаємо виходячи з її характеристик (див. табл. 7):

м3/добу.

3. Кількість рейсів розраховуємо за формулою (6):

рейсів.

4. Тривалість одного циклу:

Висновок: щоденна потреба у сміттєвозах для міста з умовно прийнятими даними складає приблизно 70 штук.

Порядок виконання роботи:

  1. Визначити тижневу потребу у сміттєвозах для міста з числом жителів 800 тис. чоловік. Відстань від гаража до місця роботи в середньому становить 10 км, а до місця знешкодження з району обслужування 18 км. Час, що витрачається на підготовчі операції складає в середньому 30 хвилин.

  2. Визначити щоденну потребу у сміттєвозах.

  3. Запропонувати систему контейнерів і тип сміттєвозів.

  4. Розрахувати кількість рейсів.

  5. Визначити тривалість одного циклу.

  6. Зробити висновки.

Питання для самоконтролю:

  1. Які сміттєвози використовують при системі змінних контейнерів?

  2. Які типи сміттєвозів доцільно використовувати при системі незмінювальних контейнерів?

  3. Чи залежить вибір типу сміттєвоза від відстані вивезення відходів?

  4. Надати характеристику поняття міських доріг у великих містах і населених пунктах.

Лабораторна робота № 8 Дослідження особливості ерозійних процесів у містах.

Ерозія ґрунтів на території міст розвивається під впливом поверхневого стоку, а іноді в результаті збитків з водонесучих комунікацій. Найбільш інтенсивно ерозія ґрунтів проходить при будівельних роботах внаслідок розпушування ґрунту. Інтенсивність ерозії в період будівництва в 10 раз більше, ніж на землях сільськогосподарського використання.

Проблема надійної охорони ґрунтів від ерозії значною мірою зумовлена труднощами точного визначення її інтенсивності в конкретній точці простору і часу. У зв’язку із недостатньою вивченістю природи ерозійних процесів для прогнозування їх інтенсивності широко використовуються емпіричні залежності.

Визначивши ймовірний змив ґрунту, можна передбачити його величину з конкретного місця, для чого необхідно знати коефіцієнт протиерозійної ефективності цієї місцевості.

До найпростіших емпіричних формул, отриманих внаслідок статистичної обробки матеріалів спостережень на стокових майданчиках в США, належить рівняння ґрунтової ерозії В.Х. Вишмайєра і Д.Д. Сміта. Це рівняння має вигляд:

(8)

де: A – втрати ґрунту, т/(з га/рік), R – фактор ерозійної здатності дощів, K – фактор ерозійної піддатливості ґрунтів, L – фактор довжини схилу, S – фактор крутизни схилу, C – фактор рослинності (0,01), P – фактор ефективності протиерозійних заходів.

Для того, щоб розрахувати втрати ґрунту внаслідок ерозійних процесів (А), спочатку необхідно знати значення ерозійної здатності дощів в умовах міста.

Ерозійна здатність дощів. Інтенсивність ерозії в міських умовах великою мірою залежить від кількості опадів і характеру їх випадання. Чим більше опадів, тим ймовірнішим є прояв ерозії. Фактор опадів, виражений в одиницях ерозійного індексу, являє собою показник, який враховує кінетичну енергію дощових опадів за певний період максимальної інтенсивності їх випадання. Величину фактору ерозійної здатності дощів в умовах міста можна визначити на підставі матеріалів метеостанції, за формулою (9):

(9)

де: Qі – кількість окремих опадів, мм., І15 – 15 хвилинні максимальні інтенсивності окремих дощів, мм/хв., і – порядковий номер дощу. Наступним кроком є визначення фактору довжини і крутизни схилу та рослинного покриву. Взаємний вплив довжини та крутизни схилу виражається єдиним топографічним фактором L, який визначається за формулою (10):

(10)

Де: L – довжина схилу, м., S – крутизна схилу, %.

Порядок виконання роботи:

  1. Користуючись вихідними даними, виписати необхідні коефіцієнти.

  2. Фінальні результати розрахунку зводяться до таблиці 9.

Таблиця 9