Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
плани практичних.doc
Скачиваний:
46
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
235.52 Кб
Скачать

Практичне заняття №2

  • Перевірка Д/З

  • Розкрийте дужки, мотивуйте вибір форми чи варіанта.

1. Черепаха живе близько (триста) років, кити – (п’ятдесят), слони – (сімдесят). Життя щуки вимірюється (сімдесят – вісімдесят) роками, білуги – (сто), сома – (шістдесят), вугра – (п’ятдесят п’ять), золотої рибки – (тридцять три). Серед птахів найдовговічніший – папуга, він доживає до (сто сорок ) років.2. Наше видавництво планує випускати (три, трьох)мовні словники. 3. Учора було продано (два, двоє; велосипед(-и,-ів,-а). 3. Нещодавно місто святкувало(вісімсот п’ятдесят)річчя. 4. Дунай іноді замерзає на (півтора місяця(-і)).

  • Відредагуйте речення. Поясніть характер помилок.

1. Вітаємо вас, шановний андрій миколайович, з семидесятиріччям. 2. На день народження пану семену потапенко колеги подарували троє цінних подарунків. 3. Без сніга і доща не буде гарного врожая. 4. Порушника трудової дисципліни занесли в протокол для виправлення і до нього прикріпили наставника. 5. Всім сотрудницям, які поміняли у зв’язку з браком свої прізвища на мужей, мають замінити їх у відділі кадрів протягом місяця. 6. Ми підвели підсумки роботи у тваринництві. Це сама головна, сама відповідальна і почесна робота. 7. Він просидів цілий вечір, обдумуючи свою автобіографію. 8. Кімната після ремонту стала більш затишнішою. 9. Квіти – самий найприємніший подарунок для жінки. 10. По її очам можна було зрозуміти всю біль, всю гіркоту розчарування. 11. Даі розшукало кілька вкрадених автомобілей. 12. Який же ти забіяка, андрій. 13. У салоні театра “сузір’я” стоїть старовинна крісло-гойдалка. 14. Фірма приймає заявки на проведення урочистостей, весіль, дня народжень, а також виготовляє рекламну друковану продукцію з паперів різного сорту. 15. Я дуже вдячний моїй науковій керівничці за допомогу в роботі. 16. Вікторія має цікаву спеціальність – художниця-конструкторка. 17. Знайомлячись з експозицією музею, екскурсоводу було поставлено відвідувачами багато запитань. 18. Там, де катаються дорослі, не можуть кататися починаючі діти. 19. На роботу вона вийти не могла, бо треба було пастись з коровою. 20. Громадянка пальцева навмисне знищує деревонасадження, безжалісно об’їдаючи їх своєю козою. 21. Зустрічаємось завтра без чверті десять. 22. По закінченні школи я вступатиму в університет. 23. Нарада по цьому питанню почнеться в десять годин. 24. По неуважності ти робиш багато помилок. 25. Зважаючи на те, що сьогодні погана погода, надягни шарф і капелюх. 26. У поході особливо сподобалось те, що ми не тільки пливли на байдарках, а й плотах. 27. Ходив у поліклініку, лікував зуби, просив довідку. Сказали, що по зубах не дають. 28. Він перебив весь посуд на чолі з каструлею. 29. Хороша нагорода тому, хто знайшов або поверне права на управління і техпаспорт, які я загубив або витягли в чайній 10, 11 чи 12 травня. 30. Чому мене принизили, не посилаєте на керівну роботу, маючи середню освіту? (із сатиричних рубрик у пресі, шкільних творів, оголошень, усного мовлення).

  • Перекладіть текст з підручника Б.М.Головіна про багатство та різноманітність поетичного стилю О.С.Пушкіна. ознайомтесь з перекладом однієї з пушкінських поезій, виконаним видатним майстром українського перекладу Борисом Теном. Як за допомогою барв українського слова перекладач передав настрій геніального поета? Які виражальні засоби художнього мовлення (тропи) при цьому використав перекладач?

Художественная речь Пушкина богата и разнообразна. «Словарь языка А. С. Пушкина» включает 21290 разных слов — с десятками тысяч неодинаковых значений. Активный запас слов современного образованного человека примерно вдвое меньше пушкинского. Разве только одно это сопоставление не показательно? Но оно только начинает, а не завершает объективную оценку богатства и разнообразия речи Пушкина.

Вспомним: «Разум неистощим в соображении понятий, как язык неистощим в соединении слов». Соединения слов и связанные с ними значения и их варианты, найденные, созданные Пушкиным, оказались настолько живыми, точными, яркими, многоликими, так обогатили художественную речь первой половины XIX в., что даже современники поэта признали за ним совершенно особое место в поэтическом речетворчестве, а потомки поэта назвали его основоположником современного русского литературного языка.