Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
плани практичних.doc
Скачиваний:
46
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
235.52 Кб
Скачать

Д/з: Виконати усні і письмові завдання:

  1. Дайте визначення термінів “фразеологія”, “фразеологізм”.

  2. Як пов’язана фразеологія з іншими розділами мовознавства?

  3. Перелічіть ознаки слова і вільного словосполучення (речення), властиві фразеологізмам.

  4. Які джерела фразеології? В чому полягає трансформація фразеологізмів?

  5. Наведіть приклади усталених словосполучень, де іменник, дієслово, прикметник, прислівник виступають то головними, то залежними компонентами. З кожним фразеологізмом складіть речення, визначившись попередньо, до якого функціонального стилю мови вони належать.

  6. Охарактеризуйте групи стійких словосполучень за способом з’єднання складників (фразеологічні зрощення, єдності, сполучення).

  7. Випишіть із художньої, публіцистичної, наукової літератури цитати до однієї з тем: “книга – джерело знань”, “вчитель – найкраща у світі професія”, “краса врятує світ”, “вічна тема кохання”. Доберіть епіграф до свого майбутнього твору-роздуму.

  8. Визначте терміни: “прислів’я”, “приказка”, “крилатий вислів”, “афоризм”, “максима”, “ремінісценція”, “сентенція”, “парадокс”.

  9. Доведіть твердження про те, що “образність є домінантною рисою фразеологічних одиниць, становить їх естетичну цінність”.

  10. Чим відрізняються омоніми від багатозначних слів? Наведіть приклади.

  11. Поясніть, чому стилістичні можливості синонімії набагато ширші, ніж можливості використання антонімів?

  12. З якими тропами та синтаксичними фігурами Ви ознайомились при вивченні даної теми? Наведіть приклади.

  13. Які мовні помилки пов’язані з незнанням лексичних норм сучасної української літературної мови?

Практичне заняття №6

  • Перевірка домашнього завдання.

  • Спишіть наведені нижче стійкі словосполучення, у дужках вказуючи, до якого функціонального стилю (підстилю) вони можуть належати. Складіть з 10-ма з них (на вибір) речення.

Художній метод, фонетичний варіант, органи державної влади, сформувати кабінет, заявити протест, суфікси суб’єктивної оцінки, гіркий хліб, тримати язик за зубами, накивати п’ятами, вітряна віспа, доповідна записка, державний герб, повноважна особа, вавілонська вежа, підносити на щит, голос волаючого в пустелі, дамоклів меч, уболівати душею, висловити подяку, прикусити язика, взяти бика за роги, фразеологічна єдність, благословлятися на світ.

  • До кожного з фразеологізмів доберіть синоніми і антоніми (як фразеологічні, так і нефразеологічні). У разі потреби скористуйтесь словником фразеологізмів.

Піти у вічність, як дві краплі води, вивести в люди, накивати п’ятами, хоч до рани приклади, язик чесати, бути на сьомому небі, мов з хреста знятий, витріщити очі, горобцям дулі давати, тонко прясти, дати хропака, задерти ніс, підвести під монастир, підбивати клинці.

  • Знайдіть та виправте помилки у вживанні усталених словосполучень. Виправлення теоретично обґрунтуйте.

Довелось прикласти багато зусиль, щоб виконати завдання. Він придбав досвіду, працюючи у школі. Цей будинок звертав на себе увагу. Мова йдеться про новітні технології навчання. Це людина кришталевої чистоти. Відбудеться науково-методична конференція по проблемі культури мовлення. В кишенях у нього були лише мілкі гроші. Його мрії – нереальні, міфологічні. Студентка гарно володіє програмовим матеріалом.