Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
плани практичних.doc
Скачиваний:
46
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
235.52 Кб
Скачать

Житомирський державний університет імені Івана Франка

Кафедра лінгвометодики та культури фахової мови

Плани практичних занять з навчальної дисципліни Сучасна українська мова. Культура мови і практична стилістика (2-й семестр)

Галузь знань 0203 Гуманітарні науки

Напрям підготовки 6.020303 Філологія (переклад)

ННІ іноземної філології

Житомир – 2015 р.

Тематика практичних занять

з/п

Назва теми

Кількість

годин

д.ф.н./з.ф.н.

1

Змістовий модуль 1.«Сучасна українська мова. Культура мови і практична стилістика» як лінгвістична дисципліна. Лексичні і фразеологічні засоби функціональної стилістики.Предмет, значення українського словотвору.

Тема 1. Предмет курсу. Основні поняття. Зв’язок із фаховими дисциплінами. Мета курсу, основні завдання, професійна спрямованість. Поняття про мову і мовлення. Функції, форми існування. Поняття про функціональні стилі української мови: підстилі, комунікативна мета, сфера реалізації мовних засобів, форми існування, специфіка. Сучасна українська літературна мова як державна мова. Мовна політика в україні. Актуальні проблеми сучасної мовної політики в україні. Поняття мовнокомунікативної професійної компетентності фахівця-інтелектуала. Об’єктивні чинники, що зумовлюють мовні помилки: полілінгвізм, вплив регіональних та соціальних діалектів та ін. Суб’єктивні чинники. Переклад як діяльність, наука, мистецтво, важка творчість. З історії українського перекладу. Лінгвокультурологічні засади сучасного перекладу українською мовою. Труднощі сучасного перекладу. Значення перекладацької спадщини м. Рильського для сучасних фахівців ("мистецтво перекладу").

4/2

2

Тема 2. Комунікативні ознаки мовлення. Правильність, чистота, багатство, доступність, доречність, впливовість, виразність, логічність, точність. Структура виразності мовлення. Художня і технічна виразність мовлення (засоби). Правильність мовлення — досконале знання мовних норм і практичне використання у тексті. Типологія мовних норм сучасної української літературної мови. ПМКР№1.

Поняття про фонетику і фонологію. Розділи фонетики. Предмет і завдання фоностилістики. Проблема евфонізації (милозвучності) української мови. Поняття про фонетичні засоби художньої виразності: алітерація, асонанс, звуконаслідування.

4/2

3

Тема 3. Лексичні і фразеологічні засоби функціональної стилістики. Полісемія, омонімія. Мовні штампи діловодства. Стилістична роль багатозначності як важливого лексичного явища. Метафора у художній літературі. Паронімія, синонімія, антонімія в різних стилях мовлення. Стилістична роль омонімів та паронімів у художніх та публіцистичних текстах. Каламбур. Українська лексикографія. Словники у роботі перекладача. Стилістична роль термінів у текстах наукового стилю. Поняття про фразеологізми і фразеологію. Джерела фразеології. Фразеологічні синоніми і антоніми, міжмовні фразеологічні відповідники. Багатозначність стійких словосполучень, явище трансформації фразеологізмів у художній і публіцистичній літературі. Класифікація фразеологізмів: за структурою, за функціонально-стилістичною маркованістю, за способом з’єднання складників. Образність як домінуюча риса фразеологічних одиниць.

4/2

Тема 4. Предмет, значення українського словотвору. Зв’язок дериватології з іншими розділами мовознавства. Зв’язок дериватології зі стилістикою. Основні способи деривації в українській мові. Стилістичне забарвлення афіксів у художніх, публіцистичних, наукових, ділових, розмовних текстах. Осново-і словоскладання як засіб стилізації. Стилістичний аспект неморфологічних способів словотвору.

Форма контролю ‑ АМКР №1.

4/0

ЗМІСТ ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ

Змістовий модуль 1. «Сучасна українська мова. Культура мови і практична стилістика» як лінгвістична дисципліна. Лексичні і фразеологічні засоби функціональної стилістики. Предмет, значення українського словотвору.